• Podstrana 1

      • Úspechy a aktivity v školskom roku 2020/2021

        A) Smietko - úspech v ekologickej súťaži!

        Spoločnosť komplexného odpadového hospodárstva FCC Slovakia aj tento rok pokračovala v ekologickej súťaži s pánom Smietkom, ktorá slúži na vzdelávanie v ekologickom duchu už v MŠ a ZŠ. Súčasťou projektu je súťaž v zbere papiera, šírenie poznatkov o zhodnocovaní a úprave druhotných surovín a interaktívne prezentácie.

         Naša základná škola sa v rámci regiónu Záhorie umiestnila na 3. mieste, keď sa jej podarilo vyzbierať 3230 kg papiera!

         

        B) ÚSPECH - 1. ročník okresnej výtvarnej a literárnej súťaže

        Ako som pomohol svojmu kamarátovi alebo spolužiakovi, ktorý je niečím iný 

        Koordinátor ochrany detí pred násilím pôsobiaci na ÚPSVaR v Malackách, pod záštitou Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch a ÚPSVaR Malacky, v spolupráci s Centrom voľného času Malacky a Slovenským červeným krížom, miestnou organizáciou Malacky začiatkom apríla 2020 vyhlásili literárnu a výtvarnú súťaž na tému: Ako som pomohol svojmu kamarátovi alebo spolužiakovi, ktorý je niečím iný.

        Ústredným cieľom súťaže bolo dostať do povedomia cieľovej skupiny žiakov základných škôl, že každé dieťa má ľudské práva, ktoré sú deklarované v Dohovore o právach dieťaťa. Úlohou žiakov druhého stupňa základných škôl bolo vo forme poézie alebo prózy opísať dobrý čin, prostredníctvom ktorého niekomu pomohli v ťažkej situácii a stali sa jeho hrdinom, pričom išlo o spolužiaka, kamaráta, kamarátku, ktorý bol niečím iný (slabší, menší, chorý, iný...).

        Na túto tému sa zamysleli aj Klasová Veronika, Kňaze Filip, Nerádová Nina, Olejková Viktória, Temer Jakub Daniel, Tesár Viliam, Tesárová Adriana, Zábojník Lucas a Zvěřina Jiři, žiaci druhého stupňa Základnej školy Záhorská Ves, ktorým odborná porota udelila uznania a odmeny za ich literárne práce a školu vyhlásila za najúspešnejšiu v okrese. Škole bol udelený voucher na školenie prvej pomoci zdarma pre celú školu, ktoré zabezpečí Slovenský Červený kríž. Organizátori súťaže ocenili aj pedagógov, učiteľky slovenčiny, ktoré žiakom dali vietor do plachiet kreativity, Mgr. Annu Belkovú a Anu Filko.

        Tento 1. ročník okresnej výtvarnej a literárnej súťaže bol realizovaný vďaka Národnému projektu Podpora ochrany detí pred násilím.

         

        C) QR kód ako nová vyučovacia metóda

        Česká univerzita v Prahe zverejnila vo svojom zborníku v rámci 15. ročníka konferencie EDUCO príspevok našej kolegyne Mgr. Lenky Liščákovej. Jej príspevok  popisuje  jednu z  progresívnych  foriem inovácie vzdelávacieho procesu prostredníctvom využitia QR kódu   na pracovných listoch vo vyučovaní biológie.

         

        D) Biela pastelka - výnos zbierky – 110,- eur

                 Ďakujeme všetkým darcom!  

         

        E) Záložka do knihy spája školy

        Aj tento rok sa naša škola zapojila do krásneho 11. ročníka česko-slovenského projektu "Záložka do knihy spája školy: Radosť z čítania ukrytá vo veršoch básni alebo v próze".

        Do projektu sa prihlásilo 938 škôl s celkovým počtom 106 739 žiakov, a to z Českej republiky 246 škôl s celkovým počtom 23 810 žiakov a zo Slovenskej republiky 692 škôl s celkovým počtom 82 929 žiakov.

        Skoro celý mesiac žila naša škola v duchu čítania a vyrábania záložiek. Naša partnerská škola sa nachádzala v Sečovciach v okrese Trebišov. Je to malé mestečko, v ktorom sú tri základné školy a stredná škola.  Deti sa tešili, že si môžu nájsť nových kamarátov aj takýmto spôsobom. Mladší žiaci sa pri výrobe záložiek inšpirovali rozprávkovými knihami, starší hľadali skôr citáty. Aj napriek tejto ťažkej a výnimočnej situácií sa do projektu  aktívne zapojili  vyučujúci so svojimi žiakmi. V rámci hodín čítania, literatúry, triednických hodín motivovali žiakov k podpore čítania.  Veľmi nás potešili záložky našej partnerskej školy a deťom sa páčili.

         

        F) Zberný dvor - výtvarná súťaž

        Naši milí žiaci sa po prvýkrát zapojili do výtvarnej súťaže pod názvom Zberný dvor, vyhlásenou pánom starostom JUDr. Borisom Šimkovičom v spolupráci s pani kontrolórkou Rúth Kaderovou.

        Separovanie odpadu je nevyhnutná a veľmi dôležitá súčasť nášho každodenného života. Žiaci všetkých ročníkov našej školy sa svojimi krásnymi výtvarnými prácami veľmi aktívne  a intenzívne zúčastnili tejto súťaže. Vytvorili nové kódy separovaného odpadu pre našu obec pod vedením pani učiteľky Mgr. Sone Landlovej a pani vychovávateľky Zuzany Látal.

        Poslanci obecného zastupiteľstva vybrali víťazné výtvarné práce týchto žiakov:

        Zberný dvor - Monika Miškerníková, VIII.A

        Nerecyklovateľný odpad - Marija Durdevič, VIII.A

        Plasty - Vanesa Šušuková, VI.A

        Sklo - Jakub Justin Šimko, V.A

        Papier - Veronika Klasová, VII.A

        Bio odpad - Nina Nerádová, VII.A

        Plechovice  -  Mário Galba, VI.A

        Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa zapojili do tejto súťaže a zároveň prispeli svojou aktivitou k zveľaďovaniu našej obce!

         

        G) Jeseň očami detí - dvojnásobný úspech!

                    Ako každý rok i tento sa žiaci našej školy zúčastnili výtvarnej súťaže pre ZŠ, MŠ a ŠKD z celého okresu pod názvom „Jeseň očami detí“, ktorú organizuje CVČ Malacky.

        Deti znázornili jeseň prostredníctvom rôznych výtvarných techník vo svojich výtvarných prácach. V nich lepili, strihali, otláčali, kreslili, vyfarbovali, plietli, ale aj šili. S príchodom jesene sa mení celá príroda, ktorá je odetá do pestrofarebných šiat a práve túto pestrosť sa deti snažili zachytiť, čo sa im aj podarilo. Výsledkom ich snahy sú dve ocenenia. Cenu v II. kategórii získala kolektívna práca žiakov 1. ročníka pod vedením pani vychovávateľky Veroniky Šimkovičovej a cenu v III. kategórii získala kolektívna práca žiakov VII.A triedy pod vedením pani učiteľky Mgr. Sone Landlovej.  

         

        H) iBobor - vyhodnotenie

        Úspešnými riešiteľmi internetovej súťaže iBobor v školskom roku 2020/2021 sú:

        - v kategórii BENJAMÍNI:

        VI.A  Matej Varga;

        v kategórii BOBRÍCI:

        IV.A  Veronika Žvachová

                Alexandra Fejtlová

                Veronika Poláková

                Laura Strečanská; 

        - v kategórii DROBCI:

        III.A  Michaela Galbová

                  Ema Nespalová

                 Miriam Rigová

                 Šimon Daráž

                 Sophia Stugelová

                 Liana Nela Svobodová

                 Zuzana Danielová

                 Eliška Haviarová

                 Richard Danihel

                 Fábio Aľušík

                 Sabrina Danihelová

                 Dominik Ondejko

                 Viktória Lazarová

         II.A  Karin Hlúchová

                 Adam Karovič

                 Marko Bobák

                 Ján Gdovin

                 Tatiana Balážová

                 Zuzana Karovičová

                 Nikolas Malík

                 Sofia Voltemarová

                 Natália Zvěřinová

                 Nicolas Karaba

                 Martin Maxian

                 Sebastian Pulmann

         II.B   Matúš Ščepán

         

        Úspešným riešiteľom gratulujeme!

         

        I) Účasť našej školy na projekte RMS - Európsky dialóg s mládežou

        Vybrané triedy 2. stupňa Základnej školy Záhorská Ves v spolupráci s OZ Protect work sa v novembri a decembri 2020 zapojili do projektu RMS (Rada mládeže Slovenska) - Európsky dialóg s mládežou za účelom mapovania možností participácie mladých ľudí a analýzy bezpečnosti a prístupnosti virtuálnych nástrojov a informácií pre všetkých mladých ľudí.

        Názory našich žiakov, ich postrehy budú zakomponované do tvorby medzinárodných dokumentov, ktoré mapujú život mladých ľudí.

        J) Hovorme o jedle - získali sme Strieborný diplom!

         

        K) Rozvojový projekt: "Čítame radi" - úspech!

        Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v spolupráci so Združením vydavateľov a kníhkupcov Slovenskej republiky vyhlásilo výzvu na podávanie žiadostí o rozvojový projekt „Čítame radi“.

        Výzva bola určená všetkým verejným, cirkevným a súkromným základným školám na nákup detských a mládežníckych kníh resp. odbornej literatúry pre zamestnancov škôl.

        Na ministerstvo prišlo 1552 žiadostí o rozvojový projekt. Po vyselektovaní duplicitných žiadostí a tých od neoprávnených žiadateľov ich zostalo 1397. Vzhľadom na vysoký počet kvalitne vypracovaných žiadostí, ministerstvo našlo vo svojich rezervách ešte dodatočné finančné zdroje a na základe rozhodnutia výberovej komisie vymenovanej ministrom školstva, vybralo 471 projektov škôl, z okresu Malacky 7 škôl a medzi nimi aj naša: Základná škola Záhorská Ves s maximálnou dotáciou: 800,- eur. Úspešné školy získajú spolu 348 228 Eur na nákup kníh podľa svojho výberu.

         

        L) Okresné kolo dejepisnej olympiády

        Dňa 11. februára 2021 sa konal 13. ročník okresného kola dejepisnej olympiády aj za účasti žiakov našej základnej školy. Súťaž prebiehala dištančnou formou.

        Nikolas Polák, žiak 8. ročníka, sa umiestnil zo ziskom 46,2 bodov na solídnom 4. mieste, avšak nezaradil sa medzi úspešných riešiteľov. Naopak, medzi úspešných riešiteľov sa zaradil mladší z účastníkov. Žiak 6. ročníka, Filip Kňaze, získal celkový počet 66 bodov a obsadil rovnako 4. miesto vo svojej vekovej kategórii.

        Obom žiakom k ich výsledkom gratulujeme a ďakujeme im aj ich rodinám za svedomitú prípravu!

         

        M) Svet plastelíny - projekt

        Naša škola sa zúčastnila projektovej výzvy pre ZŠ, MŠ, samosprávy, nadácie a tábory. Účelom projektu je podpora inštitúcií a organizácií, ktoré používajú kreatívne hry vo svojej každodennej práci s deťmi.

        Prečo plastelína?

        Plastelína zlepšuje kreativitu. Vďaka neustálemu používaniu fantázie a predstavivosti deti vymýšľajú čoraz viac odvážnych a komplexných vecí, ktoré sa snažia aj vytvoriť. Rovnako ako pri kreslení je často lepšie neobmedzovať ich predstavivosť, tým môže ich tvorivosť skutočne nabrať krídla. Potom začnú vytvárať kreatívne a jedinečné diela. V tejto výzve naša škola získala 8,4 kg plastelíny.

         

        N) Biologická olympiáda - úspech!

        Každoročne sa žiaci našej školy zapájajú do rôznych súťaží a olympiád. Jednou z nich je aj biologická olympiáda, ktorá sa vzhľadom na súčasnú pandemickú situáciu uskutočnila formou online testu prostredníctvom platformy EduPage. Online súťažné kolo prebehlo v pondelok 8. 2. 2021 o 8.15 h. Úspešným riešiteľom sa stal žiak z VIII.A triedy Matej Mišt. V okresnom kole sa mu podarilo získať 3. miesto v kategórii C. Gratulujeme!

         

        O) Jazykový kvet – postup do krajského finále 2021!

        V marci sa žiaci našej školy: Nikolas Mikulka (IV.A), Laura Strečanská (IV.A), Monika Miškerníková (VIII.A), Lucia Nerádová (VIII.A) a Emma Adamská (IX.A) zúčastnili online formou súťaže v prednese anglickej poézie a prózy Jazykový kvet 2021.

        Všetkým ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy a Nikolasovi Mikulkovi a Monike Miškerníkovej gratulujeme k postupu do krajského finále 2021! Obom držíme vo vyššom kole palce!

         

        P) Všetkovedko - vyhodnotenie

        Veľký súboj o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími má svojich víťazov. A víťazmi sú všetci zúčastnení, ktorí sa nezľakli novej výzvy a statočne zabojovali v tejto vedomostnej súťaži. 5 žiakov získalo titul Všetkovedkov učeň, 13 prvostupniarov sa môže pochváliť titulom Všetkovedko a jeden žiak, Sebastián Pulmann (II.A) sa stal Všetkovedkom školy, čím sa zaradil medzi 61 najúspešnejších riešiteľov na celom Slovensku. Všetkým žiakom srdečne blahoželáme!

        Do súťaže Všetkovedko sa zapojili:

        II.A

        1. Bobák Marko

        2. Grujbárová Zara

        3. Hlúchová Karin

        4. Karaba Nicolas

        5. Kočnár Mário

        6. Očenáš Filip

        7. Polakovič Marek

        8. Pulmann Sebastian

        9. Slezáková Emma

        10. Voltemarová Sofia

        11. Zvěřinová Natália

        III.A

        1. Danielová Zuzana

        2. Danihel Richard

        3. Danihelová Sabrina

        4. Stugelová Sophia

        IV.A

        1. Martinec Zdeněk

        2. Očenáš Daniel

        3. Poláková Veronika

        4. Strečanská Laura

         

        R) Nadácia Volkswagen Slovakia - získali sme grant!

        Príjemný dobrý deň, 08. marca 2021 zasadala hodnotiaca komisia rozhodujúca o podpore žiadostí o grant na projekty v rámci grantového programu „Projekty zamestnancov“.

        V zmysle rozhodnutia Komisie vám s radosťou oznamujem, že Nadácia Volkswagen Slovakia Váš projekt podporí.

        Zoznam všetkých podporených projektov nájdete na našej stránke: https://www.nadacia-volkswagen.sk/oblasti-podpory/grant-projekty-zamestnancov/

        Želáme veľa úspechov pri realizácii projektu!

        S pozdravom 

        Ing. Gabriela Viteková

        Projektový manažér

        Volkswagen Group Services, s.r.o. | Nadácia Volkswagen Slovakia

        Ďakujeme pani učiteľke Mgr. Lenke Liščákovej za vypracovanie projektu: "Lepšie vzdelávacie výsledky a motivácia žiakov" a pani Ing. Lucii Beňovej Kňazeovej za podporu a pomoc pri vypracovávaní projektu!

         

         

        S) Biologická olympiáda - okresné kolo - úspech!

        Každoročne sa žiaci našej školy zapájajú do rôznych súťaží a olympiád. Jednou z nich je aj biologická olympiáda, ktorá sa vzhľadom na súčasnú pandemickú situáciu uskutočnila formou online testu prostredníctvom platformy EduPage. Online súťažné kolo prebehlo v utorok 20. 4. 2021 o 8.15 h. Úspešným riešiteľom sa stal žiak zo VI.A triedy - Filip Kňaze. V okresnom kole sa mu podarilo získať 2. miesto v kategórii D. Gratulujeme!

         

        T) Zázraky z odpadu - trojnásobný úspech!

        fb: https://www.facebook.com/Centrum-vo%C4%BEn%C3%A9ho-%C4%8Dasu-Malacky-105551726264092

        Aj tento rok sme sa zúčastnili súťaže Zázraky z odpadu, ktorú organizuje CVČ Malacky.  Súťaž je zameraná na vytváranie umeleckých dielok z odpadového materiálu. Pri vytváraní sme použili rôzny materiál – kartón, puklice z auta, polystyrén, alobal, postavičky z kinder vajíčka. Deti si dávali veľmi záležať, práca na tvorení sa im páčila a tešili sa svojmu výtvoru.

        V tejto súťaži sme mali  trojnásobný úspech.

        Ocenené boli tieto práce:

        UFO  -  ŠKD  IV. A

        Vartovka (veža)  -  Veronika Poláková

        ECO auto -  ŠKD II. A, ktoré získalo špeciálnu cenu CVČ Malacky.

        Všetkým blahoželáme a tešíme sa na ďalšie súťaže!  Dotvorenia!

         

        U) Rozvojový projekt: Zlepšenie vybavenia školskej jedálne - úspech!

        Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky vyčlenilo z rozpočtu na rok 2021 bežné a kapitálové finančné prostriedky vo výške 2 mil. eur na zlepšenie vybavenia školskej jedálne v základných a stredných školách.

        Do stanoveného termínu t. j. 28. 2. 2021 prišlo 1390 žiadostí o RP. Z vyčlenených finančných prostriedkov bolo možné podporiť 417 školských jedální.

        Školská jedáleň pri našej základnej škole bola svojím projektom úspešná a získala financie na modernizáciu technického vybavenia jedálne.

        Dobrú chuť!

         

         

        V) Čitateľský oriešok

        Čitateľský oriešok je celoslovenská čitateľsko-výtvarná súťaž pre žiakov 1. - 4. ročníka.            

        V školskom roku 2020/2021 sa uskutočnil už 7. ročník. Do súťaže sa zapojilo vyše       25 000 žiakov 1. – 4. ročníka z 587 základných škôl. Úlohou žiakov je v rámci každého ročníka prečítať dva rôzne príbehy a správne odpovedať na otázky za textami, ktoré preverujú mieru porozumenia prečítaných textov. V ďalšom kroku žiaci spoja dva prečítané príbehy do jednej jedinej kresby. Už tradične sa do ,,lúskania" literárnych textov a výtvarného stvárnenia príbehov zapájame so žiakmi 1. stupňa našej školy. Tak tomu bolo i tento školský rok a boli sme mimoriadne úspešní. Do finále, medzi najlepších, boli porotou vybrané práce nasledovných žiakov:

        I.A  -   Ema     Zimová

        II.A -   Marko Bobák

                   Ján       Gdovin

                   Filip      Očenáš

                   Sebastian Pulmann

                   Natália Zvěřinová

        IV.A -  Nikolas Mikulka

         

         

        X) Vybudovanie exteriérovej telocvične

         

        Y) ENTER - Základy práce s micro:bitom - workshop

        Občianske združenie Aj Ty v IT vzniklo v roku 2012. V dobe, keď počet dievčat na IT fakultách vysokých škôl dlhodobo osciloval medzi 3% - 5% z celkového počtu študentov týchto škôl. Ich počet sa dal prakticky spočítať na prstoch jednej ruky. Často sme tiež počúvali informácie o chýbajúcich IT odborníkoch a samostatnou kapitolou boli (a stále sú) aj chýbajúce ženy v IT sektore.

        Občianske združenie zorganizovalo pre žiakov VI.A triedy online workshop. Zistili sme, čo je to micro:bit a čo všetko tento malý šikovný počítať dokáže. Nerealizovali sme len programovanie, ale hlavne sme vytvárali fyzické predmety, v ktorých bol vložený micro:bit (napríklad zvieratko, svietiaci objekt a pod.). Účastníci okrem programovania tiež pochopili princípy informatiky v kontexte a naučili sa rozmýšľať kreatívne a inovatívne. Používali micro:bitovú dosku a MakeCode programovacie prostredie a veľa veľa micro:bit love, lebo týmto malým počítačom a ich schopnostiam naozaj nejde odolať!

         

        Q) Kybergrooming

        Kybergrooming je manipulácia prostredníctvom moderných komunikačných technológií s cieľom získať dôveru obete, vylákať ju na osobné stretnutie a spravidla sexuálne zneužiť.

        Spomínaný termín sa stal ústredným motívom prednášok “Kybergrooming a sexuálne zneužívanie mladistvých v online prostredí”, ktoré prišli našim ôsmakom a deviatakom prezentovať psychológovia Mgr. Jana Čermáková a Mgr. Dávid Tomkovič  z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie (CPPPaP) v Malackách. Odborníci spomínanej inštitúcie upozorňovali na riziká spojené s pôsobením v online prostredí a predovšetkým, s komunikáciou žiakov a žiačok na sociálnych sieťach.

        Uviedli aj jednoduchý príklad: Agresor si na internete vytipuje zraniteľnú a ľahko dostupnú obeť. Signálom pre neho je práve veľké množstvo zverejnených osobných údajov, fotografie, ochota ku komunikácii s neznámymi, vysoká miera dôverčivosti, rýchle otváranie citlivých oblastí svojho života, aktuálne prežívanie sklamania a trápenia, osamelosť, ochota stretnúť sa po krátkej známosti, ľahké pristúpenie na podmienky stretnutia, ktoré nastaví páchateľ. Ten väčšinou oslovuje naraz veľké množstvo detí a hľadá tie, ktoré prejavia záujem a vyhovujú jeho potrebám (blízkosť bydliska, malá kontrola zo strany rodičov, ale aj chýbajúce kamarátske vzťahy alebo problémy doma, ako napríklad prebiehajúci rozvod rodičov). S nimi rozvíja komunikáciu ďalej, dokáže byť trpezlivý a budovať vzťah aj dlhý čas. Chce si dieťa získať tak, aby za ním prišlo dobrovoľne. O svojej identite môže, ale nemusí klamať, väčšinou postupne prizná, že je od dieťaťa starší, aj keď si môže vek prispôsobiť. Svoju stratégiu stavia na tom, že sa pre dieťa stane starším kamarátom, ochrancom, ponúka bezpečie a prijatie, ktoré môže dieťaťu doma alebo medzi rovesníkmi chýbať.

        Kybergroomer je spravidla sexuálny útočník zneužívajúci mobilné komunikačné nástroje pre svoje ciele. Kybergroomerov nájdeme ako medzi mužmi, tak aj ženami. Väčšinou však ide o muža. Kybergroomeri sú často všeobecne považovaní za pedofilov. Nemusia mať však vždy vyhranenú pedofilnú orientáciu. Môže ísť aj o takého útočníka, ktorý preferuje dospelých sexuálnych partnerov, ak je v tomto smere neúspešný, obracia sa na neplnoleté osoby ako na náhradné objekty. Od normálnej väčšinovej populácie sa zásadne osobnostne nelíši.

        Žiaci i žiačky prispeli do vzájomnej diskusie viacerými vhodnými postrehmi a pracovníci z CPPPaP ocenili ich aktívny a konštruktívny prístup k problematike prednášky. Predlohou sa im stal aj nedávno odvysielaný televízny dokument V sieti.

         

        AA) INTERAKTÍVNY ŠLABIKÁR pre našich žiakov

        V pondelok 17. mája 2021 sa pedagógovia našej základnej školy zúčastnili školenia k práci s interaktívnym šlabikárom. Edukačná pomôcka INTERAKTÍVNY ŠLABIKÁR v sebe spája tradičné postupy v práci s digitálnymi technológiami. Okrem rozvoja čítania, písania a počítania je pomôcka určená predovšetkým pre špeciálne základné školy a žiakov so špeciálnymi potrebami, pre ktorých škola zakúpila tablety. Interaktivita elektronického šlabikára spočíva v hovoriacich kartách. Po priložení interaktívnej karty NFC Reader sa na tablete odohrá jedna zo štyroch aplikácií:

          1. Rozvoj fonologického vnímania – rozvoj porozumenia reči
          2. Spoznávanie hlások abecedy
          3. Nácvik čítania a vyslovovania otvorených slabík
          4. Analýza a syntéza slabík

        Školením s novou technológiou sprevádzal samotný autor projektu Dušan Baranec. Ten spoločne so svojimi ďalšími kolegami Alenou Hrtanovou a Szabolcs Számelom vytvoril učebnú pomôcku novej generácie určenú pre deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Interaktívny šlabikár spolupracuje s edukačnou platformou Visual Reading®.

        Veríme, že žiaci si prácu s novou elektronickou pomôckou nielen obľúbia, ale že bude primárne slúžiť svojmu hlavnému účelu.

        https://youtu.be/fzs7Hr2bSVA

         

        BB) Renovácia telocvične

         

        CC) Jazykový kvet - postup do celoslovenského finále!

        Obaja naši žiaci, ktorí v marci postúpili do vyššieho kola súťaže v prednese anglickej poézie a prózy - Jazykový kvet, zabodovali aj v krajskom finále.  Nikolas Mikulka (IV. A) obsadil vo svojej kategórii krásne tretie miesto a Monika Miškerníková (VIII.A) obsadila vo svojej kategórii úžasné prvé miesto, čím postupuje do celoslovenského finále.

        Obom súťažiacim gratulujeme a Monike držíme palce!

         

        DD) Malackí zberači v našej škole! Ďakujeme!

        Malackí zberači je organizácia pre ochranu životného prostredia. Táto dobrovoľnícka skupina čistí lesy v okolí Malaciek. Organizuje verejné zbery odpadkov a rôzne ekologické aktivity. Prostredníctvom svojej práce sa snaží šíriť myšlienku ekológie.

        Títo šikovní mladíci prišli s ponukou eko-projektov pre vzdelávacie inštitúcie - výsadba stromčekov a kríkov. Naša škola reagovala na výzvu a stromčeky už majú svoje miesto v areáli školského dvora. Zakladajúcim členom tejto skupiny sa podarilo vysadiť 10 stromov (4 lipy, 2 jablone, 2 moruše a 2 slivky), ktoré budú žiakom skrášľovať školský dvor. Vďaka iniciatíve týchto aktivistov poskytnú stromy príjemné miesto na oddych i výučbu v tieni a prebudia v žiakoch záujem o životné prostredie.

        ĎAKUJEME!

         

        EE) Expert geniality show

        EXPERT je celoslovenská vedomostná súťaž pre žiakov vybraných ročníkov základných a stredných škôl. Jej hlavným poslaním je vzbudzovať u žiakov hlbší záujem o rôzne oblasti ľudského poznania a motivovať ich k ďalšiemu vzdelávaniu, umožniť žiakom súťažnou formou porovnávať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl, predviesť okoliu svoje schopnosti a dosiahnuť za ne uznanie a prispievať k vyhľadávaniu talentovaných žiakov.

        Našu školu v tejto súťaži reprezentovala žiačka V.A triedy Rebeka Haviarová. K jej peknému umiestneniu srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy!

         

        FF) Olympijský deň

        Olympijské hry sú vrcholové medzinárodné športové podujatia, ktoré zahŕňajú letné a zimné športové súťaže, na ktorých sa zúčastňujú tisíce športovcov z celého sveta. OH sú považované za vrcholové športové súťaže s účasťou viac  ako 200 krajín. Zvyčajne sa konajú každé štyri roky, v rámci štvorročného obdobia sa striedajú letné a zimné OH každé dva roky.

        Ich vznik bol inšpirovaný starovekými OH, ktoré sa konali v gréckej Olympii od 8. storočia pred naším letopočtom do 4. storočia nášho letopočtu. Barón Piere de Coubertin založil Medzinárodný olympijský výbor v roku 1894, čo viedlo k prvým moderným hrám v Aténach v roku 1896.

        Tento rok sa OH konajú v Tokiu. Na podporu našich športovcov a pre svoje zdravie sme si OH zorganizovali aj v našej škole. Rozdelili sme si ho na dva dni 23. 6. 2021 a 24. 6. 2021.

         

        23. 6. 2021

        Prvý deň sme si s deťmi vybehli na hrádzu k rieke Morave. Vyznačili sme im trasu – 2021 m, ktorú mali prejsť svojím tempom – behom, chôdzou. Vzdialenosť bola vybraná zámerne. Rok konania OH v Tokiu 2021 = vzdialenosť, ktorú mali deti zabehnúť. Túto disciplínu zvládli všetky deti perfektne.

        24. 6. 2021

        Náš Olympijský deň pokračoval na školskom dvore slávnostným príchodom k altánku podľa tried s olympijským ohňom a vlajkou. Tu nás čakal pán starosta a pani riaditeľka, ktorí olympijské hry otvorili. Jeden zo športovcov, Marko Korych, predčítal slávnostný sľub športovcov:

        Sľub športovcov:

        V mene všetkých súťažiacich sľubujem, že vystúpime na olympijských hrách ako čestní súperi, rešpektujúci pravidlá, ktoré ich riadia, v rytierskom duchu pre slávu športu a česť našich družstiev.

        Potom nasledovala Olympijská hymna:

        https://www.olympic.sk/sites/default/files/field_media_file/2019-04/OLYMPIJSKA%20SYMBOLIKA%20-%20hymna.mp3

        Pani učiteľka Hájek vysvetlila deťom pravidlá disciplín, ktoré na nich čakali.

        Olympijské disciplíny:

          1. Slalomový beh
          2. Skok do diaľky z miesta
          3. Skok vo vreci
          4. Kop na bránku
          5. Beh na 50 m
          6. Hod kriketovou loptou
          7. Hod oštepom ( penovou tyčou)
          8. Skok cez švihadlo za minútu

        Najlepší športovci jednotlivých tried :

        I.A

              1. miesto  Šušuk Patrik

              2. miesto  Vongrej Ninka

              3. miesto  Ščepka Alex

        II.A

        1. miesto  Grujbárová Zarka
        2. miesto  Pulmann Sebastian
        3. miesto  Hlúchová Karin

        III.A

          1. miesto  Aľušík Fábio
          2. miesto  Demeter Lukáš
          3. miesto  Galbová Miška

        IV.A

        1. miesto  Očenáš Daniel
        2. miesto  Sith Martin
        3. miesto  Strečanská Laura

        Každý športovec si z olympijského dňa odniesol odmenu s diplomom, veľa pekných zážitkov a radosť zo športovania.

        Veď stále ešte platí pravidlo: Nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa!

         

        GG) Pre lepšiu budúcnosť našej Zeme

        „Pre lepšiu budúcnosť Zeme“ je digitálny edukačný projekt, v ktorom sa dozviete tie najdôležitejšie informácie o klimatickej zmene. Je určený pre všetkých žiakov 4. - 7. ročníka základných škôl na Slovensku.

        Tento inovatívny projekt ponúka školám viacero jedinečných aktivít v pútavej forme, ktoré na seba plynulo nadväzujú.

        Jednou z nich bola aj výtvarná súťaž, do ktorej sa zapojili deti z ŠKD. Aj keď sú vekovo    mladší, úlohu zvládli s nadhľadom. Za krásne práce ďakujeme!

         

        HH) Deň Slnka

        Slnko je naša najbližšia hviezda, ktorá svojím žiarením vytvára podmienky pre život na Zemi.

        Naši prváci, druháci a štvrtáci sa zapojili do Medzinárodnej výtvarnej súťaže, organizovanej

        A RAY OF SUNSHINE FOR A CHILD pod názvom DEŇ SLNKA.

        Pohľad na tieto krásne, milé a s láskou maľované slniečka, vytvoria v každom z nás nádherný pocit.

        Ďakujeme za účasť:

        I. A ŠKD

        II. A ŠKD

        IV. A ŠKD

        Menovite:

        Matúškovi Ščepánovi

        Markovi Bobákovi

        Nicolaskovi Karabovi

        Natálke Zvěřinovej

        Jankovi Gdovinovi

        Sebkovi Pulmannovi

        Emmke Slezákovej

        Sofinke Voltemarovej

        Karinke Hluchovej

        Martinkovi Maxianovi

        Zarke Grujbarovej

        Filipkovi Očenášovi

        Veronike Polákovej

        Lukášovi Šarközymu

        Veronike Žvachovej

        Martinovi Sithovi

        Danielovi Očenášovi

        Alexandre Fejtlovej

        Vivien Bínovej

        Markovi Korychovi

        Adriánovi Beňovi

         

        II) Matematický klokan - vyhodnotenie

        Matematický klokan je medzinárodná matematická súťaž pre žiakov základných a stredných škôl. Jej cieľom je propagovať a popularizovať matematiku medzi všetkými žiakmi, nielen medzi talentami. Vyhlasovateľom súťaže je asociácia Kangourou sans frontiéres so sídlom v Paríži. Organizátorom súťaže na Slovenskuje je Talentída, n. o. V našej škole sa do tejto súťaže zapojilo 28 žiakov.

        Maximálny počet 100% dosiahli žiaci:

        Matej Varga  VI.A a Richard Danihel  III.A.

        Veľmi úspešní boli aj žiaci:

        Emma Slezáková  II.AZara Grujbárová II.A, Filip Očenáš II.A, Karin Hlúchová II.A a Sabrina Danihelová  III.A, ktorí splnili úlohy na približne 90%.

        Prváci súťažili prvýkrát, najúspešnejším riešiteľom bol Matúš Polaško. Vďaka za skvelé výsledky patrí aj ďalším žiakom:

        I.A – Natália Ševcovová, Melánia Noseková, Jakub Morong, Sebastián Schwartz, Nina Vongrej, Pavol Kvalténi a Romana Maxianová,

        II.A – Marko Bobák, Sebastian Pulmann, Natália Zvěřinová, Martin Maxian, Ján Gdovin, Sofia Voltemarová, Nicolas Karaba, Michal Sivák,

        IV.A – Laura Strečanská, Veronika Poláková,

        V.B – Jakub Zvěřina,

        VI.A – Jakub Temer,

        VIII.A – Jiří Zvěřina.

        Všetkým žiakom srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy!

         

        JJ) Jazykový kvet - ÚSPECH!

        Celoslovenské finále 1. miesto: Monika Miškerníková

         

        KK) S kamarátkou Energiou pre deti a mládež

        Dňa 14.6.2021 sa v našej škole konalo podujatie „S kamarátkou Energiou pre deti a mládež“, ktoré realizovala agentúra zastupujúca slovenskú inovačnú a energetickú agentúru fungujúcu pod Ministerstvom hospodárstva SR a bolo spolufinancované z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Projekt mal zvýšiť informovanosť v oblasti využívania energie a obnoviteľných zdrojov energie vrátane poradenstva a aktivít pre deti a mládež.

        Počas tohto  náučno-zábavného podujatia mohli žiaci 2. - 4. ročníka  vidieť a vyskúšať si ako fungujú profesionálne vedecké prístroje, napr. termokamera, merač vetra, elektromer a ďalšie.

        Počas programu deti súťažili v tímoch na rôznych stanovištiach. Na každom stanovišti na nich čakal animátor, ktorý im pútavo vysvetlil danú tému a následne s deťmi súťažil. Žiaci si prešli tieto zaujímavé stanovištia:

        1. Kúrime paličkami- Biomasa a výroba energie z biomasy.

        2. Energia spamäti – Čo je energia a jej základné formy.

        3. Teplo, teplejšie, horúco – Čo je teplo, odkiaľ pochádza. Čo je žiarenie.

        4. Chutná energia - História objavenia elektrickej batérie a princípy jej fungovania.

        5. Žrúti energie – Odhadovanie a meranie spotreby elektrospotrebičov.

        6. Preteky so svetlom – Premena slnečnej energie na elektrickú a elektrickej na mechanickú.

        Deťom sa súťaže páčili a dozvedeli sa zábavnou formou veľa nových informácií. Počas prestávky sa občerstvili ovocím a fit tyčinkou. Na záver boli jednotlivci a tímy odmenení vecnými cenami. Obohatením tohto podujatia bola účasť známej herečky Zuzany Haasovej.

         

        LL) "Na Zemi dobre mi" - online divadelné predstavenie

        Dňa 7.6.2021 sa naši žiaci zúčastnili online podujatia k výročiu založenia Kancelárie prvého kontaktu - Zelenej linky. Herci z Divadla na hojdačke sa nám predstavili v divadelnom predstavení „Na Zemi dobre mi“ k téme odpadového hospodárstva a nelegálnych skládok.

        ... jedného dňa havarovala vesmírna loď z ďalekej planéty priamo do lesa, vlastne na skládku medzi stromami v lese. Keď kamaráti Marsík a Maxík vystúpili, začali sa čudovať, kde to vlastne sú. V lese, vlastne ani to nebol les, ale skládka odpadu. Zvieratká sa sťažovali, že už tu nie je taký pokoj ako voľakedy, že ľudia si takto ničia prírodu, ovzdušie a celú našu planétu Zem. Marsík a Maxík poprosili deti, aby im pomohli a veci z lesa roztriedili kam patria. Naučili sa tak, kam daná vec patrí – modrý kôš – papier, zelený kôš – sklo, žltý kôš – plast. Keď bolo všetko roztriedené, vyčistené a vesmírna loď opravená, mohli sa Marsík a Maxík vrátiť domov.

        Naši divadelní kamaráti nám touto cestou ukázali pohľad z vonka na človeka a jeho správanie sa k našej planéte. Chceme, aby aj  naše deti dýchali čistý vzduch a mali krásnu prírodu. Z lásky k Zemi si v tomto divadelnom predstavení žiaci zopakovali a utvrdili ako triediť papier, plasty a sklo do správnych košov.

         

        PaedDr. Ivica Pupiková

        riaditeľka

         

         

        august 2021