• Zápis do 1. ročníka
          • Zápis do 1. ročníka

          •       V piatok 13. apríla sa v našej základnej škole uskutočnil zápis do 1. ročníka. Školička pekne vyzdobená privítala rodičov aj s nastávajúcimi prváčikmi. Všetci boli plní očakávania. Ako to v tej škole bude? Každý z nich chcel pani učiteľke ukázať, čo všetko už vie. Recitovali básničky, písali čiaročky, namaľovali svoju rodinu. Po tejto svojej prvej skúške dostal každý pekný darček, sladkú odmenu a pre spomienku pamätný list.  

                  Zatiaľ, čo sa budúci prváci snažili úplne sami, bez rodičov, čo najlepšie zvládnuť svoju prvú veľkú skúšku, mamičky i oteckovia vybavovali potrebné písomné náležitosti. 

                   Predškoláci zápis úspešne zvládli a teraz len nachystať školskú tašku, pero, ceruzku a v septembri hurá do školy! Nezabudnite na prezuvky a to najhlavnejšie pre žiaka. Že neviete, čo to je? No predsa desiata.

                    Tak sa na Vás tešíme v septembri a želáme Vám šťastný krok po ceste do našej školy!

             

            Pavlína Janotková, Mgr.

            Fotoalbum

        • Cirkus Jacko
          • Cirkus Jacko

          •      Našu školu navštívila známa postavička Máša. Prišla spolu s medveďom Miškom a zebrou z Madagaskaru. Postavičky pochádzajú z Ukrajinského cirkusu Jacko. Deti, pedagógovia ich privítali dlhým potleskom a  s iskričkami v očiach. Predstavenie bolo spontánne, detičky sa zapájali a vytvárali jedinečnú atmosféru.

                 Máša spolu s medveďom predvádzali rôzne žonglérske kúsky plné nápaditosti, tvorivosti, inšpirácie. Zebra Marty vstupovala medzi jednotlivé časti vystúpení a oboznamovala deti s nasledujúcim programom. Deti si tiež mohli vyskúšať kúzla, ktoré im Máša predviedla. Na záver Máša ukázala bublinkovú šou. Vytvárala obrovské bubliny a v niektorých bublinách sa ocitli aj deti. Vystúpenie bolo odmenené búrlivým potleskom.

                 Už teraz sa tešíme na ďalšie ich vystúpenie s novými kúzlami a nápadmi.

            Mgr. Iveta Gombárová

            Fotoalbum

        • Deň otvorených dverí
          • Deň otvorených dverí

          •      Deň otvorených dverí sa stal na našej škole tradíciou. Tohtoročný sme začali netradične cirkusovým vystúpením „Máša a Medveď".

                 Už na tomto vystúpení sme privítali našu návštevu z materskej školy. Prišli predškoláci, trieda sovičky, spolu s pani učiteľkami Zábojníkovou a Mikócziovou. Všetkých hostí srdečne privítala pani riaditeľka školy PaeDr. Ivica Pupiková, ktorá ich po celý čas návštevy sprevádzala. Po vystúpení práve zazvonilo na desiatovú prestávku, a tak sme našich budúcich žiačikov pozvali na pohostenie do našej školskej jedálne. Milé pani kuchárky im pripravili chutnú desiatu. Takto posilnení naši malí návštevníci z materskej školy vystúpali na druhé poschodie a zaklopali na dvere prvákom. Bolo hneď veselo, lebo mnohí tu stretli svojich kamarátov. Prváci sa predviedli v plnej paráde. Ukázali budúcim školákom, čo sa naučili. Najskôr, ale posadili svojich nasledovníkov do prváckych lavíc, aby si to vyskúšali. Cesta po škole viedla do počítačovej učebne, kde malí hostia pracovali. Mali dôležitú prácu. Pokúšali sa vyfarbiť veľkonočné vajíčka pomocou programu „skicár“. Nemohli sme zabudnúť na obľúbený predmet, telesnú výchovu. Takže sme sa pozreli do telocvične, kde pán učiteľ Baboľ spolu s deviatakmi pripravil ukážky náradia. Najväčší úspech malo pripravené florbalové ihrisko. Prešli sme celú školu a na záver každý návštevník dostal darček, pre spomienku na tento deň. Darčeky pripravila vedúca školského klubu detí, pani Veronika Šimkovičová.

                 Srdečne sme sa rozlúčili, ale nie na dlho. V apríli prídu tieto detičky do našej školy na zápis  do 1. ročníka.

            Mgr. Pavlína Janotková

            Fotoalbum

        • Exkurzia Malacky - Kostolište
          • Exkurzia Malacky - Kostolište

          • Dňa 26.3.2018 boli žiaci I. stupňa našej školy na exkurzii v Pálfiovskom kaštieli v Malackách a v pamätnej izbe Martina Benku v Kostolišti.

                        Pálfiovský kaštieľ v Malackách (podľa staršieho pravopisu Pálffyovský) je kultúrno-historická pamiatka nachádzajúca sa v Malackách. Žiaci si obzreli interiér kaštieľa a jednu izbu s pôvodným nábytkom, perzským kobercom a obrazmi vyobrazujúcimi zástupcov rodu Pálffyovcov. Kaštieľ má bohatú históriu. Počas svojej existencie bol sídlom urodzeného rodu, františkánskym internátom, vojenským skladom i nemocnicou. Pôvodnými majiteľmi kaštieľa boli Pálffyovci Začiatkom 19. storočia bol kaštieľ radikálne prestavaný. Po úpravách v klasicistickom slohu a iných zásahoch dostal kaštieľ dnešnú podobu. Z pôvodnej fasády ostal ohradený balkón nad hlavným vchodom a vzácne francúzske komíny na streche. Nádvoriu dominuje studňa so sochou jeleňa, ktorý bol pôvodne z bronzu. Podľa slov sprievodcu, jeleň kedysi zachránil počas nočnej jazdy kočom urodzeného pána Pálffyho, a preto má tento rod v erbe jeleňa so zlomeným kolesom.

                        Po prehliadke sa žiaci zahrali v Zámockom parku a pokračovali prehliadkou pamätnej izby Martina Benku v Kostolišti. Počas prehliadky sa žiaci dozvedeli veľa zaujímavosti zo života tohto národného umelca od pána  Chmelu, ktorý nás sprevádzal výstavou a umelca osobne poznal. Žiaci videli mnohé výtvarné diela od malých obrazov cez olejomaľby a obrazy, ktoré sú cez celú stenu a zachytávajú život bežných ľudí pri práci z rodného kraja - Záhoria, z Oravy a Liptova až po rytiny či husle, ktoré M. Benka vlastnoručne vyrezal.

                        Po náročnom dni sa žiaci vrátili do školy unavení, ale priniesli si veľa nových informácií, poznatkov a zážitkov.

            Mgr. Alena Pláštiková

            Fotoalbum

        • Turistika: FirstFarms v Suchohrade
          • Turistika: FirstFarms v Suchohrade

          •      Chôdza je ten najprirodzenejší pohyb. Na čerstvom vzduchu v prírode ešte priaznivejšie pôsobí na naše zdravie, duševnú kondíciu a celkovú imunitu. O tom sa mohli presvedčiť deti z turistického krúžku. Spolu s nimi aj pani učiteľky Zuzana Doršicová, Zuzana Tichá, Veronika Šimkovičová a pridala sa aj p. zástupkyňa Pavlína Janotková.

                 Dňa 24. 3. 2018 sme sa stretli ráno o 8.00 h pri ZŚ. Odtiaľ sme sa vybrali pešo po hrádzi do vedľajšej dediny Suchohrad. Pri kostole nás čakal p. Temer, otec Jakubka Temera z III.A triedy, ktorý s nami išiel na First Farms, kde sme mali dohodnutú menšiu exkurziu. Po príchode na farmu sme sa troška posilnili a oddýchli. Niektoré deti mali možnosť sa previesť na čelnom nakladači – JCB. Čakal nás tam pán, ktorý nám o farme porozprával, o jaloviciach, ktoré tu chovajú a je ich tu veru neúrekom, že takmer celú starostlivosť o ne preberajú počítače, ktoré im nahlásia, koľko a kedy každá jalovica spala, jedla, prechádzala sa a kedy bude mať malé teliatko. Absolvovali sme malú prechádzku po farme, poobzerali a aj skamarátili sa s niektorými budúcimi mamičkami - kravičkami. Po exkurzii sme sa ešte troška posilnili a vybrali sme sa späť domov. Ako inak, zasa po svojich. Aby nám cesta ľahšie ubiehala, spievali sme si, hrali sme sa na húsenicu, sochy. Po príchode do dediny sme sa zastavili na občerstvenie, urobili sme si prestávku, aby sme sa posilnili na cestu domov, do Záhorskej Vsi. Ku škole sme dorazili o 14. 00 h, kde nás čakali už rodičia.

            V tento deň sme prešli úspešných 14 km.

            Veronika Šimkovičová

            Fotoalbum

        • Futbalový turnaj McDonald´s cup
          • Futbalový turnaj McDonald´s cup

          •      Dňa 26.3.2018 (pondelok) sa žiaci našej základnej školy zúčastnili futbalového turnaja. Tohto turnaja, ktorého hlavným sponzorom je McDonald´s, sa zúčastnili stovky škôl po celom Slovensku. Naša škola odohrala základné kolo v Lábe.

                 Žiakov čakali na turnaji 3 zápasy. Postupne sme si zmerali svoje sily so ZŠ Láb, ZŠ Zohor a ZŠ Jakubov. Zaknihovali sme jednu výhru proti ZŠ Zohor v pomere 5:2. Zvyšné 2 zápasy sme prehrali 6:0 a 6:2. V konečnej tabuľke sme teda obsadili 3. miesto. Do ďalšieho kola postúpili len prvé dve základné školy.

                 Našu základnú školu reprezentovali: Martinka Kiseľová, Viktória Olejková, Andrej Fejtl, Alexander Pilo, Alex Keszegh, Nikolas Baláž, Michael Marguš. Žiakom ďakujeme za vzorné reprezentovanie našej školy.

            Mgr. Michal Baboľ

            Fotoalbum

        • Jar je tu!
          • Jar je tu!

          • Neseme ven Kyselicu, nadrcmanú parádnicu.

            Ráda jedua, ráda piua a nikedy sa nemodliua!

            Smrt neseme - vyneseme!

            Kam ťa hríšnú dáme? Kam ťa pochováme? Preč s ňú, preč s ňú!

            Do Moravy, do bariny - nech tam trpí za své viny!

            Kyselicu sme preč posuali a jar sme privolali!

             

            „Jar, jar, jar, daj nám slnka, daj.

            Daj vetríčka i dáždička,

            chvíle, chvíle na tri míle,

            jar, jar, jar, daj nám slnka daj!“

             

                 Táto zima bola dlhá, už jej bolo dosť a na svedomí to má zlá Morena, od ktorej pochádza všetko zlo a choroba. Aj my sme sa spolu s deťmi z materskej a základnej školy dňa 21.3.2018 stretli  s deťmi z rakúskej školy a škôlky a rozhodli sa Morenu vyhnať.

                  Deti z MŠ zhotovili Morenu a žiaci zo ZŠ si pripravili krásne vyzdobené zelené vetvičky - letečka, na znak príchodu jari a jarný darček pre hostí. S deťmi sme prišli na hraničný prechod Záhorská Ves – Angern, preplavili sme sa kompou na rakúsky breh rieky Moravy. Úvodom nás všetkých privítal starosta obce Záhorská Ves p. JUDr. Boris Šimkovič  a starosta obce Weikendorf p. Ing. Johann Zimmermann. Tento rok nás poctil svojou návštevou aj veľvyslanec Rakúska na Slovensku p. Mag. Helfried Carl, M.A.

                  Hostia dostali od detí krásne dary na pamiatku a veľký kľúč, ktorým odomkli rieku Moravu. Deti vyvolávali riekankami, básňami a spevom jar a jarné lúče slnka. Žiaci základnej školy sa zapojili tiež peknou jarnou piesňou Hoja, Dunča nevelenča, sprevádzaní krásnym zvukom harmoniky. V programe sa striedali deti zo Slovenska a Rakúska. Po skončení programu sme zobrali Morenu k rieke Morava a z kompy ju za pomoci pracovníkov zapálili a hodili do rieky Moravy, dúfajúc, že s ňou odpláva všetko zlé. Prúd vody odnášal Morenu stále ďalej a ďalej. Zimu sme odohnali a jar sme privolali.

                 Sme radi,  že sme mohli túto peknú starú tradíciu obnoviť a priblížiť aj občanom, ktorí prišli pozrieť a povzbudiť nás. Počasie nám prialo, i keď bolo chladnejšie, deti to neodradilo. Na záver sme sa preplavili kompou na slovenský breh rieky Moravy, odkiaľ sme odchádzali unavení, ale plní krásnych dojmov späť do školy.

            Mgr. Ľubica Hájek

            Fotoalbum

        • Matematický klokan
          • Matematický klokan

          •      Stalo sa už tradíciou, že v mesiaci marec sa zúčastňujeme medzinárodnej matematickej súťaže Matematický klokan. 19. marca 2018 zasadlo 55 našich žiakov od prvého po siedmy ročník k testovým úlohám. Potrápili si svoje hlavičky na ľahších i ťažších úlohách. A ako sa im darilo? To sa dozvieme 9. apríla 2018.

                 Výsledky budú zverejnené na stránkewww.matematickyklokan.sk. Držíme palce!

            Mgr. Renáta Nechalová

            Fotoalbum

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          •      Riaditeľka Základnej školy, Hlavná 31, Záhorská Ves oznamuje, že v zmysle § 150 ods. 5 Zákona 245/2008 o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov poskytuje riaditeľské voľno žiakom 5. - 8. ročníka a I.A šp. triedy na deň 21.03. 2018 z organizačných dôvodov.

        •  Literárna súťaž  Múdra príroda - úspech!
          • Literárna súťaž Múdra príroda - úspech!

          •      V minulom roku 2017 bola vyhlásená Slovenskou agentúrou životného prostredia a Štátnou ochranou prírody SR literárna súťaž Múdra príroda 2017 – 5. ročník  pre žiakov II. stupňa základných škôl a študentov stredných škôl. Žiaci a študenti vo svojich literárnych  prácach mali prejaviť environmentálne cítenie a zaujímavou a vnímavou formou spracovať náročnú tému Neboj/í/me sa hávede?!

                 Do tejto literárnej súťaže sa okrem nás zapojilo veľa základných a stredných škôl z celého Slovenska. Veľmi nás potešilo, keď sme dostali zborník súťažných prác 5. ročníka literárnej súťaže „ Múdra príroda 2017,“ v ktorom bola publikovaná aj súťažná literárna práca nášho žiaka 7. ročníka, Milanka Pláštika Mravce. Cieľom publikácie je poukázať na tvorbu mladých umelcov, ktorí veľmi zaujímavo a citlivo spracovali náročnú tému: Neboj/í/me sa hávede?! Svojimi prácami žiaci a študenti preukázali, že im nie je ľahostajný svet hmyzu a živočíchov, ktorý nás obklopuje a zastáva veľmi dôležité významné miesto v našom ekosystéme.

            Mgr. Božena Višvaderová

        • Jazykový kvet 2018 - úspech!
          • Jazykový kvet 2018 - úspech!

          •      V piatok 2.3. sa naše šikovné žiačky – štvrtáčka Maťka Kiseľová, piatačka Monika Miškerníková a šiestačka Miška Beneková - zúčastnili v Bratislave krajského semifinále súťaže "Jazykový kvet" (Language flower). Ide o jazykovo-umeleckú akreditovanú súťaž pre deti a mládež vo veku od 4 do 19 rokov v prednese a dramatizácii v cudzích jazykoch a slovenčine pre cudzincov.

                 Postup do krajského finále získali Maťka Kiseľová v I. kategórii a Monika Miškerníková v II. kategórii v prednese poézie v anglickom jazyku. Všetky tri dievčatá úctyhodne a na úrovni prezentovali svojím prednesom seba a reprezentovali našu školu, za čo im patrí uznanie a vďaka. Rovnaký úspech prajeme aj v krajskom finále súťaže!

            Mgr. Zuzana Tichá

            Fotoalbum

        • Biologická olympiáda
          • Biologická olympiáda

          •      Výsledky zo školského kola biologickej olympiády  Kategória D, prakticko-teoretická časť:

            1. miesto  - Martin Glajšek, VII.A

            2. miesto  - Filip Glajšek, VII.A

            3. miesto  - Stanislav Nechala, VII.A

            Gratuluieme!

            Mgr. Renáta Nechalová

            Fotoalbum