• Nedaj sa, hovor o tom!
          • Nedaj sa, hovor o tom!

          • Šírenie osvety ohľadom citlivej témy šikanovania na školách, ale aj jej rozpoznania a pomoci ako svedka šikanovania, je v dnešnej dobe veľmi aktuálna.

            Žiaci našej školy sa vo štvrtok 9.3. v priestoroch telocvične oboznámili s edukatívnym multimediálnym predstavením "Nedaj sa, hovor o tom!" Scénky a videá zachytávali tému šikanovania, ale aj rasizmu, fyzického násilia, sexuálneho obťažovania, či kybernetického šikanovania. Posmeľovali obete šikanovania k riešeniu situácie prostredníctvom interaktívneho divadla, video výpovedí známych youtuberov i neznámych ľudí, ktorí sa so šikanovaním stretli. Príslušníci Policajného zboru vysvetlili deťom nástrahy kybernetického šikanovania a trestnoprávnu zodpovednosť šikanovania. 

            Projekt je realizovaný pod záštitou Ministerstva školstva, vedy a výskumu SR. V závere predstavenia pani zástupkyňa prevzala certifikát pre našu školu s dôležitými kontaktmi poskytujúcimi pomoc (napr. Linka detskej istoty, IPčko...). 

             

            Mgr. Zuzana Šišuláková

             

        • Svet okolo nás - Čína
          • Svet okolo nás - Čína

          • Vďaka šiestemu dielu projektu Svet okolo nás sa 54 žiakov našej školy ocitlo v rozľahlej, historickej a mystickej Číne. Spolu s cestovateľmi sme sa prešli po Veľkom čínskom múre, pokochali sa pohľadom na jedinečné pandy veľké, navštívili Tibetskú náhornú plošinu,  zatajili dych pri prastarom rituáli nebeského pohrebu, obdivovali ryžové polia a vodnaté rieky a vydali sa aj na samotný západ krajiny, kde Čína už takmer nie je Čínou. V samom závere projekcie kládli žiaci cestovateľom otázky, na ktoré im cestovatelia ochotne odpovedali. Zážitok to bol neuveriteľný a už teraz sa tešíme na ďalší diel projektu z tropickej Afriky.

             Mgr. Soňa Landlová

            Fotoalbum

        • Bricklandia
          • Bricklandia

          • V piatok 3. marca 2023 takmer všetci naši prvostupniari vycestovali do Bratislavy do Bricklandie,   do sveta plného lego kociek, do sveta zábavy a kreativity. Uvítala ich obrovská herňa, kde okamžite stratili pojem o čase. Mali možnosť sa vyšantiť, zahrať, skladať z viac ako 100 kg lego DUPLO kociek v bazéne, písať s lego kockami na graffiti stenu, skladať mozaiky, stavať veľké stavby zo stoviek FUN BLOKOV, obliekať postavičky Friends v životnej veľkosti do lego šiat alebo sa voľne kreatívne vyblázniť.                                                                                  

            Návšteva Bricklandie však nebola len o hre s kockami. Naši školskí návštevníci so zatajeným dychom obdivovali 15 metrov dlhý stôl krásnych lego scenérií – zimnú krajinku so Santom, sobmi, elfami, obrovský Betlehem s Jeruzalemským chrámom, lunapark s kolotočmi, vláčikmi, rozprávkovými bytosťami, strašidlami a vitríny – Minecraft, NINJAGO, Star Wars, Atlantis, NASA, western, stredovek, autá, pirátov, polárnikov...                                                                    

            Naša návšteva vo svete fantázie neskutočne rýchlo ubehla, deti sa so svojimi stavbami, obrázkami, postavičkami veľmi ťažko lúčili. Mnohí odchádzali s prísľubom, že sa do ukončenia výstavy ešte do Bricklandie vrátia.

            Zuzana Doršicová

            Fotolabum

        • Poď študovať obchod
          • Poď študovať obchod

          • Vo štvrtok 2. marca sa naši žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili zaujímavej online exkurzie, na ktorej sa dozvedeli výhody duálneho vzdelávania a praktického vyučovania počas strednej školy. Podujatie realizuje Slovenská aliancia moderného obchodu, ktorú tvoria nasledovní zamestnávatelia: BILLA, KAUFLAND, LIDL, METRO, TESCO, DM DROGERIE MARKT a TERNO. Na exkurzii diskutovali žiaci, ktorí už študujú obchod a praxujú u uvedených zamestnávateľov. Juraj už 4. rok študuje a praxuje v Lidl a Janko je prvák a praxuje v Tesco. Podelili sa so žiakmi o svoje skúsenosti a postrehy. Porozprávali, čo je na štúdiu obchodu najkrajšie, čo ich najviac baví a aké sú hlavné výhody a perspektívy do budúcnosti. Počas prezentácie odpovedali aj na otázky žiakov. Veríme, že aj táto prezentácia pomôže našim žiakom pri výbere strednej školy.

            Mgr. Pavlína Janotková

        • Priateľské stretnutie mladých ľudí
          • Priateľské stretnutie mladých ľudí

          • Dňa 27.2.2023 sa v malackom hoteli Spark konala Konferencia mladých ľudí, ktorú zorganizovalo OZ Protect work. Stretli sa tu predstavitelia viacerých organizácií, BSK a škôl z okresu Malacky i Petržalky, ktoré sa otvárajú participácii a rozvoju mladých tým, že im dávajú priestor na sebavyjadrenie, realizáciu ich nápadov a umožňujú im aktívne sa zapájať do aktivít s cieľom zlepšovať okolie, prostredie, v ktorom žijú.    

            Na tomto stretnutí žiaci okúsili jedinečnosť neformálneho vzdelávania, diskutovali o potrebách mládeže v našom regióne, o tom, čo ich motivuje a demotivuje pri zapájaní sa do aktivít. Zároveň mali možnosť inšpirovať sa skúsenosťami iných rovesníkov, informovať sa o možnostiach, ktoré mladí ľudia majú v osobnostnom raste, rozvoji zručností a pod.

            Chceli by sme poďakovať Veronike Klasovej, Alicke Vašinovej, Ninke Nerádovej a Viktorke Olejkovej za výbornú reprezantáciu našej školy počas konferencie, za ich aktívny prístup, angažovanosť a spoluprácu.    

            Naša škola sa v súvislosti s participáciou mladých ľudí zapojila do programu Rozvoj zručností pre trh práce. Minulý rok sa realizovala 1. fáza projektu, počas ktorej sme so žiakmi diskutovali o dobrovoľníctve, participácii, o potrebách mladých ľudí v obci a okolí, o možnostiach, ako môžu byť žiaci užitoční pre školu, obec, pre svoje okolie a výsledkom týchto rozhovorov bol nápad zriadiť v areáli školy ekoučebňu.

            Tento rok nás čaká realizačná fáza projektu, o ktorej budeme priebežne informovať. Za tento participatívny prístup sme získali i ocenenie.   

            Veríme, že táto skúsenosť a práca na projekte je a bude pre všetkých zúčastnených prínosom.

            Mgr. Jana Báchorová

            Fotoalbum

        • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo
          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • Dňa 28. 2. 2023 sa v našej škole realizovalo školské kolo celoslovenskej recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Súťažilo sa v umeleckom prednese v troch kategóriách a žiaci recitovali ukážky poézie alebo prózy podľa ich osobných preferencií. Niektorí si vybrali moderných autorov, iní siahli po klasike.

                           Odborná porota posúdila výkony žiakov a zhodla sa na týchto výsledkoch:

            1.kategória – poézia:    1. miesto: Voltemarová Sofia (IV. A)

                                                  2. miesto: Ševcovová Natália (III. A), Bobáková Monika (II. A)

                                                  3. miesto: Noseková Melánia (III. A)

            1. kategória – próza:     1. miesto: Stolár Lukáš (II. B)

                                                  2. miesto: Slezáková Emma (IV. A)

                                                  3. miesto: Hlúchová Karin (IV. A), Danihelová Klára (II. B)

            2. kategória – poézia:    1. miesto: Poláková Veronika (VI. A)

                                                   2. miesto: Korych Marko (VI. A)

                                                   3. miesto: Danihelová Sabrina (V. A)

            2. kategória - próza:     1. miesto: Aľušík Fábio Ján (V. A)

                                                 2. miesto: Strečanská Laura (VI. A)

                                                 3. miesto: Danihel Richard (V. A)

            3. kategória – poézia:     1. miesto: Vašinová Alica (IX. A)

                                                    2. miesto: Sithová Laura (VII. B)

                                                    3. miesto: Klasová Veronika (IX. A)

            Ďakujeme všetkým deťom za ich usilovnosť a aktivitu a učiteľom za prípravu žiakov a odborné rady! Žiaci, ktorí obsadili prvé miesto, budú našu školu ďalej reprezentovať v Malackách.

            Držíme im palce!

            Mgr. Jana Báchorová

            Fotoalbum

        • Lyžiarsky výcvikový kurz
          • Lyžiarsky výcvikový kurz

          • Pondelok 13.2.2023 sa začalo naše týždňové dobrodružstvo. Ráno sme sa už nevedeli dočkať, kedy nás vyzdvihne  autobus a môžeme vyraziť na cestu Lyžiarskeho výcvikového kurzu, ktorý sa konal v dňoch 13.2. – 17.2.2023. Nášho kurzu sa zúčastnilo 15 žiakov 5. až 9. ročníka. Šiesti žiaci stáli na lyžiach prvýkrát. Našich lyžiarov privítala krásna zasnežená krajina, kopa snehu, ktorého si decká užili dosýta. Nechýbalo guľovanie, váľanie sa v snehu.

            Zimná krajina bola okúzľujúca a poskytovala tie najlepšie podmienky pre lyžovanie. Ubytovaní sme boli v chate Třinec neďaleko obce Žiar. Lyžovali sme na svahu Skicentrum Opalisko - Závažná Poruba. V pondelok večer čakal žiakov animačný program vyplnený animátormi. Žiaci súťažili v hudobnom kvíze „Shazam quiz“ (Noc hudobných hitov) proti ZŠ Kuchyňa. Naši žiaci boli úžasní, ale na víťazstvo to nestačilo.

            Druhý deň hneď po raňajkách nás autobus odviezol na svah. Tu sme sa rozdelili do skupín. Veronika – naša inštruktorka, si zobrala pod patronát žiakov začiatočníkov a naučila ich základnú techniku zjazdového lyžovania. Začiatočníci základnú techniku zvládli a svoje schopnosti preukázali posledný deň v lyžiarskych pretekoch na slalomovej trati. Pokročilí lyžiari sa zlepšovali na náročnejšom svahu, kde bola potrebná väčšia dávka odvahy a zdatnosti.

            Ďalšie dni sme opäť celý deň lyžovali, žiaci boli veľmi usilovní, vytrvalí a chtiví sa v lyžovaní zdokonaliť. LVK sa blíži ku koncu a zábava graduje. Našu lyžiarsku výpravu, ktorá si užívala každý moment na svahu i mimo neho už poznáte.

            Žiaci si počas celého pobytu udržiavali aj poriadok na izbách, čo sme na záver kurzu aj patrične vyhodnotili a odmenili sladkou odmenou. Ďalej sme odmenili aj najlepšieho papkáča, ktorým bol Dominik Ondejko(V. A).

            V piatok doobeda nás na svahu čakala pekne upravená slalomová trať, kde žiaci pod dohľadom pani učiteliek a skúsenej inštruktorky ukázali svoje naučené schopnosti. Možno sa niektorí cítili aj ako Petra Vlhová. Súťažili sme na strednom svahu. A súťaž dopadla takto: 1. miesto – Nina Nerádová (IX.A), 2. miesto – Laura Strečanská (VI. A), 3. miesto – Sofia Valentovičová (VIII. A). Ďalej sme udelili prvé miesto najrýchlejšiemu lyžiarovi, ktorý stál prvýkrát na lyžiach – Marko Alex Korych (VI. A).

            Všetkým gratulujeme! Lyžiarsky výcvik prebiehal v pokojnej priateľskej atmosfére, žiaci boli disciplinovaní a rešpektovali pokyny učiteľov a inštruktorky. Po náročných dňoch plných zážitkov sme sa všetci vrátili šťastní domov. 

            Za sponzorovanie LV ďakujeme Obci Záhorská Ves, firmám Stavebniny BOWIX a Autoservis HÁJEK!

            Mgr. Ľubica Hájek

        • Karneval
          • Karneval

          • Fašiangový bál

            Keď šašovia ožívajú,

            Fašiangy sa začínajú.

            Šašo – Jašo šaškuje,

            a loptičkou žongluje.

             

            Už v piatok ráno prichádzali deti s rozžiarenými očkami. Že neviete prečo? No predsa čakal nás karneval. Prípravy boli vzrušujúce a plné nadšenia. A potom to vypuklo. Celá naša škola sa stretla v telocvični. Ale, čuduj sa svete! Všetci žiaci školy zmizli. Namiesto nich bola plná telocvičňa princezien, zvieratiek, vojakov, rozprávkových a filmových postavičiek. Bolo to veselosti pri predstavovaní masiek. Potom sme si pri veselej hudbe spoločne zatancovali. Popri radosti z dnešnej zábavy však nezabúdame na naše pani kuchárky, ktoré nám s láskou pripravili sladučké fašiangové šišky.

            Ďakujeme! Už nám len zostáva tešiť sa opäť o rok!

             

            Mgr. Pavlína Janotková

            Fotoalbum

        • Expert Geniality Show
          • Expert Geniality Show

          • Po roku sa žiaci našej školy opäť zapojili do vedomostnej súťaže Expert Geniality Show. 16. ročníka tejto súťaže sa zúčastnilo takmer 12 000 žiakov z celého Slovenska. Našu školu zastupovali Richard Danihel, Sabrinka Danihelová a Veronika Poláková.

            V kategóriách EXPERT 5 a EXPERT 6 odpovedali súťažiaci na otázky v dvoch témach:

            1. Ako funguje svet - geografia, biológia, prírodoveda, matematika, informatika, dopravná výchova.
            2. Päť jazykov kultúry - slovenský jazyk, anglický jazyk, dejepis, výtvarná výchova a hudobná výchova.

            Úlohy neboli vôbec jednoduché, nad mnohými sa poriadne potrápili. Vyslúžili si za to účastnícky diplom a malý darček.

            Gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy!

             

            Mgr. Diana Ševcovová

        • Lyžiarske pozdravy!
          • Lyžiarske pozdravy!

          • Ďakujeme firme AUTOSERVIS HÁJEK Gajary za darčeky pre našich lyžiarov!

        • Avatari
          • Avatari

          • V rámci eTwinning projektov sa  žiaci musia aj predstavovať partnerským školám. Keďže anonymita a bezpečnosť na internete je veľmi dôležitá aj v rámci týchto projektov, tak sme si s deťmi na túto aktivitu urobili cez aplikáciu Pixton.com  avatarov. Každé dieťa si urobilo svojho avatara. Z práce a svojich avatarov sa veľmi tešili. Sedeli a rozmýšľali, aké majú vlasy, hovorili si vzájomne farbu očí, vyberali veľmi trpezlivo oblečenie a hlavne, aký budú mať postoj a pohľad. Na práce detí sa môžete pozrieť vo fotoalbume. Čo myslíte, podobajú sa?

            Veronika Šimkovičová

            Fotoalbum

        • Lyžiari na Liptove
          • Lyžiari na Liptove

          • Poďakovanie za reflexné vesty posielame firme STAVEBNINY BOWIX Záhorská Ves!

        • Projektové vyučovanie ANJ v IV. A
          • Projektové vyučovanie ANJ v IV. A

          • Štvrtáci si vyskúšali projektové vyučovanie s kartičkami na kladné (biele) a záporné (žlté) vety v prítomnom čase jednoduchom. Ich úlohou bolo dať slová do správneho slovosledu s dôrazom na správny tvar slovesa v 3.os.j.č. a predložky "at" a "in" pri určovaní času alebo časti dňa. Vety potom čítali spolužiakom.

            Štvrtáci boli mimoriadne pozorní, aktívni a disciplinovaní, snažili sa a úlohu zvládli výborne. Ak sa niektorej skupine menej darilo, spolužiaci si navzájom pomohli. 

            Mgr. Zuzana Šišuláková

            Fotoalbum