• Výroba antistresových loptičiek v ŠKD
          • Výroba antistresových loptičiek v ŠKD

          • S deťmi pracujeme na projekte Päť zmyslov detí a práve tento mesiac sa venujeme hmatu. Na túto tému sme si vyrábali  antistresové loptičky. Potrebovali sme balóniky, múku, plastovú fľašu, lievik a lepidlo. Po ukážke deti hneď pochopili postup. Práca ich bavila, navzájom si pomáhali, boli veľmi šikovné. Ďalší deň vo výrobe loptičiek pokračovali, aby veselými farebnými loptičkami mohli potešiť pani učiteľky, spolužiakov a svojich blízkych.

            Veronika Šimkovičová

            Fotoalbum

        • Športové hry v ŠKD
          • Športové hry v ŠKD

          • Dňa 12.4. 2024 sme pre deti ŠKD pripravili športový deň. Prekážkovú dráhu, ktorá sme nazvali FORMULA, sme rozostavili na našom školskom ihrisku. Deti absolvovali niekoľko disciplín – kotúľ vpred, slalom, skoky cez prekážky, skákanie do kruhov, museli skočiť do každého kruhu, otočka okolo kužeľa a čo najrýchlejšie naspäť. Nasledoval skok do diaľky z miesta a skok do diaľky s rozbehom. Deti boli veľmi šikovné. Hoci sú len prváci a druháci, predviedli výborné výkony.

            Deti boli nadšené! Sľúbili sme si, že si športový deň čoskoro zopakujeme. 

            Veronika Šimkovičová

            Fotoalbum

        • Zápis do 1. ročníka
          • Zápis do 1. ročníka

          • Zápis do školy je dôležitý, ale aj slávnostný okamih.

            Dňa 12. 04. 2024 v čase od 15.00 do 18.00 h sa v našej škole uskutočnil zápis do prvého ročníka.

            Prechod zo škôlky do školy je pre každé dieťa zlomovým okamihom. Každé dieťa, a hlavne to, ktoré má doma staršieho súrodenca, sa do školy teší. Vie, že sa tam niečo nové naučí.

            Aby mali detičky na tento deň krásnu spomienku, vyzdobili pani učiteľky triedy a chodbu. Pripravili si pre deti aj malé prekvapenie a pamätný list. V krátkom rozhovore s detičkami sa pani učiteľky snažili posúdiť, či sú zrelé nastúpiť do prvej triedy. Deti mali radosť, že pani učiteľkám predviedli všetko, čo sa už naučili. Ako odmenu dostali sladkosť a pamätný list, na tento pre nich dôležitý deň. Na chodbe bola pripravená aj fotostena, pri ktorej sa mohli aj s rodičmi odfotografovať.

            Prajeme im úspešný štart a veľa kamarátov v prvom ročníku!

            Mgr. Adriána Kiseľová

            Fotoalbum

        • Super florbal pohár ZŠ 2024
          • Super florbal pohár ZŠ 2024

          • Športová hala v Stupave sa v mesiaci apríl stala tradičným dejiskom okresného kola vo florbale pre žiakov II. stupňa. Naša základná škola sa po úvodnom žrebe dostala do spoločnosti ZŠ Láb a ZŠ Lozorno.       

            V úvodnom zápase sme po dominantnom a herne vydarenom výkone dokázali zdolať ZŠ Lozorno po výsledku 4:0. O dva góly sa postaral Patrik Šarközy, po jednom presnom zásahu si pripísali na svoje konto Michael Marguš a Filip Kňaze. V druhom skupinovom zápase prišlo bolestivé vytriezvenie po góle zo záveru zápasu, po ktorom sme prehrali najtesnejším rozdielom v pomere 0:1. Čakala tak na nás baráž v podobe štvrťfinále, v ktorom sme doplatili na nevyužité príležitosti a súperovi zo ZŠ Štúrova Malacky sme podľahli po výsledku 0:2. Umiestnili sme sa tak v rozmedzí 5. - 8. miesta.

            Za vzornú reprezentáciu školy ďakujeme Jánovi Fábiovi Aľušíkovi, Richardovi Danihelovi (obaja VI.A), Martinovi Sithovi, Markovi Alexovi Korychovi, Lukášovi Šarközymu (všetci VII.A), Patrikovi Šarközymu, Andrejovi Rehákovi (obaja VIII.A), Filipovi Kňazemu, Andriimu Homovychovi, Michaelovi Margušovi, Jakubovi Malíkovi a Michalovi Malíkovi (všetci IX.A).

             

            Mgr. Dávid Malík

            Fotoalbum

        • Zápis do 1. ročníka
          • Zápis do 1. ročníka

          • Vážení rodičia, zákonní zástupcovia,

            zápis detí do Základnej školy v Záhorskej Vsi  na plnenie povinnej školskej dochádzky do 1. ročníka  školského roka 2024/2025 sa  uskutoční dňa 12. 04. 2024 v čase od 15.00 do 18.00 h v budove školy.

            Prihlasovanie dieťaťa k zápisu  bude prebiehať elektronickou formou. Zákonní zástupcovia vyplnia a odošlú  elektronickú  prihlášku vypísanú so správnou diakritikou (mäkčene, dĺžne). Elektronickú prihlášku na hornej lište webu školy  je potrebné vypísať od 01. 04. 2024 do 11. 04. 2024.

            Škola vyplnenú prihlášku k zápisu VYTLAČÍ!

            Na zápise sa vyžaduje prítomnosť dieťaťa a oboch zákonných zástupcov.

            K zápisu je potrebné priniesť:

            1. občianske preukazy oboch zákonných zástupcov;
            2. kópiu rodného listu dieťaťa;
            3. kópiu kartičky poistenca dieťaťa;
            4. dobrovoľný príspevok na pracovné zošity: 20,- eur.

            Tešíme sa na Vás!

             

            PaedDr. Ivica Pupiková

            riaditeľka školy

        • Maľovanie nohami v ŠKD
          • Maľovanie nohami v ŠKD

          • V pondelok 8. apríla 2024 si pre deti v ŠKD pripravila praktikantka Ninka Meszárošová zaujímavú aktivitu.

            Začala zaujímavou otázkou: ,,Čo je umenie?“ Deti sa dozvedeli, že umenie je prejav samotného človeka, či vo forme maľovania, sochárstva, rezbárstva. 15. 4. je dňom narodenia Leonarda da Vinci a je od roku 2011 vyhlásený za Svetový deň umenia. Deti sa zahrali  na malých umelcov neobvyklým spôsobom. Mali nakresliť svoj autoportrét. Pri práci nesmeli použiť ruky, ale maľovali nohami. Nebolo to vôbec jednoduché. Deti výzvu prijali s nadšením a pustili sa do maľovania. Práce boli zaujímavé. Pre niektoré deti to bolo super, pre niektoré veľmi náročné. Dozvedeli sa, že existujú ľudia telesne postihnutí, ktorí sa v živote museli naučiť používať pri jedle, písaní, maľovaní, obliekaní len nohy.

            Maľovanie nohami bolo pre deti zaujímavým zážitkom. Zistili, že nie všetko je také jednoduché ako sa zdá.

            Veronika Šimkovičová

            Fotoalbum

        • Koreninová záhradka v ŠKD
          • Koreninová záhradka v ŠKD

          • V rámci platformy eTwinning s deťmi pracujeme na projekte Päť (ne) zmyslov detí. Dnes sme sa zamerali na nos – čuch. Precvičili sme si čuchové bunky. Pripravili sme si "Koreninovú záhradku“ - niekoľko druhov korenia a rastliniek.  

            Deti ovoniavali a čítali zároveň názov korenia. Potom sme si zaviazali oči a skúšali hádať, o aké korenie ide, či si vôňu zapamätali. Niektorí sa odvážili aj ochutnať. Ak ochutnali čierne mleté korenie, už aj bežali k umývadlu.

            Pozvali sme aj pani riaditeľku, pani zástupkyňu, pani učiteľku Bobákovú, pána učiteľa Malíka. Deti im s potešením dávali ovoniavať korenie, či poznajú a poznali.

            Najviac sa deťom páčila mletá škorica svojou vôňou aj chuťou a najmenej práve mleté čierne korenie. Deťom sa aktivita veľmi páčila, naučili sa nové vône. Dokonca vedeli povedať, ktoré používajú aj doma.

            Veronika Šimkovičová

            Fotoalbum

        • Lesné spoločenstvo - projektové vyučovanie v IV. A
          • Lesné spoločenstvo - projektové vyučovanie v IV. A

          • Žiaci IV. A počas dvoch projektových dní objavovali stromy a živočíchy lesného spoločenstva. Zistili, že každý člen lesného spoločenstva je dôležitý a má význam pre ostatných členov spoločenstva.

            Tak, ako to funguje v lese, tak to fungovalo aj v našej triede – každý žiak plnil významnú úlohu, na každom splnení zadania záležalo, aby bola celá skupina úspešná. Deti si na školskom dvore precvičili malú násobilku, preskúmali strom borovice, zopakovali si podstatné mená. V triede zhotovili koláže na tému lesné stromy. Vymýšľali príbeh o lesných zvieratách podľa obrázkovej osnovy, porovnávali silu lesných zvierat, čím riešili jednoduché rovnice a nerovnice, priraďovali vety k príslušným živočíchom a na záver si vyrobili veľkonočné lesné živočíchy z vyfúknutých vajíčok.

            Mgr. Diana Ševcovová

            Fotoalbum

        • Školský pohár SFZ – predkolo
          • Školský pohár SFZ – predkolo

          • Školská športová sezóna je v plnom prúde. V piatok 5. apríla 2024 čakal na žiakov 4. - 6. ročníka turnaj v malom futbale v rámci súťaže Školský pohár Slovenského futbalového zväzu. Predkolo sa odohralo na štadióne TJ Záhoran Jakubov.

            Naším prvým súperom v skupine boli práve žiaci z tamojšej základnej školy. Po divokom priebehu sme napokon dokázali zvíťaziť po výsledku 5-3. Druhý zápas skupiny dokázal, že futbal niekedy nemá logiku. ZŠ Gajary sa ocitla 3-krát pred našim brankárom a stačilo jej to na tesné víťazstvo v pomere 2-3. Zahodené gólové príležitosti nás stáli postup, nakoľko v poslednom skupinovom stretnutí sme pustili z rúk vedenie proti ZŠ Láb, ktorá práve na náš úkor postúpila do okresného kola súťaže.

            Za reprezentáciu školy ďakujeme Patrikovi Šušukovi (IV.A), Markovi Bobákovi, Sebastianovi Pulmannovi, Adamovi Karovičovi, Filipovi Očenášovi, Nikolasovi Balážovi (všetci V.A), Lukášovi Demeterovi a Richardovi Danihelovi (obaja VI.A)!

             

            Mgr. Dávid Malík

        • Jazykový kvet - ÚSPECH!
          • Jazykový kvet - ÚSPECH!

          • V priebehu marca sa uskutočnilo krajské semifinálové kolo v prednese anglickej poézie a prózy Jazykový kvet 2024. Súťaž sa konala dištančnou formou. Zúčastnili sa Monika Bobáková (III.A) a Nikolas Mikulka (VII.A). Do krajského finále postupuje a našu školu bude reprezentovať Monika Bobáková.

            Krajské finále sa bude konať 24. 4. 2024 v Bratislave.

            Monike gratulujeme a držíme palce! Nikolasovi ďakujeme za vzornú reprezentáciu!

            Ing. Mária Bobáková

        • DOD pre predškolákov
          • DOD pre predškolákov

          • Dňa 26. marca 2024 sa otvorili brány našej základnej školy pre budúcich prváčikov. Privítali sme predškolákov z tunajšej materskej školy i zo susednej obce Suchohrad.

            Naši ,,veľkáči – prváci“ sa na predškolákov veľmi tešili a s radosťou im predviedli ako vyzerá skutočná vyučovacia hodina v škole, ako vedia čítať, písať všetky písmenká, riekanky na správne sedenie v laviciach, vyčítanky k písmenkám, zábava a zároveň učenie sa na digitálnom displeji.

            Okrem prváckej triedy si predškoláci poprezerali priestory školy, občerstvili sa v školskej jedálni, v učebni výpočtovej techniky vyskúšali svoje zručnosti za počítačmi, zašportovali a zasúťažili si v telocvični.

            Na záver si detičky odniesli milé darčeky, ktoré pre nich vyrobili naši žiaci s pani učiteľkou Kiseľovou. Veríme, že sa v našej základnej škole cítili tak dobre, ako sa v nej cítime my všetci.                                                                    

            O niekoľko dní čaká predškolákov výnimočný deň v škole, slávnostný zápis do 1. ročníka. Už sa na Vás všetci tešíme!

             

            Zuzana Doršicová

            Fotoalbum

        • Deň učiteľov
          • Deň učiteľov

          • Vážená pani riaditeľka, pani zástupkyňa, milí učitelia, pani učiteľky, pani vychovávateľky a pani asistentky!

            Pri príležitosti Vášho sviatku Dňa učiteľov sa na Vás obraciame svojím krátkym príhovorom. Chceli by sme v mene všetkých žiakov v našej škole povedať zopár milých slov.

            Profesia učiteľa je jednou z najušľachtilejších, no zároveň najťažších profesií. Zahŕňa v sebe kopec povinností, výziev, ale najmä potrebu odovzdávať nám, žiakom, nazbierané vedomosti a životné skúsenosti. Nejde len o množstvo informácií z matematiky, jazyka či zemepisu, ide o viac. Vy totiž popri tých múdrostiach, ktoré sa nám tak často vidia byť zbytočné, odovzdávate oveľa viac – vaše názory, hodnoty, rady do života, radosti i sklamania.  Snažíte sa tu byť pre nás.

            Popri učení nás i vychovávate. Učíte nás, ako sa máme správať, aby bol svet okolo nás krajší, príjemnejší a ľudskejší. Rozprávate sa s nami o dôležitých témach a problémoch, nebezpečenstvách, ktoré prináša táto doba. Vidíme, že nám dávate druhú šancu a ukazujete nám, že známka nie je to najdôležitejšie. Oveľa podstatnejšie je naučiť sa niečo nové, uznať si chybu, snažiť sa v rámci svojich možností, vytrvať, vedieť povedať prepáčte, ospravedlniť sa a podobne. Viete, že tieto zručnosti sú kľúčové pre náš život. 

            Zo srdca Vám za Vaše pôsobenie ďakujeme a prajeme Vám dobré zdravie, veľa radosti z práce a  dobrých, pozorných žiakov!

            Vaši žiaci

             

            ĎAKUJEME!

        • Andersenova noc
          • Andersenova noc

          • Andersenova noc je medzinárodné podujatie na podporu čítania, ktoré sa organizuje pri príležitosti výročia narodenia dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena. Čarovnú noc plnú čítania, zábavy, dobrodružstiev a súťaží absolvujú deti základných a materských škôl nielen na Slovensku, ale naprieč celou Európou.

            Každoročne sa do tohto rozprávkového podujatia zapája i naša základná škola. 22. marec bol ten magický dátum, kedy deti vymenili školské tašky za deky, karimatky, spacie vaky a rozprávkovo naladené sa ponáhľali do školy. Spolu s pani učiteľkami si čítali, rozprávali, pozerali ukážky z tvorby H. Ch. Andersena, špeciálne ich zaujala rozprávka Snehová kráľovná. Počúvali a čítali s porozumením, plnili úlohy podľa indícií, pohrali sa, zašportovali a v hlbokej magickej rozprávkovej tme s baterkami lúštili zrkadlovo písaný odkaz, podľa ktorého ,,malí šikovníci“ našli rozprávkový poklad. Odmenou im bol pamätný list, pohľadnica, balónik, maškrta a nezabudnuteľný zážitok z rozprávkovej noci s rozprávkarom H.Ch. Andersenom.                                                Vďaka za podporu patrí pani riaditeľke Pupikovej, za pomoc pani zástupkyni Janotkovej a za organizáciu a spoluprácu pani učiteľkám Hájek, Kiseľovej a Báchorovej! Taktiež ďakujeme rodičom detí a sponzorom: firme Berto a COOP Jednota za občerstvenie.                                  

            Už teraz sa tešíme na ďalšiu rozprávkovú noc s H. Ch. Andersenom.

            Veronika Šimkovičová

             

            Fotoalbum

        • Detská liga v malom futbale – 2. hrací deň
          • Detská liga v malom futbale – 2. hrací deň

          • Záverečný, predveľkonočný pracovný piatok, patril v itinerári školských súťaží malému futbalu. Žiaci našej základnej školy sa spoločne s partnerskou školou ZŠ Jakubov zúčastnili v poradí 2. hracieho dňa Detskej ligy v malom futbale na bratislavských Pasienkoch. Našu základnú školu reprezentovali Boris Šimkovič (VIII.A), Nikolas Baláž, Jakub Malík Michael Marguš (všetci IX.A). Počínali si viac ako úspešne!

                        V úvodnom stretnutí sme sa dokázali vysporiadať s náročným vstupom do turnaja a porazili sme ZŠ Pri Kríži Bratislava gólom zo záveru zápasu po výsledku 2:1. Víťazstvom 3:1 sme zdolali ZŠ Viničné. Jednoznačný priebeh, ale najtesnejší výsledok v náš prospech prinieslo meranie si síl zo ZŠ Budmerice. Zvíťazili sme 1:0. Proti ZŠ Felix Bratislava sme vyhrali po exhibičnom víťazstve 7:0. Napokon sme si upevnili svoju pozíciu v tabuľke záverečným víťazstvom nad ZŠ Tbiliská Bratislava v pomere 3:0. Po 2. hracom dni sa tak nachádzame na priebežnom 1. mieste tabuľky s bilanciou 7 víťazstiev a 1 remízy.

                        Záverečný hrací deň sa uskutoční koncom mesiaca apríl. O výsledkoch Vás budeme informovať!

             

            Text: Mgr. Dávid Malík

        • Svetový deň vody
          • Svetový deň vody

          • V piatok 22. marca si ľudstvo pripomínalo význam a dôležitosť kvapaliny, ktorá je nevyhnutnou podmienkou pre každý živý organizmus. V roku 1993 Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo tento deň za Svetový deň vody, aby si tak pripomenulo jej význam pre celú našu planétu. Žiaľ, v mnohých krajinách sveta je voda stále nedostatkovou komoditou a vodné nádrže by si zaslúžili oveľa väčšiu mieru starostlivosti a ochrany. 

            Žiaci našej základnej školy si však jej posolstvo pre život vyložili správne! Na tému „Minerálne vody Slovenska“ vytvorili projekty, ktoré následne prezentovali pred triedou. Naučili sa pracovať aj s pojmovou mapou, keď do prázdnych bubliniek mali dopísať akékoľvek slovo, ktoré im napadne v súvislosti s vodou. Zaujímavou aktivitou sa stala v podaní žiakov dramatizácia príbehu „Kolobeh vody v prírode – cesta kvapky“. Prostredníctvom výtvarného umenia vyrobili žiaci plagáty a pracovné listy s podmorským svetom. Svetový deň vody patril aj diskusii súvisiacej s možnosťami ekologického šetrenia vody a jej ochranou pred znečisťovaním. Najmenší žiaci sa zamýšľali, zahrali na hádankovú pantomímu a nakreslili, kde všade od ranného vstávania až po večerný spánok potrebujú vodu.

            Našim žiakom osud najzdravšej tekutiny rozhodne nie je ľahostajný!

             

            PaedDr. Lenka Tóth Liščáková  

             

            Fotoalbum