• Stavanie mája
          • Stavanie mája

          • Mesiac máj sa viaže k obdobiu lásky, energie a zrodu nového života. Znakom sily a rastu je májová zeleň na poliach, lúkach a záhradách. Aké tradície našich predkov prevládali v tomto období?

            Symbolom tohto obdobia je aj strom „máj“, ktorý predstavuje zdravie a vitalitu pre všetky ženy a dievčatá z miest a dedín.

            História stavania mája siaha až do roku 1255 do nemeckého mesta Aachen, kde sa máje stavali pred príbytkami bohatých mešťanov, na znak vážneho záujmu o švárne dievča. U nás na Slovensku, sa máje v oblasti západného Slovenska stavali na začiatku mesiaca, hlavne v noci na prvého mája. Na Zemplíne či na juhu stredného Slovenska sa stavali na Turíce.

            Stavanie mája bola úloha mladých mužov, ktorý sa na tento rituál chystali v tajnosti aj týždeň. Vysoké, dlhé stromy okolo desiatich metrov, najčastejšie jedle, smreky, borovice alebo brezy, najskôr zbavili kôry a kmeň očistili od konárov. Strom potom ozdobili ornamentmi a zelený vrcholec dlhými pestrofarebnými papierovými či látkovými stuhami, šatkami od milej.

             

            Niektoré tradície našich predkov zanikli, niektoré sa zachovali dodnes tak, ako stavanie mája. Dnes je to skôr tradícia symbolická. Stavia sa jeden alebo dva máje pre celú obec, no je to pekná tradícia, pretože stavba je spojená s veselicou a hodami pre celú dedinu.

            Je naozaj pekné, že sa táto tradícia zachovala. Veríme, že sa ešte dlho zachová, a že tradície našich predkov nevymiznú aj vďaka pedagógom a žiakom Základnej školy v Záhorskej Vsi!

            Fotoalbum

        • Zber papiera
          • Zber papiera

          • Riaditeľstvo Základnej školy v Záhorskej Vsi vyhlasuje zber papiera, ktorý sa uskutoční od piatka 28. apríla do piatka 5. mája 2023. Zberný kontajner bude umiestnený v areáli školy pri ihrisku, ako tomu bolo aj po minulé roky.  Balíky papiera musia byť zviazané s uvedeným menom žiaka. Papier môžete nosiť v nasledujúcich termínoch:

            utorok -  štvrtok od 13.00 h do 15.00 h a piatok do 12.00 h.

             

            KARTÓNOVÝ PAPIER NEZBIERAME!

             

            V stredu (3.5.2023) v prípade priaznivého počasia budú žiaci jednotlivých tried spolu s triednymi učiteľmi zbierať papier po obci.

            Mgr. Lenka Liščáková  

        • Online preventívna prednáška
          • Online preventívna prednáška

          • V utorok 25. apríla 2023 prebehla v našej škole osvetová aktivita k téme Sociálnopatologické javy, rovesnícke násilie a návykové látky( žuvací tabak, energetické nápoje, a alkohol), ktorú lektorovala MUDr. Janka Nosková. Prednáška prebehla formou videokonferencie, ktorú organizoval ÚPSVaR Malacky. Zúčastnili sa jej žiaci 6. až 9. ročníka našej školy.

            Fotoalbum

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • Deň Zeme je deň venovaný Zemi, ktorý sa každoročne koná 22. apríla. Tento sviatok je ovplyvnený pôvodným dňom Zeme, ktorý sa konal počas osláv jarnej rovnodennosti21. marca a oslavoval príchod jari. V modernom poňatí ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na vplyv ničenia životného prostredia, a rozvíjajúcu sa diskusiu o možných riešeniach zabrániť znečisteniu. 

             

            Fotoalbum

        • Detská liga v malom futbale
          • Detská liga v malom futbale

          •             V piatok 21. apríla 2023 vyvrcholila v športovom areáli Mladá Garda v Bratislave základná časť futbalového turnaja pod názvom Detská liga v malom futbale. Na reprezentantov našej školy čakali záverečné vystúpenia, ktoré mali rozhodnúť o (ne)pokračovaní tímu v ďalšej fáze súťaže.

                        V prvom stretnutí sme sa predstavili proti ZŠ Tomášov. Súper nás prevýšil svojím pohybom a nasadením, vďaka čomu sa rýchlo ujal vedenia 0:2 a v závere vďaka premenenému pokutovému kopu zvíťazil rozdielom triedy.

                        Nasledoval záverečný duel proti ZŠ K. Brúderovej Bratislava. Garde sa tentokrát obrátilo a naši chlapci sa po svižnom úvode ujali dvojgólového vedenia, ktoré už z rúk nepustili a po výsledku 3:1 sa tešili zo zaslúženého víťazstva. O presné zásahy sa postarali Jakub Malík, Boris Šimkovič a Alexander Pilo.

                        Za úspešnú a vzornú reprezentáciu školy ďakujeme Patrikovi Šarközymu (VII.A), Borisovi Šimkovičovi (VII.B), Nikolasovi Balážovi, Jakubovi Malíkovi, Michaelovi Margušovi (všetci VIII.A), Andrejovi Fejtlovi, Alexovi Keszeghovi Alexandrovi Pilovi (všetci IX.A).

            Text: Mgr. Dávid Malík

        • Zápis detí do 1. ročníka
          • Zápis detí do 1. ročníka

          • Zápis je povinný pre deti, ktoré dovŕšia do 31. augusta 2023 šesť rokov.

            Zákon určuje rodičovi povinnosť zapísať každé dieťa, ktoré má slovenské občianstvo a dosiahlo školopovinný vek, do základnej školy na území Slovenska, bez ohľadu na to, kde aktuálne dieťa žije. 

            Podľa zákona môže rodič zapísať dieťa iba na jednu základnú školu. 

            Pokiaľ sa zákonný zástupca rozhodne zmeniť školu dieťaťa dodatočne po zápise, musí to oznámiť predchádzajúcej škole najneskôr do 30. júna, ktorý predchádza školskému roku, v ktorom sa má základné vzdelávanie začať.

            Ak má dieťa zdravotný problém, mal by o tom rodič vo vlastnom záujme a predovšetkým v záujme svojho dieťaťa informovať budúcich učiteľov.

            Zapísať dieťa do školy (vyplniť elektronickú prihlášku) musia aj rodičia detí, ktorí chcú pokračovať v plnení predškolskej výchovy, lebo ich dieťa nedosiahlo školskú zrelosť. Túto skutočnosť vyznačia aj v elektronickej prihláške.

            Zapísať dieťa do školy (vyplniť elektronickú prihlášku) musia aj rodičia detí, ktoré mali minulý školský rok povolený odklad povinnej školskej dochádzky.     

            Ak dieťa po dovŕšení 6 rokov nedosiahne školskú spôsobilosť, je síce povinnosťou rodiča zapísať ho do základnej školy, ale rodič musí písomne požiadať riaditeľa materskej školy o POKRAČOVANIE plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole. Riaditeľ MŠ o tom vydá rozhodnutie. Základnej škole treba nahlásiť, že dieťa bude pokračovať v predprimárnom vzdelávaní a riaditeľ ZŠ vystaví rozhodnutie o neprijatí na primárne vzdelávanie.

             

            Zápis sa uskutoční dňa 21. apríla 2023 v čase od 15.00 h do 18.00 h v budove ZŠ s účasťou dieťaťa a oboch zákonných zástupcov.

            Dokumenty potrebné k zápisu:

            a) Vypísaná prihláška - vytlačená z webovej stránky školy a podpísaná obidvomi zákonnými zástupcami;

            b) Kópia:  1. rodný list dieťaťa,

                             2. občiansky preukaz zákonných zástupcov,

                             3. preukaz poistenca dieťaťa;

            c) Dobrovoľný príspevok: 40,- € na pomôcky, ktoré zabezpečuje škola. Pomôcky si môže zabezpečiť aj rodič sám. 

             

            Po spracovaní uvedenej dokumentácie bude zákonným zástupcom zaslané rozhodnutie o prijatí žiaka do 1. ročníka.

             

            ELEKTRONICKÁ PRIHLÁŠKA | Základná škola Záhorská Ves (edupage.org)

             

            Čo by mal vedieť budúci prvák

             

            V prípade otázok - informácie na t.č. 0907 701 659; 0905 309 900.

            PaedDr. Ivica Pupiková

            riaditeľka školy

        • Výchovný koncert: Príbeh Slovenska
          • Výchovný koncert: Príbeh Slovenska

          • Vo štvrtok 13.4.2023 sa v našej škole uskutočnil výchovný koncert pod názvom Príbeh Slovenska, počas ktorého mali žiaci prvého a druhého stupňa možnosť nahliadnuť pútavou formou do najdôležitejších udalostí Slovenska počas 20. storočia . Témy boli sprevádzané aj videoprojekciou, a tak si žiaci vedeli lepšie predstaviť príbehy našej krajiny. Zachytávali tieto dôležité udalosti našich dejín: boj o ČSR, M.R. Štefánik, vznik a zánik ČSR, vojnová Slovenská republika, fašizmus, druhá svetová vojna, SNP,  socializmus v ČSSR, Dubček a Pražská jar, Nežná revolúcia, rozpad ČSFR a vznik SR, temné 90-te roky, vstup do EÚ a NATO.

            Súčasťou programu bola aj hudobná zložka, v ktorej dvaja hudobníci spievali piesne naživo. Pomocou primeraných otázok vťahovali žiakov do deja programu, kde správne odpovede odmeňovali. Počas piesní sa žiaci  postupne  pridávali k účinkujúcim spevom a potleskom, niektorí dokonca aj tancom. Aj napriek tomu, že žiaci videli niektoré udalosti našich dejín, ktoré  boli veľmi smutné a nikdy by sme nechceli, aby sa zopakovali, tak celkovo tento výchovný koncert v nás zanechal príjemné pocity.

            PaedDr. Lýdia Chylová

            Fotoalbum

        • Obvodné kolo McDonald´s Cup
          • Obvodné kolo McDonald´s Cup

          • Opätovný návrat späť do školských lavíc po veľkonočných prázdninách neplatil pre všetkých žiakov našej základnej školy. V stredu 12. apríla 2023 čakalo pre žiakov a žiačky I. stupňa obvodné kolo McDonald´s Cup v malom futbale. Dejiskom športového turnaja bola miestna Základná škola Záhorská Ves.

            V úvodnom zápolení sme ťahali proti neskoršiemu celkovému víťazovi podujatia ZŠ Záhorácka Malacky za kratší koniec po prehre 0:4. Vo svojom druhom vystúpení sme dokázali zmazať dvojgólové manko a napokon sme získali bod po remíze 2:2 proti ZŠ Zohor. Naše nádeje na postup vzrástli po treťom vystúpení proti ZŠ Láb, ktorú sme zdolali po divokom priebehu v pomere 4:3. V „zápase o všetko“ sme sa však nedokázali vysporiadať s tlakom a po bezduchom výkone sme podľahli susednej ZŠ Jakubov najtesnejším rozdielom 0:1. So ziskom 4 bodov sme v konkurencii ďalších 4 tímov obsadili konečné 3. miesto a nepostúpili tak do okresného kola McDonald´s Cup.

            Za vzornú reprezentáciu školy ďakujeme Michalovi Weismanovi (II. A), Dávidovi Masarykovi (II. B), Jakubovi Fejtlovi, Patrikovi Šušukovi (obaja III. A), Markovi Bobákovi, Zare Grujbárovej, Adamovi Karovičovi, Martinovi Maxianovi, Filipovi Očenášovi Natálii Zvěřinovej (všetci IV. A).

             

            Mgr. Dávid Malík

        • Vychádzkové poznávanie Záhorskej Vsi
          • Vychádzkové poznávanie Záhorskej Vsi

          • Ako inak najlepšie tráviť prvý prázdninový deň ako prechádzkou? Vzhľadom na chladnú jar netreba ísť ani ďaleko, veď krásna je aj obec Záhorská Ves.

            Malí turisti s pani učiteľkami si počas prechádzky porozprávali mnohé o histórii obce a jej pamätných udalostiach, navštívili významné objekty v obci a prečítali si tabule rozmiestnené po obci. Prechádzka popri rieke Morave bola samozrejmosťou. Deti navštívili miestnu knižnicu a p. Šimkovičová im zo vzácnych kroník prečítala zaujímavé udalosti z minulosti obce, napr. jej oslobodenie, ktorého výročie si práve v apríli pripomíname.

            Na záver skúsili deti zodpovedať jednoduchý kvíz. Myslíte, že by ste vedeli odpovedať tiež na pár otázok? :-)

            Betónové vojenské stavby popri Morave sa volajú...

            Múzeum v Záhorskej Vsi sa volá...

            Kedysi bol v Záhorskej Vsi postavený vysokánsky komín patriaci továrni známej ako...

            Známa operná speváčka narodená v Záhorskej Vsi sa volala...

            Slovenský národovec, utekajúci cez ZV pred zatykačom, sa volal...

            Miesto, kde bývali vojaci v ZV...

            Veľká, hrubá kniha, do ktorej sa píše história obce/školy sa volá...

            Miesto, kde si môžeme požičať knihy...

            Tri symboly na erbe Záhorskej Vsi a traja svätci spojení so symbolmi...

            Držte palce, aby nám ďalšiu turistiku už poriadne vyhrialo slniečko! :-)

             

            Mgr. Zuzana Šišuláková

             

            Fotoalbum