• Slávnostné ukončenie školského roka
          • Slávnostné ukončenie školského roka

          • V piatok sa v našej škole konalo slávnostné ukončenie školského roka. Slávnosť zahájila pani riaditeľka PaedDr. Ivica Pupiková, ktorá privítala štátneho tajomníka Mgr. Petra Krajňáka, pána starostu JUDr. Borisa Šimkoviča, pána farára Mariána Libiča a predsedníčku ZRŠ pani Ing. Luciu Kňazeovú Beňovú, žiakov, učiteľov, zamestnancov školy.

            Po privítaní sa prítomným prihovoril  štátny tajomník aj starosta obce. Vo svojich príhovoroch poďakovali pani riaditeľke za jej prácu a rovnako aj celému pedagogickému kolektívu. V závere popriali žiakom pekné a bezpečne prežitie prázdnin.  

            Pani riaditeľka vo svojom príhovore zhodnotila priebeh školského roka. Srdečne poďakovala učiteľom a všetkým zamestnancom školy za ich prácu a pristúpili k oceňovaniu žiakov. Žiaci boli ocenení za výborný prospech, úspešnú a vzornú reprezentáciu školy v rôznych súťažiach školských, okresných, krajských a aj celoslovenských kôl. Ocenení boli jednotlivci, ale súťaže prebiehali aj medzi triedami. O najkrajšiu triedu, o najlepšiu dochádzku a v zbere papiera. Program slávnosti pokračoval rozlúčkou deviatakov. Pre týchto našich žiakov niečo končí, ale niečo nové začína a my dúfame, že sa im bude dariť. Na záver sme sa rozlúčili s našou dlhoročnou kolegyňou a skvelou pani učiteľkou Mgr. Boženou Višvaderovou. Žiaci si pre pani učiteľku pripravili krátky program, ktorého vyvrcholením bolo poďakovanie za jej dlhoročnú a obetavú prácu.

            Dovidenia milá škola príroda nás k sebe volá... Na prázdniny utekajme, s úsmevom ich privítajme. Prázdniny, prázdniny budú celé hodiny.

            Mgr. Lucia Časnochová 

            Fotoalbum

        • Divadlo Clipperton "Aladin"
          • Divadlo Clipperton "Aladin"

          •  A je tu koniec školského roka a do našej školy opäť zavítali divadelníci z divadla Clipperton z Banskej Bystrice, aby našim žiakom odovzdali darček za ich celoročné úsilie vškole. Predstavili nám novú rozprávku so známym príbehom chlapca Aladina, žijúceho v Číne, ktorého odvedie z domova jeho strýko Magrehu. Príbeh patrí medzi najznámejšie rozprávky Tisíc a jednej noci. Ani tentokrát nechýbal humor a profesionalita hereckých výkonov. Dobrá nálada a úsmev všetkých prítomných divákov svedčili o spokojnosti s predstavením. Ďakujeme za príjemný zážitok a tešíme sa aj na budúce... 

            Mgr. Hájek Ľubica

            Fotoalbum

        • Koncoročná exkurzia
          • Koncoročná exkurzia

          • Po stopách M. R. Štefánika

                        V uplynulom školskom roku sme si pripomínali jubilejné 100. výročie úmrtia významného slovenského štátnika, generála, astronóma a národovca gen. Milana Rastislava Štefánika. Žiaci našej základnej školy sa tak rozhodli počas koncoročného výletu zmapovať život a skutky tohto slovenského velikána.

                        Naša cesta však najskôr začala neďaleko obce Plavecké Podhradie, kde sme sa rozhodli preskúmať doposiaľ prebádanú časť Plaveckej jaskyne. Jaskyniari tamojšej organizácie nám ochotne porozprávali tie najtajnejšie legendy, ktoré sa spájajú s uvedenou jaskyňou a previedli nás tajomnými zákutiami jej chodieb. Ďalšou zastávkou bola mohyla gen. M. R. Štefánika, ktorá sa nachádza na vrchu Bradlo. Monument, ktorý vybudoval ďalší významný slovenský rodák, architekt Dušan Jurkovič, chráni Štefánikovo rodisko, ktoré bolo zároveň poslednou zastávkou našej cesty – Dolné Košariská. Počas takmer hodinovej exkurzie sme zavítali do rodného domu gen. M. R. Štefánika, putovali sme s ním naprieč exotickými kontinentmi a pripomenuli si aj jeho nezanedbateľný vplyv na vznik spoločného samostatného štátu Čechov a Slovákov. Nech v našich ušiach rezonuje jeho pamätný výrok: „Nejestvuje človek veľký vzrastom, ale svojimi činmi!“.

            Mgr. Dávid Malík

            Fotoalbum

        • Majstrovstvá Slovenska: FUTBAL CUP v malom futbale
          • Majstrovstvá Slovenska: FUTBAL CUP v malom futbale

          •           Vyše 500 km a takmer 11 hodín strávených na cestách naprieč Slovenskom museli prekonať žiaci našej základnej školy. Cieľom ich cesty bol Bardejov, mesto preslávené svojimi liečivými kúpeľmi. Tie však neboli konečnou zastávkou. Všetko podstatné sa totiž odohrávalo na futbalovom štadióne BŠK Partizán Bardejov.

                        V dňoch 18.6. – 20.6.2019 sa za účasti dovedna 8 základných škôl (každá z nich reprezentovala jeden samosprávny kraj ako víťaz krajského kola) uskutočnilo celoslovenské kolo starších žiakov v malom futbale pod názvom FUTBAL CUP. Základná škola Záhorská Ves bola vyžrebovaná do skupiny B spoločne so ZŠ zo Senice, Michaloviec a Partizánskeho. V rámci aktívneho oddychu sme spoločne s realizačným tímom a hráčmi navštívili historické centrum Bardejova, ktoré je zapísané v zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

                        V úvodnom dueli sme okúsili úroveň finálového turnaja. Po výsledku 15:1 sme museli športovo uznať kvality súpera zo Senice, ktorého káder tvoria všetci aktívni hráči mládežníckych tímov z prvoligovej FK Senica. V druhom zápase sme dlho vzdorovali favorizovaným Michalovciam, zápas ale zvládol lepšie súper po výsledku 10:5. V záverečnom vystúpení skupiny sa pod výkon našich chlapcov podpísala únava (fyzická, no predovšetkým psychická) a po bezduchom a odovzdanom výkone sme prehrali 15:5.

                        Počas 2. hracieho dňa sme bojovali so ZŠ z Banskej Bystrice o konečné 7. miesto. Súper vďaka lepšie zvládnutému 2. polčasu napokon ukoristil víťazstvo pre seba vďaka výsledku 9:2. Konečné 8. miesto v konkurencii najlepších tímov v rámci celého Slovenska však nie je hanbou.                 Do súťaže sa prihlásilo takmer 800 základných škôl, naši chlapci sa v tomto školskom roku stali najúspešnejším mužstvom v rámci Malackého okresu, resp. Bratislavského kraja. Až s odstupom času dokážeme doceniť, aký veľký úspech sa podaril vybojovať našej zostave v zložení: Patrik Pavol Marguš, Viliam Tesár (obaja VI.A), Michal Fejtl (VII.A), Enrico Toráč (VIII.A), Marcel Šarközy, Marek Šušuk (obaja IX.A), Gabriel Zeman, Nicolas Zeman, Stanislav Zeman (všetci žiaci špeciálnej triedy). Trénerom mužstva bol Mgr. Dávid Malík, manažérom mužstva Ing. Nikolaj Nešev, ktorému chcem aj prostredníctvom tohto textu ešte raz zložiť obrovský kompliment a poďakovať mu za všetko úsilie a čas, ktorý vložil do každého momentu nášho úžasného futbalového dobrodružstva.

                        Poďakovanie patrí aj starostovi obce JUDr. Borisovi Šimkovičovi, riaditeľke miestnej ZŠ PaedDr. Ivici Pupikovej, rodičom našich žiakov, kvalifikovanej zdravotnej sestre Mgr. Gabriele Malíkovej a jej manželovi Milanovi, kvalifikovanej masérke Jane Neševovej, ako i každému človeku, ktorý sa akoukoľvek formou podieľal na organizácii a zabezpečení našej účasti (nielen!) na celoslovenskom kole. Ďakujeme a veríme, že podobné výsledky zopakujeme aj v nasledujúcom školskom roku 2019/2020!

            Mgr. Dávid Malík  

            Fotoalbum

        • Výchovný koncert "BONA FORTUNA" OZ Škola života
          • Výchovný koncert "BONA FORTUNA" OZ Škola života

          •     

            Dňa 25.6.2019 medzi žiakov našej školy opäť zavítali Jaro Gažo a Radko Pažej z občianskeho združenia Škola života a pripravili pre žiakov 1. až 9. roč. v kultúrnom dome výchovný koncert „ Bona Fortuna“.

            Tentoraz sa zamerali na medziľudské vzťahy, slušné správanie, priateľstvo a miesto rodiny v živote. Pripomenuli aj  vzťahy nielen medzi ľuďmi, ale aj  medzi človekom - prírodou. 

                 Jaro Gažo - spevák skupiny Arzén aj novovzniknutej formácie OFF, známy tiež ako muzikálový spevák a     Radko Pažej - profesionálny moderátor, ktorého hlas je známy nielen z rádia či TV, pripravili pre žiakov predstavenie  realizované prostredníctvom moderovaného slova  doplneného  autorskými skladbami hranými naživo a doplnené obrazovou videoprojekciou. Chlapci si v motivačnej časti o potrebe triedenia odpadu na pomoc pozvali  aj žiačku Emku Nespalovú a v druhej časti Tomáša Višvádera.

             Žiaci sa veľmi spontánne a aktívne zapájali do celého diania. Na záver si spoločne s Jarom Gažom zaspievali  pieseň  Lipová  lyžka  z muzikálu Na  skle  maľované  a bonusom bola pesnička Sokoly.

                 Malým aj veľkým sa koncert páčil a dúfame, že sa s účinkujúcimi stretneme aj na iných koncertoch.

            Mgr. Adriána Kiseľov

            Fotoalbum

        • Daphne - zážitkové vyučovanie
          • Daphne - zážitkové vyučovanie

          •  

            Daphne je mimovládna organizácia zameraná na ochranu prírody. Realizuje projekty, výskumy, vzdelávacie aktivity zamerané na ochranu prírody. Prostredníctvom p. Janky Menkynovej sa naši druháci a štvrtáci oboznámili zážitkovou, poznávacou a hravou formou s vodnými živočíchmi našich riek i o tom, ako chrániť a neznečisťovať naše vodné toky. Pútavou formou s aktívnou účasťou všetkých prítomných, deti určovali a hľadali spoločné znaky a odlišnosti kapra, sumca, šťuky a takmer neznámej ryby s názvom "vyza veľká". A práve táto ryba všetkých mimoriadne zaujala pre obrovské rozmery - dosahovala až 8 metrov. Je to morská ryba, ale rozmnožovala sa v riekach, takže prekonala niekoľko sto kilometrov do Dunaja a často i do Moravy. Na makete rieky si deti mohli vyskúšať, čo všetko rybám v riekach škodí - množstvo odpadu, nebezpečných látok, stavanie priehrad. Spoločne hľadali riešenia, ako im pomôcť. Ako vrátiť aj takmer vyhynuté druhy, akou je i vyza, späť do riek. Záver aktivít o vode a vodných živočíchoch patril výtvarnému stvárneniu vyzy veľkej, aby si ju deti čo najlepšie zapamätali a práve, keď oni vyrastú, možno sa im podarí vyzu vrátiť do našich riek.

            Zuzana Doršicová

            Fotoalbum

        • Turistický krúžok v ZOO
          • Turistický krúžok v ZOO

          • V sobotu 22.6. sa žiaci z turistického krúžku vybrali na poslednú turistickú vychádzku v tomto školskom roku. Smerovala do ZOO, kde strávili príjemné chvíle s p.uč. Doršicovou a Šimkovičovou. Počasie prialo, nepršalo a nebolo ani príliš horúco, lebo slniečko sa ukrylo za mraky.

                            Cesta viedla najprv k surikatám a teráriám s hadmi a exotickými zvieratami. Najdlhšie sa však deti zdržali v Dinoparku, kde pribudli nové modely dinosaurov prekvapivo vysokých rozmerov. V dinobufete a dinoobchode si žiaci zopakovali matematiku pri prerátavaní peniažkov a po odfotení všetkých možných aj nemožných dinosaurov a so všetkými dobrými, lepšími a najlepšími kamarátmi sa pobrali do pavilónu opíc. Opice však nepredviedli žiadne zaujímavé číslo, nakoľko mali obedňajšiu siestu. Väčšie šťastie mali deti na medveďa, žirafy, zebry, hrocha, pandu červenú, rôzne druhy vtáctva a opice menšieho vzrastu neobývajúce pavilón opíc.

                            V tomto školskom roku sa so školskými turistickými akciami lúčime. Staré „overené“ túry a vychádzky boli tento šk.rok doplnené o ďalšie nové „experimentálne“, ktoré sa tiež vydarili. Teraz nastal čas oddychu a prázdnin, aby naši turisti načerpali síl do nového školského roka. S prianím krásnych prázdnin, čo najviac strávených v prírode, sa s Vami lúčia p.uč. Doršicová a p.uč. Tichá. J

            Mgr. Zuzana Tichá

            Fotoalbum

        • Jazykový kvet - celoslovenské finále
          • Jazykový kvet - celoslovenské finále

          • Dňa 14.6.2019 sa Monika Miškerníková, žiačka VI.A triedy, zúčastnila celoslovenského finále súťaže v prednese literárnych textov v ANJ - Jazykový kvet. Po prvých miestach v okresnom kole a krajskom kole sa v silnej konkurencii, aj medzi študentami gymnázií, umiestnila na 4. mieste.

            Monike gratulujeme a ďakujeme mamičke Mgr. Anne Miškerníkovej za doprovod!

        • Návšteva Uhranského múzea
          • Návšteva Uhranského múzea

          • Do Uhranského múzea v našej Záhorskej Vsi sa vybrali žiaci II. A, III. A a III. B triedy. Do múzea sme zavítali preto, aby sme im pripomenuli históriu dediny, v ktorej žijú. Sprievodkyne po múzeu boli pp. Jana Davidová a Terézia Húščavová.

            S rozprávaním začali pekne od začiatku. Rozprávali ako našu dediny založili rybári, Pállfyovci postavili cukrovar, ktorý robil najlepší cukor široko – ďaleko, spomenuli deťom aj most, ktorý bol zničený počas vojny. Deti sa dozvedeli aj to, že naša dedina sa volala Uhorská Ves a preto sa aj múzeum volá Uhranské múzeum. Záhorská Ves sa nazýva od roku 1949. Dozvedeli sa aj o starom kostole na mieste, kde stál, stojí na jeho pamiatku kríž. Porozprávali im aj o známych osobnostiach, ktoré žili v našej dedine, o spolkoch – ako je poľovníctvo, rybárstvo, Telovýchovná jednota. K tomuto všetkému si deti mohli popozerať aj fotky, ktoré sú v múzeu. Najviac sa im páčili vystavené historické veci – žehličky, šijací stroj, riady, kosa, chomút a veľa iných. Medzi obdivované veci patrili aj kroje a oblečenie našich predkov. Deti odchádzali z múzea spokojné a plné nových a zaujímavých poznatkov.

            Deti poďakovali tetám Davidovej a Húščavovej za zaujímavý výklad o našej Záhorskej Vsi a venovali im kytičku kvetov, ktorú sponzorsky pripravila a darovala maminka žiačok Vanessky a Alžbetky Petrášových z III.B. Ďakujeme Katka!

            Veronika Šimkovičová

            Fotoalbum

        • Farma Sen - exkurzia
          • Farma Sen - exkurzia

          • 70 detí našej ZŠ zavítalo v piatok 14.6.2019 do vzdelávacieho centra na Farmu Sen, aby spolu strávili oddychový deň v prírode, spoznali život farmára a vyskúšali si, ako sa vyrába maslo.

            Po privítaní a krátkej vychádzke po farme, kde sme videli pštrosov, pstruhy, danielov, vzácne druhy rastlín, kríkov, stromov a potrápili nás, rovnako ako doma, dotieravé komáre, sme vyskúšali najočakávanejšiu aktivitu - mútenie a výrobu masla. Ujo farmár priniesol dve ,,muťalky"- špeciálne drevené nádoby, v ktorých deti, rozdelené na dve skupiny mútili zo smotany maslo. Piestom bolo  treba pohybovať hore-dolu a otočiť. Skupinka dievčat pod vedením p. uč. Bobákovej vymyslela skvelú zábavu a počítaním- 1,2,3,4,5 a otočiť, mali maslo hotové za niekoľko minút. Jednoducho, budúce šikovné gazdinky! Maslo bolo treba poriadne vyumývať čistou vodou a potom už len natrieť na chrumkavý chlebík a ochutnať. A že takto vyrobené maslo má jedinečnú chuť, potvrdili všetci účastníci exkurzie. Nasledovala prehliadka farmy na štvorkolke, niekoľko zaujímavostí zo života poľovníkov, streľba zo vzduchovky na terč a streľba golfovou loptičkou  z obrovského praku na maketu diviaka.                                                                 Spoločne sme strávili oddychový deň v prírode plný zábavy, poučenia a hier, ktorý bol super relaxom po náročných ,,previerkových" dňoch v škole.

            Zuzana Doršicová

            Fotoalbum

        • Exkurzia na Devín
          • Exkurzia na Devín

          • Školský rok sa blíži pomaly ku koncu. Jún je pre mnohých žiakov mesiacom skúšania a písania písomiek, ale je to i obdobie rozličných výletov. Jeden výlet podnikli i vybrané školopovinné deti v Záhorskej Vsi.

            Dňa 19.6.2019 sa 20 detí zo ZŠ v Záhorskej Vsi v sprievode pani riaditeľky PaedDr.Ivice Pupikovej, pána farára Mgr. Mariána Libiča a lektorky NEJ Mgr. Jany Báchorovej zúčastnilo exkurzie v rámci projektu  BIG SK – AT. Necestovali ale sami, tento poznávací výlet bol možnosťou opätovne sa stretnúť s 18 kamarátmi zo školy NNÖMS Gänsendorf a umožniť im spoznať kúsok našej rodnej krajiny. Sme radi, že pozvanie prijali okrem detí a ich učiteliek i pán starosta Weikendorfu Ing. Johann Zimmermann a pán riaditeľ Mag. Karl Kukutsch.

            Cesta autobusom ubehla pomerne rýchlo a čoskoro bolo vidieť ruiny hradu Devín. Hrad Devín sa týči na hradnej skale nad sútokom Moravy a Dunaja a ponúka množstvo krásnych výhľadov. Možno preto patrí medzi najnavštevovanejšie hrady na Slovensku. Jeho atraktívnosť je podčiarknutá i jeho historickým významom, dôkazmi o jeho osídlení z čias doby kamennej, bohatými výstavami. Na deti už po krátkej prechádzke popri rieke čakali sprievodcovia, ktorí im priblížili túto dávnu históriu. Prehliadky prebehli v oboch jazykoch. Po prehliadkach bol dostatočný priestor oddýchnuť si v bufete, občerstviť sa, urobiť si na pamiatku zopár fotografií, porozprávať sa. Na hrade Devín boli pre deti pripravené i ukážky stredovekých hier a zábav. Deti prejavili najväčší záujem o lukostreľbu a staré zbrane.

            Veríme, že tento výlet bol nielen spestrením školských dní, ale tiež milou možnosťou spoločne stráviť čas s rakúskymi kamarátmi a dozvedieť sa niečo o histórii vlastného národa.

            Mgr. Jana Báchorová

            Fotoalbum

        • Smietko - vyhodnotenie!
          • Smietko - vyhodnotenie!

          • Výsledky Súťaže so Smietkom v školskom roku 2018/2019, oblasť: Záhorie

             

            Víťazné školy v celkovom množstve vyzbieraného papieru:

            1. ZŠ Láb

            2. ZŠ Záhorská Ves

            3. Vysoká pri Morave

             

            Víťazné školy v prepočte na jedného žiaka:

            1. ZŠ Záhorská Ves

            2. ZŠ Láb

            3. ZŠ Vysoká pri Morave

             

        • Projekt "Záhorácke LEGO roboty" - hlasovanie
          • Projekt "Záhorácke LEGO roboty" - hlasovanie

          •      Naša základná škola spolu so ZŠ Jakubov, ZŠ Láb a ZŠ Veľké Leváre sa zapojila do projektu pre poskytnutie dotácie z Participatívneho rozpočtu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktorý je zverejnený na portáli BSK a zaradený do hlasovania verejnosti v rámci okresu Malacky v termíne od 10.6.2019 do 24.6.2019 na https://www.rozhodni-bsk.sk/malacky-2019/.

                   Ďakujeme za Vaše hlasy!

            RŠ      

        • Pinocchio - divadelné predstavenie v ANJ
          • Pinocchio - divadelné predstavenie v ANJ

          • Žiaci našej školy sa zúčastnili divadelného predstavenia Pinocchio. Účinkujúci herci nám celý príbeh vyrozprávali v slovenskom i  anglickom jazyku. Deti sa spontánne zapájali do vystúpenia, na otázky hercov vedeli odpovedať, poznali  príbeh Pinocchia drevenej bábky a starého stolára, ktorý bábku vyrezal.

            Žil jeden stolár, ktorý sa volal Geppetto. Nemal nijaké deti, rozhodol sa , že si urobí bábku. Keď bábku dokončil, bábka sa začala hýbať a rozprávať ako chlapec. Stolár ho nazval Pinocchio. Geppetto sa rozhodol poslať chlapca do školy, preto mu kúpil šlabikár. Cestou do školy Pinocchio začul hudbu z cirkusu. Predal šlabikár a šiel na predstavenie. Kocúr a líška sledovali čo rob. V cirkuse sa Pinocchio zoznámil s Hltačom ohňa, ktorý mu daroval niekoľko mincí. Keď vyšiel z cirkusu, pristúpili k nemu líška a kocúr a povedali mu, že poznajú pole zázrakov, na ktorom sa jeho mince rozmnožia. Pinocchio im uveril a zakopal mince pod dub. Keď chcel odisť líška a kocúr ho zavesili na strom. Zobudil sa v dome Modrej víly. Pinocchio hovoril Víle samé klamstvá. Zrazu sa mu nos predĺžil. Pochopil, že klamstvom to nepôjde a rozhodol sa Víle povedať pravdu. Vtedy sa nos zmenšil a bol ako predtým. Víla mu dala pár užitočných rád. Vedela, že úbohý Geppetto sa strachuje o Pinocchia. Tak sa Pinocchio vybral domov. Po ceste stretol chlapca menom Knôtik, ktorý nerád chodil do školy. Knôtik nahovoril Pinocchia aby sa vybrali do veselého mestečka. V mestečku všetkým deťom aj Pinocchiovi narástli somárske uši a predali ich do cirkusu. Tam Pinocchio premenený na somára pracoval. Keď začal krívať, hodili ho do mora. Zistil ,že je opäť bábkou. Pinocchia zhltla veľryba. Vo veľrybom bruchu sa stretol s Geppettom, ktorý keď hľadal Pinocchia, spadol do mora. Veľryba ich vyhodila na morský breh. Z bábky sa opäť stal chlapec.

            Z príbehu plynie ponaučenie, že klamať sa nemá.

            Na záver deti hercov odmenili veľkým aplauzom. Ďakujeme za krásny umelecký zážitok.

            Mgr. Iveta Gombárová

            Fotoalbum

        • Turistika: Horský park, Slavín
          • Turistika: Horský park, Slavín

          • V sobotu 8.6. sa naši mladí turisti s p.uč. Doršicovou a Šimkovičovou vybrali na ľahkú turistiku do Horkého parku a na Slavín. Z Hlavnej stanice v Bratislave putovali cez Hlbokú cestu, ktorá bola v 16. storočí veľmi ťažko schodnou cestičkou v hlbokom záreze skaly. Upravovaná bola v roku 1870. Cesta v skale bola prehlbovaná a rozširovaná až do podoby dnešného kaňonu. Hlboká cesta sa tak stala prístupovou cestou k Horskému parku. Našim turistom poskytla príjemný tieň vďaka množstvu zelene, hoci museli trochu ponamáhať svoje nôžky, keďže viedla do kopca.

             

                        Ďalším bodom turistickej vychádzky bol Horský park. Je to mestský park prístupný pre širokú verejnosť, ktorého podstatou je však nedotknuté prírodné prostredie lesa. Patrí k najstarším verejným parkom v Bratislave. Vznikol v roku 1868 zásluhou vtedajšieho starostu Henricha Justiho. Neodmysliteľnou súčasťou bratislavského parku Horský park je aj historická Horáreň. Pri nej si deti oddýchli a nadesiatovali sa v krásnom prostredí lesoparku. Pohrali sa chvíľku na ihrisku, pozreli zvieratká a plní síl sa vybrali na Slavín.

             

                        Slavín je bratislavský pamätník sovietskych vojakov padlých počas druhej svetovej vojny na území západného Slovenska. Pozná ho snáď každý, no nie každý pozná cestu úzkymi uličkami k nemu! Našim turistom sa podarilo nájsť cestu na Slavín na prvýkrát, a to ani nezablúdili v uličkách vilovej štvrte. Potešili sa krásnemu výhľadu zo Slavína na Bratislavu ako na dlani a potom sa Hlbokou cestou, tento krát už dole z kopca, pobrali opäť na vlak naspäť domov.

             

            Mgr. Zuzana Tichá

            Fotoalbum

        • IT FITNESS TEST
          • IT FITNESS TEST

          • Už šiesty rok si môžu naši žiaci aj na hodinách informatiky overiť svoje schopnosti práce s počítačom, vedomosti o internete a sociálnych sieťach, či webovom marketingu v IT Fitness teste. Test pozostáva zo šiestich sekcii, pričom každá je zameraná na inú oblasť schopností a zručností. Aktéri získajú tak celkom dobrý prehľad o svojich schopnostiach.

            IT Fitness Test si môže urobiť každý Slovák na webovej stránke www.itfitnesstest.sk.  Online test pre základné školy obsahuje 20 otázok a pre stredné/vysoké školy obsahuje 25 otázok z rôznych oblastí IT.

            „Test nie je určený „itéčkárom“, ale širokej verejnosti. Môže si ho urobiť každý, kto si chce preveriť svoje IT schopnosti. Po ukončení získa certifikát s hodnotením, na aké percento v teste uspel. Zároveň dostane odporúčania, v ktorých oblastiach sa môže zlepšiť,“ dodáva Mário Lelovský, prezident IT Asociácie Slovenska, ktorá organizuje testovanie na Slovensku. V minulosti sa do testovania zapojilo už viac ako 140 tisíc Slovákov. Priemerná hodnota úspešnosti dosiahla vlani úroveň 46%.

            IT FITNESS TEST 2019 bude prebiehať od 17.5.2019 do 15.7.2019.

        • Exkurzia do Vodárenského múzea a na ostrov Sihoť
          • Exkurzia do Vodárenského múzea a na ostrov Sihoť

          •  

            Dňa 10. 06. 2019 sa naši siedmaci a s nimi pani učiteľky Lucia Časnochová a Pavlína Janotková zúčastnili exkurzie vo Vodárenskom múzeu v Bratislave. Dozvedeli sa veľa zaujímavých informácií z histórie vodárenstva o kolobehu vody od jej čerpania, výroby a distribúcie, cez jej odvedenie a čistenie až po návrat do prírody. Žiakov zaujali exponáty parných čerpadiel, vodárenských nástrojov, strojov a historických fotografií.

            Po prestávke a krátkom oddychu v príjemnom prostredí vodárenskej záhrady, sme sa presunuli na ostrov Sihoť, ktorý je súčasťou európskej sústavy chránených území NATURA 2000 , ale aj dôležitý z hľadiska ochrany pitnej vody. Na ostrove sa v súčasnosti nachádza 13 kopaných a 33 vŕtaných studní, na jednu z nich mali možnosť žiaci vystúpiť. Záver exkurzie patril zámočku a prvej čerpacej stanici, ktorá sa nachádza v jeho podzemných častiach, kde žiaci ochutnali pramenitú alpskú vodu. Najväčším zážitkom bol prechod cez tunel, ktorý v minulosti spájal ostrov Sihoť a okolitým svetom.

            Mgr. Lucia Časnochová

            Fotoalbum

        • Turnaj priateľstva - mladší žiaci: 2. miesto!
          • Turnaj priateľstva - mladší žiaci: 2. miesto!

          • V poradí 6. ročník Turnaja priateľstva mladších žiakov spoznal uplynulý pondelok svojho tohtoročného víťaza. Organizátorom a zároveň hostiteľom podujatia bola opäť po roku ZŠ Záhorská Ves.

            Za účasti spolu 5 základných škôl sa žiaci nášho 1. - 4. ročníka rozhodne nestratili. Ba naopak, svojimi výkonmi výrazne prehovorili do boja o celkové víťazstvo. V otváracom dueli po exhibičnom výkone vysoko zdolali ZŠ Kuchyňa po jednoznačnom priebehu i výsledku v pomere 7:1. Druhú prekážku, ktorú tvorila ZŠ Záhorácka Malacky, taktiež hravo zvládli, o čom svedčí víťazstvo 6:0. Jednoznačný výsledok, ktorý však neodzrkadľoval priebeh zápasu, priniesol až tretí zápas. Naši chlapci v ňom síce zvíťazili po výsledku 6:2 nad ZŠ Veľké Leváre, svojimi zákrokmi ich však musel podržať gólman. Vo finále sa domáci organizátor stretol s víťazom uplynulých ročníkov - ZŠ Láb. Po polčase bol stav stretnutia vyrovnaný (1:1), úvod druhého dejstva však našim chlapcom ušiel a napokon podľahli takticky vyspelému súperovi v pomere 1:4.

            Zisk strieborných medailí však napriek finálovej prehre rozhodne potešil. Mužstvo nastúpilo v zložení: Richard Danihel (I.A), Andrej Rehák, Boris Šimkovič, Mário Šušuk (III.A), Nikolas Baláž, Filip Kňaze, Jakub Malík, Michael Marguš (IV.A). Za vzornú a úspešnú reprezentáciu školy všetkým vyššie uvedeným ďakujeme a tešíme sa na ďalšie (nielen) športové zápolenia.

            Mgr. Dávid Malík

            Fotoalbum