• Futbalová súťaž ČSFA
          • Futbalová súťaž ČSFA

          •      Dňa 28.04.2018 sa naši mladší žiaci zúčastnili futbalovej súťaže v Lozorne, ktorú organizovala Československá futbalová akadémia. Zúčastnili sa družstva ČSFA-A, ČSFA-B, ŠK Lozorno, FC Inter Bratislava, FC Lokomotíva Trnava a ZŠ Záhorská Ves. Našu školu reprezentovali žiaci Robert Kočnár, Patrik Šarkózy, Mário Šusuk, Michael Marguš, Marko Alex Korych, Daniel Očenaš, Martin Sith a Adrián Beňa. Dosiahli tieto výsledky:

            ZŠ Záhorská Ves - ŠK Lozorno 7 : 1

            ZŠ Záhorská Ves - ČSFA-B 9 : 1

            ZŠ Záhorská Ves - Inter Bratislava 7 : 5

            ZŠ Záhorská Ves - Lokomotíva Trnava 5 : 5

            ZŠ Záhorská Ves - ČSFA-A 7 : 4

            Za spoluprácu a podporu rodičom srdečné ďakujem.

            Ing. Nikolaj Nešev, vedúci družstva

            Fotoalbum

        • FUTBAL CUP 2018 - okresné kolo Malacky
          • FUTBAL CUP 2018 - okresné kolo Malacky

          •      Dňa 27.04.2018 sa uskutočnilo okresné kolo súťaže starších žiakov v malom futbale, naša škola bola organizátorom. Zúčastnili sa ZŠ Záhorská Ves, Záhorácka Malacky, Láb, Rohožník, Sološnica, Lozorno, Stupava, Studienka a SŠ sv. F. Assiského Malacky. Našu školu reprezentovali žiaci M. Šarkózy, S.Zeman, G. Zeman, N. Zeman, M. Fejtl, M. Brutvan, J. Melega a E. Toráč. Hralo sa v troch skupinách a potom systémom play off. Odohralo sa spolu 18 zápasov. Víťazom sa stala ZŠ Záhorácka Malacky, druhé miesto obsadila ZŠ Lozorno, tretie ZŠ Láb. Rozhodcovia boli D. Malík a I. Konečný, ktorým srdečné ďakujem.

            Ing. Nikolaj Nešev, koordinátor súťaže

            Fotoalbum

        • Beseda so spisovateľkou
          • Beseda so spisovateľkou

          •      Viera Lukáčková – Mináriková. Meno, ktoré žiakom našej školy možno nebolo známe. Mali sme tú česť privítať spomínanú pani spisovateľku u náš v škole a pripravili sme s ňou besedu pre žiakov druhého stupňa. Pani spisovateľka hovorila o svojom živote, vzťahu k písaniu, k rodnej vlasti, spomenula a rozdala žiakom niektoré knihy z jej tvorby. Súčasťou besedy bola aj diskusia, kde žiaci kládli pani spisovateľke ich zvedavé otázky. Celé stretnutie sa nieslo v pohodovej atmosfére a vďaka rozprávaniu pani spisovateľky sme sa preniesli niekoľko rokov do minulosti a predstavovali si podmienky života v dobe, ktorú nám opisovala. Veľmi pekne ďakujeme za toto milé stretnutie.

            Bc. Kristína Vicenová

            Fotoalbum

        • Slávik Slovenska - školské kolo
          • Slávik Slovenska - školské kolo

          •  

                 Slávik Slovenska je celoštátna spevácka súťaž detí a mládeže v interpretácii slovenskej ľudovej piesne, ktorej garantom je slovenský operný spevák p. Peter Dvorský. Na našej škole sa dňa 19. apríla 2018 uskutočnilo školské kolo v speve slovenských ľudových piesní. Žiakom našej školy sa v školskom kole darilo. Najväčšie zastúpenie mala I. kategória (1. – 3. ročník), dobrí speváci sa ukázali aj v II. kategórii (4. – 6. ročník). Všetci spievali krásne, snažili sa, no samozrejme aj tréma si vybrala svoju daň. Porota mala ťažkú úlohu vybrať troch najlepších. Napokon sa rozhodla takto:

            I. kategória ( 1.- 3.roč.)

            1. miesto Laura Strečanská I.A

            2. miesto Adrián Vašina II.B a Jakub Filip Horáček II.A

            3. miesto Jakub Justin Šimko II.A

             

            II. kategória (4.- 6. roč.)

            1. miesto Sofia Gerenčerová V.A

            2. miesto Kamila Tóčiková VI.A

            3. miesto Bianca Reháková VI.B

             

            Víťazi I. a II. kategórie nás budú reprezentovať na okresnom kole v Malackách. Našim slávikom držíme palce!

        • Noc s Andersenom
          • Noc s Andersenom

          •      Noc, keď spíme sladko doma vo vlastnej postieľke je úplne iná ako tá, ktorá nesie meno známeho  rozprávkara Hansa Christiana Andersena. Zmyslom noci je deťom pripraviť taký program, aby zažili niečo čarovné, vzrušujúce, tajomné a hravé. Jednoducho, aby strávili noc, na ktorú nikdy nezabudnú. Tento školský rok - 20. 4. 2018, sme s našimi žiakmi prvého stupňa strávili takúto tajomnú rozprávkovú Andersenovu noc v škole.

                 Príchod do školy bol o 18.00 h. Deti namiesto so školskými taškami, prišli so spacákmi, dekami, karimatkami a samozrejme s dobrou náladou.

                 Program nám otvoril, kto iný, ako sám Hans Christian Andersen. Porozprával nám o svojom živote, o tom, ako začal písať rozprávky, napísal ich 165. Jednu z nich, Statočný cínový vojačik, nám aj vyrozprával. Táto rozprávka má v tomto roku 180 rokov.

                 Ďalšou časťou programu boli súťaže. Deti sme rozdelili do zmiešaných skupín. Keďže vonku bolo krásne teplučko a slniečko sa usmievalo, súťaže prebehli na školskom dvore. Zahrali sme sa na Kocúra v čižmách – deti behali v gumákoch, Perníkovú chalúpku – jedli venčeky..... zbierali farebné guľôčky, stavali vežu z pohárov, premiestňovali čínskymi paličkami z misky do misky. Súťaže vonku sme ukončili hľadaním kinderiek ukrytých v tráve. V nich bola  indícia na nájdenie pokladu. Po úspešnom hľadaní a súťažení, sme sa už vo vnútri budovy školy posilnili bagetkami a koláčikmi.

                 Posilnení a oddýchnutí sme sa zahrali na Popolušky. Deti si vyskúšali triedenie fazuľky od šošovice. Ako všetky, aj túto súťaž zvládli ľavou zadnou. Potom prišla na rad indícia. Pootvárali vajíčka, kde boli schované písmenká a z nich skladali indíciu. Pretože naše detičky sú šikovné, poskladané slová do vety mali raz-dva. Prišla na rad najočakávanejšia časť programu – hľadanie pokladu. A keďže tento rok má rovnaké výročie ako naša škola aj rozprávka O psíčkovi a mačičke, prišli nás obidvaja navštíviť a dobre sa nám v škole ukryli. Takže okrem pokladu sme hľadali aj mačičku so psíčkom. Zobrali sme baterky a vyšli sme do terénu. Výprava po nočnej škole - to je zážitok, ktorý môžu deti zažiť len raz v roku a práve preto sa naň najviac tešia. Samozrejme podarilo sa všetko nájsť - poklad i kamarátov - psíčka a mačičku. V triede sme nazreli do truhlice a bol tam diplom, pohľadnica s obrázkom z knihy O psíčkovi a mačičke a malá sladká odmena. Ako sa vraví, nakoniec to najlepšie. Deti si mohli vyskúšať ako sa mení hlas pomocou hélia. Smiali sa od ucha k uchu.

                 Keďže čas pokročil, museli sme ísť spať. Niektorým deťom sa nechcelo, ale ich očká prezrádzali, že spánok im už pomaly padá na viečka. Rozložili sme sa v telocvični. Keď už všetky deti ležali, prečítali sme si rozprávku na dobrú noc O pyšnej nočnej košieľke z knihy O psíčkovi a mačičke.

                 Prišlo ráno a deti sa začali postupne zobúdzať. Po malej rozcvičke nastalo balenie. Spolu sme sa naraňajkovali a čakali na rodičov. Niektorým sa veru domov nechcelo a iní zase netrpezlivo vyzerali rodičov, aby im všetky rozprávkové zážitky mohli čo najskôr vyrozprávať.

                 K úspešnému priebehu tohto podujatia prispeli Dávid Malík (H. CH. Andersen), rodičia, ktorí nám pripravili sladké občerstvenie v podobe chutných koláčikov, chlebíčkov, za čo im ďakujeme. Za všetko, čo sme prežili počas noci, ďakujeme našim deťom a p. učiteľkám  Šimkovičovej, Hájek, Doršicovej, Pláštikovej, Kiseľovej.

            Tešíme sa na ďalšiu  Noc s Andersenom.

            Veronika Šimkovičová

            Fotoalbum

        • Turnaj priateľstva 2018 - FRIKAS CUP (starší žiaci)
          • Turnaj priateľstva 2018 - FRIKAS CUP (starší žiaci)

          •      Dňa 20.04.2018 sa na multifunkčnom ihrisku našej školy uskutočnil Turnaj priateľstva FRIKAS CUP. Zúčastnilo sa 8 družstiev - ZŠ Záhorská Ves, Plavecký Štvrtok, Kuchyňa, Vysoká pri Morave, Záhorácka Malacky, Gaenserndorf, Láb a Senec. Naše družstvo reprezentovali žiaci M. Šarkózy, P. Malík, G. Zeman, M. Fejtl, J. Melega, N. Zeman a E. Toráč. Víťazom súťaže sa stala ZŠ Záhorácka Malacky, druhé miesto obsadila ZŠ Záhorská Ves a tretie ZŠ Láb. Celú súťaž financovala a štedré dary pripravila spoločnosť Frikas. Prvé tri družstvá dostali pohár a medaily a školy, ktoré reprezentovali, poukážky na nákup v hodnote 1000 eur, 800 eur a 500 eur. Najlepší hráč Patrik Malík a najlepší strelec Matej Fejtl, obaja zo ZŠ Záhorská Ves, dostali lopty a najlepší brankár, Michal Kopča zo ZŠ Vysoká pri Morave, dostal brankárske rukavice. Spoločnosť Frikas zabezpečila občerstvenie pre všetkých účastníkov súťaže a pre naše družstvo aj dresy. Za to všetko im srdečne ďakujeme!

                 Moje poďakovanie patrí aj predstaviteľom škôl, ktoré sa súťaže zúčastnili; rozhodcom Dávidovi Malíkovi a Ivanovi Konečnému, ktorí súťaži nezištne venovali svoj čas a profesionálne spôsobilosti; kolegom M. Baboľovi, I. Gombárovej, P. Janotkovej, ale hlavne pani riaditeľke I. Pupikovej za to, že súťaž už päť rokov žije. Zúčastnilo sa, vrátane pomocníkov, asi 70 žiakov z 8 škôl a ak žiaci hrali preto, lebo chceli a nie preto, lebo museli, vyhrali sme všetci.

            Ing. Nikolaj Nešev, koordinátor súťaže.

            Fotoalbum

        • Jazykový kvet - krajské kolo - dvojnásobný úspech s postupom do celoslovenského kola!
          • Jazykový kvet - krajské kolo - dvojnásobný úspech s postupom do celoslovenského kola!

          •      V piatok 13.4. 2018 bol pre naše dve žiačky, štvrtáčku  Martinku Kiseľovú a piatačku Moniku Miškernikovú, naozaj výnimočný. Zúčastnili sa v Bratislave krajského finále súťaže "Jazykový kvet" (Languageflower) v prednese poézie v anglickom jazyku. Dievčatám sa v konkurenčnom prostredí ozaj darilo a na vysokej úrovni reprezentovali našu školu.

                 Maťka Kiseľová  získala v I. kategórii 3. miesto a Monika Miškerníkova získala v II. kategórii 1. miesto a postup na celoslovenské finále v jazykovo-umeleckej akreditovanej súťaži pre deti a mládež vo veku od 4 do 19 rokov v prednese a dramatizácii v cudzích jazykoch a slovenčine pre cudzincov.

                 Dievčatám gratulujeme a ďakujeme za krásny výsledok! Monike  držíme palce a prajeme, aby sa jej darilo aj na celoslovenskom finále!

            Mgr. Adriána Kiseľová

            Fotoalbum

        • Matematický klokan - výsledky
          • Matematický klokan - výsledky

          •      A máme výsledky z medzinárodnej matematickej súťaže Matematický klokan, do ktorej sa zapojili naši žiaci. Tu sú mená najúspešnejších riešiteľov:

            1. STREČANSKÁ Laura, I.A     100%   

            MIKULKA Nikolas, I.A         100%

            2. MASARYKOVÁ Sofia, I.A        91,7%

            3. KISEĽOVÁ Martina, IV.A        87,8%

            4. KORYCH Marko, I.A              85%

            5. DANIHELOVÁ Alica, II.A        83,3%

            6. MARTINEC  Zdenek, I.A        81,7%   

            POLÁKOVÁ Veronika, I.A       81,7%   

            OČENÁŠ Daniel, I.A              81,7% 

            7. SITH Martin, I.A                   78,3%

            8. VARGA Matej, III.A               75,6%

            Gratulujeme!

            Mgr. R. Nechalová

        • Okresné kolo v Pytagoriáde - úspech!
          • Okresné kolo v Pytagoriáde - úspech!

          •      V okresnom kole matematickej súťaže Pytagoriáda sme v kategórii tretiakov zaznamenali veľký úspech. Jakub Temer sa stal úspešným riešiteľom a umiestnil sa na krásnom 5. mieste.

            Gratulujeme!

            Mgr. Renáta Nechalová

        • Zber papiera
          • Zber papiera

          •      Od 23.4. do 27.4.2018 bude v základnej škole prebiehať v pracovných dňoch zber papiera v čase od 13.30 do 15.30 h, v piatok do 12.00 h. V utorok v dopoludňajších hodinách budú žiaci spolu s triednymi učiteľmi zbierať papier priamo v obci. Papier musí byť zviazaný. Najlepšia trieda a aj najlepší jednotlivec budú odmenení!

        • Zážitkové vyučovanie v V. A triede
          • Zážitkové vyučovanie v V. A triede

          • "Raz skúsiť lepšie ako sto ráz vidieť", hovorí stará ľudská múdrosť. Na hodine biológie v piatom ročníku sme preberali rastliny-olejniny. Rozprávali sme o rastlinách, z ktorých sa oleje vyrábajú. Tak sme si aj vyskúšali chute olejov vyrobených z rôznych rastlín. Bol to olej makový, sezamový, ľanový, tekvicový, olivový a olej z hroznových jadierok. Žiaci aj zostavili rebríček chutí. Najviac im chutil tekvicový. Porozprávali sme si o prínose olejov pre naše zdravie. Sľúbili sme si jesť viac zeleninových šalátov pokvapkaných olejom.

            Dobrú chuť!

             

            Janotková Pavlína, Mgr.

             Fotoalbum

        • Prehliadka Uhranského múzea
          • Prehliadka Uhranského múzea

          •      Dňa 16.4. 2018 sme navštívili so žiakmi 4. a 6. ročníka Uhranské múzeum, v ktorom je zdokumentovaná história Záhorskej Vsi od roku 1301 do súčasnosti, história voľakedajšej „pýchy" obce Uhranského cukrovaru, nádherne spracované dobové fotografie, prvý barokový kostol z r. 1678, prvé školské triedy z obdobia Franza Jozefa, história spolkov (rybárského, poľovníckeho, telovýchovného, divadelného, Uhranskej perly,...), nádherné kroje, sviatočné a pracovné odevy, do ktorých sa obliekali naši predkovia, fotografie z činností, ktoré už mladá generácia nepozná (mlatba obilia), dobové zábery dreveného mosta do Angernu, zábery z povodní r. 1941 a 1947...

                 Ďakujeme našim dvom milým sprievodkyniam, p. Janke Ozábalovej a p. Terke Húščavovej za profesionálny a zanietený výklad o živote ľudí v našej dedine v minulosti!

            PaedDr. Renáta Beneková

            Fotoalbum

        • Návšteva obecnej knižnice
          • Návšteva obecnej knižnice

          • „Za všetko, čo je vo mne dobré, vďačím knihe.“

            Maxim Gorkij

                 Kniha zohráva  veľkú úlohu v živote každého z nás. Len ťažko si dokážeme predstaviť život bez knihy, bez neopakovateľnej vône novej knihy. Určite má každý z nás svoju obľúbenú knihu, ku ktorej sa vždy s radosťou vracia. Veď čo je krajšie, ako ponoriť sa do sveta fantázie a spolu s hlavným hrdinom zdieľať jeho pocity, nálady a zážitky.

                 V rámci Mesiaca knihy sme sa už tradične vybrali s prvostupniarmi na návštevu obecnej knižnice.

                 Teta knihovníčka Vlasta Šimuničová porozprávala deťom, čo je vlastne knižnica, na čo slúži, ako sa majú v nej správať, čo všetko tam môžu nájsť a ako šetrne zaobchádzať s knihami. Vysvetlila im, ako získať čitateľský preukaz, kedy si môžu prísť požičať knihy. Následne si deti vyhľadali, prezreli a prečítali niekoľko úryvkov z kníh. Zaujali ich knihy s príbehmi o zvieratkách, chlapci objavili knihy o vesmíre, o športe, no a tých rozprávkových bolo hádam najviac.

                 Zobrať knihu denne do rúk by malo byť samozrejmosťou každého človeka od obdobia, kedy sa naučí čítať. Verím, že sa nám to aktivitami venovanými Mesiacu knihy, podarí.

            Zuzana Doršicová 

            Fotoalbum

        • Výchova k manželstvu a rodičovstvu - prednáška
          • Výchova k manželstvu a rodičovstvu - prednáška

          • V živote mladého človeka príde vek, kedy sa začnú diať veľké zmeny s jeho telom, ale aj s myslením a nazeraním na život. Začína dospievať. Má v hlave veľa otázok a hľadá odpovede. Radi by sme pomohli našim žiakom aj v týchto situáciách. Usporiadali sme prednášku na tému "Výchova k manželstvu a rodičovstvu." Pozvali sme odborníčku, diplomovanú ženskú sestru, Bc. Ivetu Šimkovú. Žiakom povedala, ako funguje ich telo. Akými zmenami prechádza ich telo počas dospievania. Poučila ich o správnej hygiene, výžive. Upozornila ich aj na dôležitosť zodpovedného správana sa vo vzťahoch chlapec - dievča. Nezodpovedné správanie sa v oblasti intímneho života môže mať aj zdravotné riziká. Aj o týchto rizkách boli žiaci poučení. Dnešná doba internetu a sociálnych sietí prináša so sebou aj riziká zneužívania detí a mladistvých. Tomuto modernému problému sme tiež v prednáške venovali pozornosť.

            Veríme, že aj tieto informácie pomôžu našim žiakom pochopiť svet okolo seba do takej miery, aby z nich raz v budúcnosti boli zodpovední ľudia vo vzťahoch a zodpovední rodičia.

            Pavlína Janotková, Mgr.

            Fotoalbum

        • Žiaci svojim učiteľom
          • Žiaci svojim učiteľom

          •      Deň učiteľov sa oslavuje v deň narodenia pedagóga Jána Ámosa Komenského – 28. marca, učiteľa národov.

                 Sviatok je oslavou práce všetkých pedagogických pracovníkov, ktorých práca je poslaním a zaslúžia si za svoje znalosti, obetu a trpezlivosť úctu a poďakovanie. Deti z ŠKD pri ZŠ v Záhorskej Vsi si pre svoje pani učiteľky a pánov učiteľov pripravili a nacvičili krátky program. Nacvičovali s radosťou, boli nedočkavé, kedy budú vystupovať. Keď nadišiel deň D radosť a troška trémy neskrývali. Bolo vidieť, že vystupovali s veľkou vážnosťou. Dali do toho všetko. Predniesli básne, zatancovali a nakoniec všetky deti spoločne im zaspievali pieseň.

                 Po programe odovzdali učiteľom malý darček.

            Veronika Šimkovičová

             

                 Celý pedagogický zbor ďakuje p. vychováteľke Veronike Šimkovičovej a p. uč. Ľubici Hájek za milé prekvapenie v podobe krásneho kultúrneho programu, ktoré vykúzlili spolu s deťmi v ŠKD tak tajne a nebadane, že o tom nik ani len netušil. Deti majú rady tajomstvá, dokázali vydržať a neprezradiť nikomu, že nacvičujú piesne, tančeky, básne, hry na flautičkách a vyrábajú darčeky pre všetkých pedagógov k ich sviatku.

                 Srdečná vďaka, pani učiteľky, srdečná vďaka, naše detičky!

            Zuzana Doršicová

        • Deň učiteľov
          • Deň učiteľov

          • Milé kolegyne, milí kolegovia!
             

                 V našom všednom živote sú čoraz vzácnejšie chvíle sviatočné a slávnostné. A ten dnešný je jeden  z mála práve takých, kedy sa môžeme zastaviť v tom kolobehu a premýšľať o zmysle nášho bytia a úsilia.

                V marci s prvými jarnými kvetmi si už tradične pripomíname odkaz velikána pedagogiky J. A. Komenského. Vraciame sa po stáročia k jeho myšlienkam ako k nevysychajúcemu prameňu, pri ktorom si uhasíme smäd po ľudskosti, láske a obetavosti. Vo chvíľach slávnostných nepatrí sa polemizovať o vážnosti a opodstatnenosti tohto sviatku, ktorý bol vytvorený našou tradíciou. Mám pocit, že by to mal byť deň našej stavovskej hrdosti, spoločenského uznania a ocenenia.

                 Deň učiteľov stal chvíľou počas roka, keď žiaci i spoločnosť oceňujú ich prácu. Aj pedagógovia našej školy prijali v tento deň pozvanie p. starostu JUDr. Borisa Šimkoviča na slávnostné stretnutie na obecnom úrade. Príhovor p. starostu JUDr. Borisa Šimkoviča sa niesol v duchu vďaky, uznania a úcty k našej práci. Pani riaditeľka  PaedDr. Ivica Pupiková odovzdala pri tejto príležitosti  Ďakovný list za dlhoročnú a obetavú prácu p. učiteľke PaedDr. Renáte Benekovej.

                 Ďakujeme za príjemné popoludnie a ocenenie za našu prácu.

            VIKTOR  HUJÍK - VĎAKA

            Už jej tvár zdobia mnohé vrásky,
            určite má i šesťdesiat.
            Pred rokmi učila nás hlásky,
            počítať, kresliť, poznať krát.
            Dnes navštívili sme ju z lásky.....
            K dobrým sa vracia každý rád.
            Vedela, kto má aké vlásky,
            začala všetkých menovať.

            Dojalo nás to. Zas je milá,
            žiari z nej láska, teplo, sila,
            každému čo- to poradí.

            Mnohé roky žila s nami , deťmi,
            vo sviatok tešíme  ju kvetmi,
            za všetku lásku, poklady.

            Mgr. Adriána Kiseľová

            Fotoalbum

        • DUAL DAY
          • DUAL DAY

          •      Dňa 27. 3. sa naši žiaci 7. a 8. ročníka zúčastnili prezentácie kľúčových a zaujímavých firiem z nášho regiónu a 5 stredných škôl zapojených do procesu prípravy a realizácie duálneho vzdelávania. „Dual Day“ Malacky 2018 bol realizovaný s finančnou podporou Úradu vlády Slovenskej republiky na podporu Programu regionálneho rozvoja. V rámci projektu boli zadefinované viaceré aktivity pre žiakov 7. a 8. ročníka základných škôl.

                 Žiaci mali možnosť získať poznatky prípravy na povolanie, v ktorom sa žiak učí ako premeniť teoretické vedomosti na praktické v reálnych podmienkach na pracovisku praktického vyučovania, čo je záruka širšieho rozvoja zručností jednotlivca v súlade s požiadavkami na trhu práce. Prezentácie sa zúčastnili tieto stredné školy: Súkromná SOŠ automobilová Duálna akadémia J. Jonáša, SOŠ chemická, Vlčie hrdlo, Súkromná SOŠ na Exnárovej ul., SOŠ elektrotechnická Gbely, SOŠ technická na Vranovskej ul. Svojou výrobnou činnosťou na seba upútali pozornosť tieto firmy: SHERLOCK, IKEA, TOWER, BENTELER, PLASTIK OMNIUM. Žiaci si odniesli množstvo propagačného materiálu a zároveň získali prehľad o možnostiach štúdia v jednotlivých profesiách na výberových školách, ale aj o možnostiach uplatnenia  sa po ukončení  štúdia  v daných firmách v rámci nášho regiónu.

            Mgr. Božena Višvaderová

            Fotoalbum