• Zápis do 1. ročníka
          • Zápis do 1. ročníka

          • Vážení rodičia, zákonní zástupcovia,

            zápis detí do Základnej školy v Záhorskej Vsi  na plnenie povinnej školskej dochádzky do 1. ročníka  školského roka 2024/2025 sa  uskutoční dňa 12. 04. 2024 v čase od 15.00 do 18.00 h v budove školy.

            Prihlasovanie dieťaťa k zápisu  bude prebiehať elektronickou formou. Zákonní zástupcovia vyplnia a odošlú  elektronickú  prihlášku vypísanú so správnou diakritikou (mäkčene, dĺžne). Elektronickú prihlášku je potrebné vypísať na webe školy od 01. 04. 2024 do 11. 04. 2024.

            Škola vyplnenú prihlášku k zápisu VYTLAČÍ!

            Na zápise sa vyžaduje prítomnosť dieťaťa a oboch zákonných zástupcov.

            K zápisu je potrebné priniesť:

            1. občianske preukazy oboch zákonných zástupcov;
            2. kópiu rodného listu dieťaťa;
            3. kópiu kartičky poistenca dieťaťa;
            4. dobrovoľný príspevok na pracovné zošity: 20,- eur.

            Tešíme sa na Vás!

             

            PaedDr. Ivica Pupiková

            riaditeľka školy

        • Deň učiteľov
          • Deň učiteľov

          • Vážená pani riaditeľka, pani zástupkyňa, milí učitelia, pani učiteľky, pani vychovávateľky a pani asistentky!

            Pri príležitosti Vášho sviatku Dňa učiteľov sa na Vás obraciame svojím krátkym príhovorom. Chceli by sme v mene všetkých žiakov v našej škole povedať zopár milých slov.

            Profesia učiteľa je jednou z najušľachtilejších, no zároveň najťažších profesií. Zahŕňa v sebe kopec povinností, výziev, ale najmä potrebu odovzdávať nám, žiakom, nazbierané vedomosti a životné skúsenosti. Nejde len o množstvo informácií z matematiky, jazyka či zemepisu, ide o viac. Vy totiž popri tých múdrostiach, ktoré sa nám tak často vidia byť zbytočné, odovzdávate oveľa viac – vaše názory, hodnoty, rady do života, radosti i sklamania.  Snažíte sa tu byť pre nás.

            Popri učení nás i vychovávate. Učíte nás, ako sa máme správať, aby bol svet okolo nás krajší, príjemnejší a ľudskejší. Rozprávate sa s nami o dôležitých témach a problémoch, nebezpečenstvách, ktoré prináša táto doba. Vidíme, že nám dávate druhú šancu a ukazujete nám, že známka nie je to najdôležitejšie. Oveľa podstatnejšie je naučiť sa niečo nové, uznať si chybu, snažiť sa v rámci svojich možností, vytrvať, vedieť povedať prepáčte, ospravedlniť sa a podobne. Viete, že tieto zručnosti sú kľúčové pre náš život. 

            Zo srdca Vám za Vaše pôsobenie ďakujeme a prajeme Vám dobré zdravie, veľa radosti z práce a  dobrých, pozorných žiakov!

            Vaši žiaci

             

            ĎAKUJEME!

        • Detská liga v malom futbale – 2. hrací deň
          • Detská liga v malom futbale – 2. hrací deň

          • Záverečný, predveľkonočný pracovný piatok, patril v itinerári školských súťaží malému futbalu. Žiaci našej základnej školy sa spoločne s partnerskou školou ZŠ Jakubov zúčastnili v poradí 2. hracieho dňa Detskej ligy v malom futbale na bratislavských Pasienkoch. Našu základnú školu reprezentovali Boris Šimkovič (VIII.A), Nikolas Baláž, Jakub Malík Michael Marguš (všetci IX.A). Počínali si viac ako úspešne!

                        V úvodnom stretnutí sme sa dokázali vysporiadať s náročným vstupom do turnaja a porazili sme ZŠ Pri Kríži Bratislava gólom zo záveru zápasu po výsledku 2:1. Víťazstvom 3:1 sme zdolali ZŠ Viničné. Jednoznačný priebeh, ale najtesnejší výsledok v náš prospech prinieslo meranie si síl zo ZŠ Budmerice. Zvíťazili sme 1:0. Proti ZŠ Felix Bratislava sme vyhrali po exhibičnom víťazstve 7:0. Napokon sme si upevnili svoju pozíciu v tabuľke záverečným víťazstvom nad ZŠ Tbiliská Bratislava v pomere 3:0. Po 2. hracom dni sa tak nachádzame na priebežnom 1. mieste tabuľky s bilanciou 7 víťazstiev a 1 remízy.

                        Záverečný hrací deň sa uskutoční koncom mesiaca apríl. O výsledkoch Vás budeme informovať!

             

            Text: Mgr. Dávid Malík

        • Vítanie jari
          • Vítanie jari

          • Pohľad do kalendára naznačuje, že už bolo dosť panovania Moreny – slovanskej bohyne zimy a choroby. Na dvere klope jar a my sa už všetci tešíme na dlhšie slnečné dni, príliv energie a novej sily. Príroda tiež v posledných dňoch ožíva a s ňou i tradície našich predkov. Presne tak, ako sa to učia práve teraz šiestaci na hodinách literatúry.

            V Záhorskej Vsi sa už dlhé roky udržiava milá tradícia pálenia Moreny a vítania jari. V tejto pohraničnej dedinke je to o to silnejšie, že túto tradíciu udržiavame spolu s rakúskymi kamarátmi. Dna 21.3.2024 nám slniečko i hladina Moravy priali, a tak sme sa stretli na rakúskom brehu Moravy, aby sme v sprievode piesní, odriekaní veršov odprevadili Morenu tam, kam patrí, a aby sme privítali jar. Škôlkari i prvostupniari zo ZŠ Záhorská Ves spolu s deťmi z Kindergarten Angern an der March a ich učiteľmi i starostami nechali odplávať Morenu a s ňou, tak ako verili i naši predkovia, aj všetky starosti, choroby a ťažké časy. Morena hodená do vody symbolizuje príchod jari a nového života ako takého.

            Ďakujeme všetkým, ktorým záleží na dodržiavaní starých tradícií a ktorí prišli s dobrou náladou a letečkami privítať krásnu jar. Takže už len užívajme krásne jarné dni! :-)

            Mgr. Jana Báchorová

            Fotoalbum

        • Testovanie 9 - 2024
          • Testovanie 9 - 2024

          •  

            2023/2024 | NUCEM

             

            Dňa 20. 3. 2024 (streda) sa uskutoční celoslovenské Testovanie žiakov 9. ročníka ZŠ.

            Žiaci budú písať test z matematiky 90 minút a zo slovenského jazyka a literatúry 70 minút. 

             

            Povolené pomôcky: kalkulačky, rysovacie pomôcky, pero, ktoré píše namodro.

            Zakázané pomôcky: mobilné telefóny, výpisky, študijné materiály, učebnice a pod.

            Testovanie začína o 8.00 h a končí okolo 12.00 h. V deň testovania žiaci musia byť v škole najmenej 15 minút pred začiatkom testovania.

        • MIDICOOL volley chlapcov a dievčat – kvalifikačné predkolo
          • MIDICOOL volley chlapcov a dievčat – kvalifikačné predkolo

          • S prichádzajúcimi jarnými mesiacmi sa blížia aj športové súťaže pre žiakov a žiačky našej základnej školy. Prvou z nich bola súťaž v 4-kovom volejbale chlapcov a dievčat pod názvom MIDICOOL volley. Kvalifikačné predkolá sa odohrali v ZŠ Jakubov a v ZŠ Láb.  

                        Dievčatá v prvý hrací deň nepodali výkony, aké by samé od seba očakávali. Kopili lacné chyby a súperkám nahrávali do karát svojimi nevynútenými zaváhaniami. Druhý hrací deň však zastihol naše dievčatá v skvelej forme! V nervydrásajúcom zápase proti ZŠ Jakubov rozhodli o ich prehre 1:2 na sety až tiebreaky! Proti celkovým víťazkám zo ZŠ Láb odohrali viac ako vyrovnanú partiu, koncovky setov však vyzneli v prospech skúsenejšieho kolektívu.

                        Chlapci dokázali v oboch konfrontáciách uspieť proti susednej ZŠ Jakubov. Cesta do okresného kola viedla cez chlapcov zo ZŠ Láb. Objektívne však treba priznať, že v oboch vzájomných meraniach síl sme ťahali zaslúžene za kratší koniec. Dievčatá obsadili celkovo 3. priečku a chlapci získali strieborný stupienok.

                        Za vzornú reprezentáciu školy ďakujeme Richardovi Danihelovi (VI.A), Markovi Alexovi Korychovi (VII.A), Dominike Balážovej, Rebeke Haviarovej, Viktórii Kňazeovej, Laure Sithovej, Alžbete Petrášovej, Vanesse Petrášovej, Borisovi Šimkovičovi, Andrejovi Rehákovi, Romanovi Karovičovi (všetci VIII.A), Vanese Šušukovej, Michalovi Malíkovi Michaelovi Margušovi (všetci IX.A)!

             

            Text: Mgr. Dávid Malík

            Fotografie: Mgr. Pavol Chmela  

            Fotoalbum    

        • Projekt Včely v II. A
          • Projekt Včely v II. A

          • Na hodine prvouky sme pokračovali v projektovom vyučovaní. Tentoraz si žiaci  počas prázdnin pripravili  projekt „Včely“.

             

            Mgr. Adriána Kiseľová

             

            Fotoalbum

        • ZOH v ŠKD
          • ZOH v ŠKD

          • Jar nám už klope na dvere, a tak na rozlúčku so zimou sme si s deťmi v ŠKD pripravili malé ZOH. A pretože pravé zimné počasie sme nevystihli, zasúťažili sme si v telocvični našej školy. Deti sa veľmi tešili na jednotlivé disciplíny, ktoré ich na olympiáde čakajú. Nechýbala pochodeň, olympijská vlajka, olympijská hymna. Deti boli rozdelené do 5 družstiev podľa kruhov na olympijskej vlajke. Každý člen družstva dostal číslo vo farbe jednotlivého kruhu. Súťažilo sa v štyroch disciplínach:                         

            1. curling,     

            2. triafanie do bránky,   

            3. boby a biatlon na lyžiach,  

            4. hod na cieľ.  

            Deti súťažili a zabávali sa. Víťazmi boli všetci, pretože cieľom a myšlienkou našich ZOH bolo: ,,Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa, zašportovať si a zabaviť sa!“

            Veronika Šimkovičová

            Fotoalbum

        • Nový prístrešok na bicykle
          • Nový prístrešok na bicykle

          • Prístrešok na bicykle aj so stojanmi je plne funkčný, certifikovaný a slúži svojmu účelu na ukladanie bicyklov a kolobežiek našich žiakov.

            Prístrešok sme vybudovali svojpomocne a hlavne vďaka sponzorom, ktorých sme oslovili.

            Je našou povinnosťou vyjadriť poďakovanie za vydarený výsledok!

            ĎAKUJEME:

            • Obecnému úradu v Záhorskej Vsi: pánovi starostovi JUDr. Borisovi Šimkovičovi, pánom Svaťovi Látalovi, Petrovi Schwartzovi, Vladovi Bínovi, Dominikovi Šušukovi,
            • pánovi učiteľovi Mgr. Pavlovi Chmelovi a žiakom 2. stupňa,
            • pánovi Ing. Branislavovi Havlíkovi a pánovi Matúšovi Klasovi z firmy Siloking,
            • pánovi Ing. Petrovi Nerádovi z firmy Aplitec,
            • pánovi Ing. Marekovi Bobákovi z firmy Bowix,
            • pánovi Ľubomírovi Machovičovi z firmy Zinkpower Malacky,
            • pánovi Slavomírovi Klasovitému,
            • pánovi Martinovi Vernárcovi.

            Teší nás skutočnosť, že do školy na bicykli či kolobežke chodí stále viac našich žiakov a každý deň sú fyzicky aktívni.

            Fotoalbum

        • Karneval s MIOU!
          • Karneval s MIOU!

          • Na známosť sa všetkým dáva,

            mimoriadne krásna správa.

            Žiadna svadba, žiaden bál,

            na základke sa konal detský karneval!“

             

                        Pri príležitosti blížiacich sa jarných prázdnin si vedenie školy spoločne s pedagogickým zborom pripravilo pre žiakov dopoludnie plné hudby, tanca, skvelej zábavy a nenapodobiteľných masiek. Treba povedať, že kreativita detí, resp. ich rodičov nepoznala žiadne medze! Prvý marcový deň ste v priestoroch telocvične mohli stretnúť známych superhrdinov, roztomilé zvieratká, zákerných zloduchov, ale aj nespočetné množstvo rozličných profesií či povolaní. Po slávnostnej promenáde všetkých masiek do našej základnej školy zavítala MIA, ktorá si pre deti pripravila pásmo hudobnej aj tanečnej zábavy. Zabávali sa skutočne všetci! Od prváčikov počnúc, žiakmi druhého stupňa pokračujúc a pani upratovačkami končiac 😊. Voľná zábava sa postupne natiahla na viac ako jednu vyučovaciu hodinu a žiaci sa tak spoločne s pedagógmi rozišli na jarné prázdniny v dobrej nálade a s úsmevom na tvári. Sladkou bodkou na záver boli pravé fašiangové šišky z kulinárskej dielne našich pani kuchárok!

             

            Text: PaedDr. Lenka Tóth Liščáková  

            Fotoalbum

        • Svet okolo nás: Tanzánia
          • Svet okolo nás: Tanzánia

          • Dňa 28.2.sa žiaci druhého stupňa zúčastnili premietania cestopisu Tanzánia v kine v Malackách. Dokumentárny film, ktorý cestovatelia natočili na svojich cestách africkou Tanzániou, rozprával o náročných podmienkach života v tomto krásnom kúte Afriky. Dozvedeli sme sa mnohé informácie, ktoré sa žiakom vynorili v pamäti z hodín geografie, ale i nové poznatky predovšetkým o spôsobe života obyvateľov Tanzánie. Na záver vystúpili cestovatelia a tvorcovia filmu na pódium a zodpovedali žiakom ich zvedavé otázky. Rovnako predstavili plánovaný nový dokumentárny film, na ktorý sa už tešíme budúci školský rok. 

             

            Mgr. Zuzana Šišuláková

             

            Fotoalbum

        • Práca s kartónom v II. A
          • Práca s kartónom v II. A

          • Školy, obce či rôzne záujmové združenia organizujú v tomto období pre deti maškarné bály, „dospeláci“ navštevujú plesy. Viete ale, z akých tradícií zimná fašiangová zábava pochádza?

            Čo sú to fašiangy?

            Je to obdobie od konca Vianoc, teda od Troch kráľov, do Popolcovej stredy, po ktorej nasleduje štyridsaťdňový pôst až do Veľkého piatku, začiatku veľkonočných sviatkov. Fašiangy znamenajú prechod od zimného k jarnému obdobiu a vyznačujú sa veselosťou, hodovaním, zábavou. V minulosti sa v tomto období organizovali svadby, zabíjačky, ľudové veselice. Najbujarejšími boli posledné dni pred Popolcovou stredou.

             Fašiangový sprievod v maskách bol vrcholom tohto obdobia. V minulosti mali masky veľký symbolický význam, dnes je to skôr zábava. Čím bola maska hrôzostrašnejšia, tým väčšiu moc odohnať zlé sily mala. Na Slovensku boli tradičné masky medveďa, vlka či Turoňa, čo bola ústredná maska, jej základ tvorila volská hlava držaná na tyči s papuľou, ktorá sa dala otvárať a zatvárať. Slovo Turoň bolo odvodené od starého slovanského boha plodnosti Tura. V sprievode boli tradične aj masky cigánky, drotára, kominára, starej ženy, nevesty a ženícha a podobne.

            Fašiangy ,Turíce, veľká noc príde

            ... spieva sa v známej fašiangovej piesni. Fašiangy sú jasné, ale čo znamenajú Turíce? Je to obdobie takzvaných svätodušných sviatkov, kresťania vtedy oslavujú zostúpenie svätého ducha. Aj Turíce však boli pôvodne pohanskými sviatkami. Naši dávni predkovia v tomto čase otvárali studničky, stavali máje, nosili domov bahniatka a zelené vetvičky, ktoré ich mali chrániť pred zlými silami. Z tohto dôvodu sa aj práskalo bičmi na lúkach a zakladali sa turičné vatry. Slovo Turíce je odvodené od slova tur, čo bol slovanský boh plodnosti. Oslavujú sa 50 dní po Veľkej noci.

            Aj druháci na výtvarnej výchove tvorili masky z kartónu, ktoré slúžili na výzdobu pri karnevale.

            Ako sa im darilo si môžete pozrieť v galérii.

             

            Mgr. Adriána Kiseľová

             

            Fotoalbum