• Vtáčia búdka od Protectwork
          • Vtáčia búdka od Protectwork

          • Občianske združenie Protectwork so sídlom vo Veľkých Levároch napomáha rozvíjať sociálne a osobnostné zručnosti ľudí. Prostredníctvom Konferencie mladých ľudí, ktorú organizovalo OZ Protect work a stretli predstavitelia viacerých organizácií, BSK a škôl z okresu Malacky (ZŠ Záhorská Ves, ZŠ Záhorácka Malacky) i Petržalky.

            Na tomto stretnutí žiaci diskutovali o dobrovoľníctve, participácii, o potrebách mladých ľudí v obci a okolí, o možnostiach, ako môžu byť žiaci užitoční pre školu, obec, pre svoje okolie a výsledkom týchto rozhovorov bol nápad zriadiť v areáli školy ekoučebňu. OZ Protectwork potešilo žiakov a žiačky našej základnej školy fotopascou s kŕmidlom pre vtáky, ktorá bude v nasledujúcich dňoch nainštalovaná.

            Na vyučovacích hodinách sa žiaci oboznámili s jej hlavnou funkciou, ktorá bude spočívať v zachytávaní pohybu vtáctva v areáli základnej školy. Fotopasca môže robiť nielen fotografie, ale aj nahráva videozáznamy. Kameru je možné používať cez deň a vďaka infračervenému prísvitu aj v noci na úžasné zábery malých zvierat zblízka.

            PaedDr. Lenka Liščáková 

        • Olympiáda z biológie
          • Olympiáda z biológie

          • V piatok 24. marca 2023 sa žiaci a žiačky 6. a 7. ročníka zúčastnili biologickej olympiády, ktorá prebiehala online formou prostredníctvom aplikácie Edupage. Šiesty ročník reprezentovali Laura Strečanská, Daniel Očenáš, Martin Sith a Nikolas Mikulka. Siedmy ročník zastupovala pätica v zložení Viktória Kňazeová, Nina Horváthová, Jaroslav Danihel (všetci VII. A), Jakub ZvěřinaAdrián Vašina (obaja VII. B). 

            Mladší súťažiaci sa museli popasovať s učivom 7. ročníka, ktoré preverilo ich znalosti z oblasti stavby ľudského tela. Naopak, starší účastníci olympiády lovili vo svojej pamäti odpovede na otázky, ktoré sa týkali stavby rastlinného tela.

            Ďakujeme všetkým žiakom za reprezentáciu školy a veríme, že po zverejnení výsledkovej listiny budeme čoskoro informovať o ich dosiahnutých úspechoch!

            PaedDr. Lenka Liščáková 

        • Zázraky z odpadu - štvornásobný úspech!
          • Zázraky z odpadu - štvornásobný úspech!

          • Centrum voľného času v Malackách  zorganizovalo pri príležitosti Dňa Zeme 11. ročník tvorivej súťaže s názvom Zázraky z odpadu 2023 – „Dajme veciam druhú šancu“. Zapojiť sa do nej mohli žiaci 1. a 2. stupňa základných škôl a školských klubov z okresu Malacky. Cieľom súťaže bolo vytvoriť z odpadového materiálu kreatívne umelecké diela na ľubovoľnú tému. Porota pri hodnotení zohľadňovala tieto atribúty: výber a využitie odpadového materiálu, originalita, výtvarné spracovanie, umelecký dojem. Žiaci druhého stupňa našej ZŠ sa zamerali na tvorbu umeleckých diel, ale aj praktických prác z plastových vrchnákov a  nádob. Na hodinách výtvarnej výchovy skladali pestrofarebné kvietky z vrchnákov, ktoré použili pri výrobe veľkého srdca, ale aj kŕmidiel pre vtáčiky a závesných dekorácií na stenu. Odbornú porotu zaujali 4 dielka žiakov našej školy a to: kolektív II. odd. ŠKD – Elektrická motorka, kolektív III.A – Krt obyčajný, kolektív VI. A – Kŕmidlá pre vtáčiky a kolektív IX. A – Srdce.

            Výhercom srdečne blahoželáme a prajeme veľa tvorivých nápadov!

            Mgr. Soňa Landlová

            Fotoalbum

        • Okresné kolo MINIcoolvolley žiakov
          • Okresné kolo MINIcoolvolley žiakov

          • Vo štvrtok 23. marca 2023 sa žiaci 5. a 6. ročníka našej základnej školy zúčastnili okresného kola volejbalovej súťaže MINIcoolvolley. Hrací turnaj sa uskutočnil v ZŠ s MŠ Studienka za účasti ďalších 2 súťažných tímov.

            V úvodnom dueli sme ťahali za kratší koniec proti ZŠ Jakubov, ktorej sme boli vyrovnaným súperom len v rámci prvého setu. Oveľa zaujímavejší bol druhý zápas proti domácej ZŠ s MŠ Studienka. Súboj napokon rozhodli detaily, ktoré vyzneli v prospech súpera. V odvetnom súboji proti ZŠ Jakubov sme od súpera nedostali žiadny nárok prehovoriť do hry o víťazstvo a prehrali sme jednoznačne po výsledku 0:2. V záverečnom vystúpení sme opäť siahali na prvé víťazstvo na turnaji proti ZŠ s MŠ Studienka, ale zradili nás fyzické aj mentálne sily.

            Mužstvo v zložení Fábio Ján Aľušík, Lukáš Demeter, Šimon Daráž (všetci V. A), Marko Alex Korych Martin Sith (obaja VI. A) obsadilo napokon konečné 3. miesto a svoje účinkovanie v súťaži končí.

            Ďakujeme chlapcom za reprezentáciu školy!

             

            Mgr. Dávid Malík

        • Pytagoriáda - okresné kolo
          • Pytagoriáda - okresné kolo

          • Dňa 20.3. a 21.3. 2023 sa naši žiaci Matúš Polaško z III. A, Karin Hlúchová zo IV. A a Jakub Daniel Temer z VIII. A zúčastnili okresného kola matematickej Pytagoriády v Malackách.

            Výsledky ešte nepoznáme, ale samotný postup je úspech, žiaci mali možnosť stretnúť sa s najlepšími riešiteľmi z celého okresu.

             

            Ing. Nikolaj Nešev

            Fotoalbum

        • Testovanie 9 - 2023
          • Testovanie 9 - 2023

          • Vážení rodičia, milí deviataci,

            ponúkame základné informácie o Testovaní 9 - 2023, ktoré v tomto školskom roku prebehne v stredu 22. marca 2023.

            Testovanie prebehne z predmetov slovenský jazyk a literatúra a matematika. Čas na riešenie testu z MAT je 90 minút, čas na riešenie testu zo SJL je 70 minút. V každom testovanom predmete bude 30 úloh. Úlohy budú zatvorené (s možnosťou výberu jednej správnej odpovede zo 4 možností) a otvorené (kde bude možné tvoriť krátke odpovede). Hodnotenie úloh bude nasledovné: 1 bod za správnu odpoveď, 0 bodov za nesprávnu alebo žiadnu odpoveď.

            Povolenými pomôckami sú kalkulačka, rysovacie pomôcky, modré pero. Nepovolené sú mobily, výpisky, študijné materiály, učebnice ap.

            Náhradný termín testovania pre žiakov, ktorí sa z objektívnych dôvodov nemohli zúčastniť testovania je 4. a 5. apríl 2023 na vopred určenom mieste (v Bratislave).

            Bližšie informácie môžete získať tu.

        • Vítanie jari
          • Vítanie jari

          • Morena, Morena, kde ťa odvedieme? Ta dolu do vody, tam ťa zahodíme.
            Zimu už nechceme, preto ťa spálime. Morena, Morena, tu si dobývala,
            už si svoju vládu nad nami stratila. Do vody ťa dáme, rezko zaspievame,
            novú jar si k sebe takto privoláme.

            Slniečko poteš nás, teplučkom zohrej nás.
            Za tebou, Morena, nikto z nás nežiali. Dolu vodou pôjdeš a zimu odnesieš.
            Všetci sa tešíme, že sa ťa zbavíme.“

             

                   Hovorí vám ešte niečo pálenie Moreny či Letečka? Ide o tradičné zvyky, ktorými ľudia voľakedy vítali jar a znovuzrodenie životodarnej sily. Pre našich predkov totiž príchod jari v sebe niesol dôležitú symboliku, pretože znamenal koniec dlhej tmavej zimy a s ňou spojeného nedostatku jedla. Hlavnou témou týchto osláv bolo zdravie, plodnosť a rôzne rituály na zabezpečenie ochrany, ktorým pripisovali mimoriadny až magický význam a zároveň sa pri nich dobre zabavili. Dva týždne pred Veľkou nocou na smrtnú nedeľu sa ľudia najprv symbolicky rozlúčili so zimou pálením bohyne zimy – Moreny, s ktorou nechali okrem zimy odniesť aj všetko zlé. Nasledovali prípravy na nové obdobie, ktoré si vyžadovali všetko nové a čisté. Na Kvetnú nedeľu prišlo na rad Letečko – prinášanie leta. Mladé dievčatá niesli vŕbové halúzky alebo mladé stromčeky previazané stužkami z domu do domu a prinášali leto. Aj keď to bol pôvodne pohanský zvyk, jeho pečať vidíme aj v kresťanských tradíciách dodnes. Bahniatka ostali neodmysliteľným symbolom Veľkej noci.

                 Aj žiaci prvého stupňa našej školy spolu s deťmi z MŠ zo Záhorskej Vsi a Angernu si v piatok 17.3.2023 pripomenuli túto každoročnú tradíciu. Už niekoľko dní pred touto udalosťou si žiaci prvého stupňa pripravovali prútiky, ktoré vyzdobovali krepovým papierom. Presunuli sa k rieke Morave, kde sa stretli aj s deťmi z miestnej materskej školy, kompou sa previezli  cez rieku Moravu  a tam spoločne spievali Morene. Nádhernými pestrofarebnými prútikmi mávali v ústrety jari a sledovali zapálenie Moreny a jej hodenie do rieky. Cestou späť hodili farebné prútiky„ letečka“ do rieky a v dobrej nálade sa vrátili do školy.

            Vitaj jar, už sme sa na teba veľmi tešili!

             

            Mgr. Adriána Kiseľová

            Fotoalbum

        • Študijné voľno
          • Študijné voľno

          • Dňa 22.3. 2023 budú mať žiaci 5. - 8. ročníka študijné voľno z dôvodu Testovania 9 - 2023.

            Úlohy na tento deň budú zadané na webovej stránke v záložke: Písomky / DÚ.

        • SUPER FLORBAL POHÁR
          • SUPER FLORBAL POHÁR

          • V stredu 15. marca 2023 sa žiaci 5. – 9. ročníka zúčastnili okresného kola športovej súťaže SUPER FLORBAL POHÁR v Stupave. Za účasti ďalších 5 družstiev bojovali o postup do krajského kola.

                        Úvodné vystúpenie nezastihlo reprezentantov našej školy v ideálnom rozpoložení. Po obojstranne málom ofenzívnom predstavení podľahli ZŠ Láb 0:1. Chuť si napravili v nasledujúcom zápase proti ZŠ Lozorno. Po góloch Patrika Šarközyho a Andreja Fejtla zvíťazili po výsledku 2:0. Postupovú nádej si udržali aj v poradí treťom stretnutí, kedy v nervydrásajúcom závere vyrovnali necelé 3 sekundy pred koncom proti domácej ZŠ Stupava na konečných 1:1, opäť po góle P. Šarközyho. Proti favoritovi Gymnázium Malacky však museli skloniť hlavu po prehre 0:2. Záverečné vystúpenie bolo dramatické až do záverečných sekúnd, kedy sa tentokrát priklonila športová fortuna na stranu ZŠ Gajary, ktorá nás porazila tesne 1:2. Gól zaznamenal Alex Keszegh.

                        V konkurencii 6 súťažných tímov sme napokon obsadili 4. nepostupové miesto. Za účasť a vzornú reprezentáciu školy ďakujeme Adriánovi Beňovi Markovi Alexovi Korychovi (obaja VI.A), Patrikovi Šarközymu (VII.A), Borisovi Šimkovičovi (VII.B), Michalovi Malíkovi, Jakubovi Malíkovi, Filipovi Kňazemu, Michaelovi Margušovi Nikolasovi Balážovi (všetci VIII.A), Andrejovi Fejtlovi Alexovi Keszeghovi.

             

            Mgr. Dávid Malík

        • Hviezdoslavov Kubín, obvodné kolo - ÚSPECHY!
          • Hviezdoslavov Kubín, obvodné kolo - ÚSPECHY!

          • Obvodné kolo najprestížnejšej recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín sa tohto roku konalo dňa 16.3.2023 v CVČ v Malackách. Stretli sa tu žiaci a žiačky z okolitých obcí a snažili sa prísediacu trojčlennú porotu presvedčiť o svojich kvalitách a o zaujímavosti ukážky, ktorú si vybrali.

            Našu školu reprezentovalo päť detí a počínali si veľmi dobre. Ich prednesy poézie či prózy zaujali porotu natoľko, že traja z nich získali i diplom a umiestnenie na prvých troch priečkach.

            V 2. kategórii získala 3. miesto v prednese poézie Veronika Poláková (VI.A) a v prednese prózy Fábio Ján Aľušík (V.A).

            V 3. kategórii v prednese poézie získala 2. miesto Alica Vašinová (IX.A).

            Výhercom srdečne blahoželáme a všetkým recitátorom ďakujeme za dôstojnú reprezentáciu školy a pani učiteľkám za prípravu žiakov!

            Mgr. Jana Báchorová

            Fotoalbum

        • Školské maratónske hry
          • Školské maratónske hry

          • Dňa 14. 3. 2023 sme sa zúčastnili na súťaži „Školské maratónske hry“ v športovej hale Malina v Malackách. Zúčastnili sa školy z okresov Malacky, Senec a Skalica. Súťaž bola určená pre deti 1. stupňa ZŠ v rámci ČSOB Bratislava maratón. Súťažili 5-členné miešané družstvá (v družstve museli byť minimálne dve dievčatá).

            Súťažilo sa vo vybraných šiestich disciplínach z celosvetového programu Kids atlethics IAAF. Prvá disciplína bola formula – zostava: kotrmelec, beh, slalom, beh cez prekážky a cieľ. Druhá disciplína bol hod na cieľ cez tyč. Tretia disciplína bol štafetový skok z miesta. Štvrtá disciplína bol hod raketou do kruhu. Piata disciplína bolo skákanie cez olympijské kruhy a šprint do cieľa. Šiesta disciplína bol štafetový prekážkový beh.

            Na záver usporiadatelia pridali ešte štafetový beh, kde boli školy rozdelené po okresoch. Naša škola bežala spolu so ZŠ Závod a ZŠ Zohor.

            Aj keď sme sa neumiestnili na prvých priečkach, žiaci bojovali s plným nasadením. Bez medaily neodišiel nikto. Za reprezentáciu školy ďakujeme Melánke Nosekovej, III.A, Jakubovi Fejtlovi, III.A, Karin Hlúchovej, IV.A, Maťkovi Maxianovi, IV.A, Máriovi Kočnárovi, IV.A.

            Veronika Šimkovičová

            Fotoalbum

        • Plavecký výcvik
          • Plavecký výcvik

          • Naša škola, v dňoch 13. – 17. 3. 2023,  vytvorila žiakom 1. až 4. ročníka podmienky pre osvojenie si základov plávania. Základy plávania si žiaci osvojili prostredníctvom základného plaveckého výcviku a zdokonaľovacieho plaveckého výcviku v športovej hale Malina v Malackách.

            V prvý deň si inštruktori žiakov rozdelili do troch skupín podľa svojich schopností a v týchto pracovali počas celého výcviku. Venovali sa im mladí tréneri, ktorých si deti hneď obľúbili. Deti sa hravou formou zoznamovali s technikou plávania a s bezpečnosťou počas pohybu v bazéne.

            Počas celého týždňa boli dve skupiny vo veľkom plaveckom bazéne a začiatočníci v malom bazéne. Dôraz sa kládol na správnu techniku nôh, rúk, dýchanie. Začiatočníci sa naučili splývať a ostatné skupiny zdokonaľovali plavecký štýl kraul a znak.

            Plavecký výcvik mal úspech. Zároveň tento kurz slúžil na posilnenie ich zdravia a zvýšenie telesnej zdatnosti. Žiaci, ktorí sa zúčastnili kurzu celých 10 h, ho úspešne zvládli a boli odmenení „Mokrým vysvedčením“.

            Verím, že deti budú dlho v dobrom spomínať na tento plavecký výcvik a o rok sa zúčastníme opäť.  

             

            Mgr. Ľubica Hájek 

            Fotoalbum