• Medzinárodný deň nevidiacich
          • Medzinárodný deň nevidiacich

          • 13. november je Medzinárodný deň nevidiacich. V tento deň sa narodil významný človek Valentin Haüy, ktorý v roku 1785 založil prvú školu pre nevidiacich - Inštitút pre nevidomú mládež v Paríži. Túto školu navštevovala aj ďalšia významná osobnosť Louis Braille, ktorý bol učiteľom a vynálezcom slepeckého písma. V skutočnosti už upravil, zjednodušil a systematizoval už existujúce 12-bodové písmo Charlesa Barbiera, dôstojníka francúzskej armády. S deťmi z ŠKD sme aspoň na chvíľku vyskúšali, aké ťažké je byť nevidiacim. Vyskúšali s dotykovým pexesom s prekrytými očami hľadať páry pomocou hmatu. Ďalšou aktivitou bolo pomocou hmatu nájsť začiatočné písmeno svojho mena. Nakoniec si poskladali v platforme jigsaw planet plagát s dátumom dnešného dňa. Úlohy sa deťom veľmi páčili, ale usúdili, že nevidomí ľudia to nemajú vôbec ľahké.                                          Na záver sme sa všetci zhodli, že zrak je pre nás veľmi dôležitý, pretože väčšinu informácií získavame práve očami. Preto si zrak musíme chrániť.

            Veronika Šimkovičová

            Fotoalbum

        • Varovanie pre rodičov pred nebezpečnou skupinou na platforme WhatsApp
          • Varovanie pre rodičov pred nebezpečnou skupinou na platforme WhatsApp

          • Vážení rodičia, 

            v súvislosti s varovaním, ktoré vydal NBU v piatok a zverejnil na webovej stránke, dovoľujeme si Vás  informovať o hrozbe ktorú predstavuje nebezpečná skupina „Pridaj čo najviac ľudí“ zriadená v rámci aplikácie Whats app. V tejto súvislosti odporúčame navštíviť oficiálnu stránku NBU v časti varovania (link nižšie).  NBU vydala varovanie pre rodičov a deti s upozornením, aby rodičia skontrolovali deťom mobilné zariadenia a informovali deti o tom, aby v žiadnom prípade nepotvrdzovali pozvánky do uvedenej skupiny a v prípade ak sa tak stalo neuvádzali žiadne osobné údaje a kontaktovali políciu. Uvedená skupina je rozšírená v ČR a na Slovensku. Znenie celej informácie je možné čítať priamo na oficiálnej stránke NBU v časti kybernetické výstrahy. (Snímku zo stránky NBU prikladáme nižšie). Odporúčania a rady, čo možno urobiť v prípade, že ste sa nechtiac stali členom takejto skupiny a základy internetovej bezpečnosti nájdete v priložených linkoch nižšie. (Odporúčame navštíviť aj stránku ESET Bezpečne na nete | ESET)   

            https://www.sk-cert.sk/sk/varovanie-pre-rodicov-pred-nebezpecnou-skupinou-na-platforme-whatsapp/index.html

            Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny

        • Okresné kolo v stolnom tenise
          • Okresné kolo v stolnom tenise

          • V piatok 10. novembra sa v stolnotenisovej hale na Sasinkovej ulici v Malackách konalo okresné kolo v stolnom tenise. Našu základnú školu reprezentovalo mužstvo chlapcov v zložení Richard Danihel (VI.A), Boris Šimkovič (VIII.A), Filip Kňaze Jakub Daniel Temer (obaja IX.A). Po prvýkrát sa nám podarilo dosiahnuť výrazný úspech v podobe prieniku medzi najlepšie kvarteto celého turnaja!

                        Náš tím sa po vylosovaní ocitol v základnej B-skupine. Našim prvým súperom bola ZŠ Stupava. Chlapci dokázali vynikajúco zareagovať na nepriaznivý vývoj stretnutia a dokonali obrat v pomere 3:2. Proti ZŠ Štúrova Malacky sme si počínali ešte lepšie, kedy sme zvíťazili v pomere 3:1. Derby zápas proti ZŠ Jakubov priniesol jednoznačný priebeh a zaslúžený výsledok v pomere 3:0 pre našu základnú školu. Do semifinále, do ktorého sme sa mimochodom prebojovali po prvýkrát, sme sa tak kvalifikovali z prvej priečky v rámci B-skupiny.

                        Vo vyraďovacích bojoch sme narazili na ZŠ Záhorácka Malacky. Hoci chlapci bojovali, museli športovo uznať kvality súpera, ktorý dominoval v každom stretnutí a poslal naše družstvo do boja o bronzovú medailu. V ňom sme si zopakovali stretnutie proti ZŠ Stupava, šťastnejšiu koncovku tentokrát slávili hráči súpera. Napriek konečnému 4. miestu ďakujeme chlapcom za vzornú a mimoriadne úspešnú reprezentáciu našej základnej školy.

             

            Text a fotografie: Mgr. Dávid Malík

        • Projektové vyučovanie geografie v VII.A
          • Projektové vyučovanie geografie v VII.A

          • Projektové vyučovanie zamerané na spoluprácu v skupine.

            Spolupráca v skupine patrí k jednej z  kľúčových kompetencií, ktorú je potrebné u žiakov rozvíjať. Učia sa pri nej komunikovať medzi sebou kultivovaným a nerušivým spôsobom       a zároveň sa snažia pomáhať si a robiť kompromisy. Na základe vlastných skúseností vedia potom porovnať spoluprácu a súťaživosť, pochopiť rozdiel medzi nimi a aké majú výhody    pre jednotlivcov či triedu. V konečnom dôsledku sa môže spolupráca prejaviť aj na lepších vzťahoch v triede. 

            Žiaci siedmeho ročníka ukážkovo spolupracovali v rámci projektového vyučovania k téme

            Typy krajiny a vegetačné pásma. Patrí im veľká pochvala za rozdelenie úloh, pomáhanie si  pri práci, vzájomnú komunikáciu, usilovnosť a nadšenie (väčšiny), s akou sa do svojho zadania pustili a aké jedinečné projekty vytvorili.

             

            Mgr. Zuzana Šišuláková

            Fotoalbum

        • Návšteva Hvezdárne a planetária M. R. Štefánika v Hlohovci
          • Návšteva Hvezdárne a planetária M. R. Štefánika v Hlohovci

          • Žiaci 1. stupňa navštívili 6.11.2023 Hvezdáreň a planetárium v Hlohovci. Vďaka kupole s umelou oblohou sa vydali na potulky vesmírom, aby spoznali jeho tajomstvá. Preskúmali Slnečnú sústavu i hviezdy na oblohe. Deti mali množstvo zvedavých otázok. Veľkým zážitkom bola záverečná laserová show o skúmaní vesmíru. Pomocou špeciálnych ďalekohľadov pozorovali deti Slnko, našu najbližšiu hviezdu.

            Návšteva planetária bola zaujímavá a poučná, deti si obohatili a prehĺbili svoje vedomosti o vesmíre.

             

            Mgr. Diana Ševcovová

            Fotoalbum

        • Veľkí čítajú malým
          • Veľkí čítajú malým

          • Obľúbenou aktivitou ako pre mladších, tak aj pre starších žiakov, ktorí majú radi príbehy a rozprávky, je podujatie Veľkí čítajú malým. Doteraz sme zvolili so žiakmi takýto postup: Najprv sme išli do knižnice, vybrali sme knihu pre deti, ktorá by sa im mohla páčiť, požičali sme si ju, starší žiaci vybrali úryvok a ten prečítali mladším. Často si pre nich pripravili i niečo naviac – maľovanky, úlohy a podobne.

            Tento rok si ôsmačky Viki Ščepková a Nellka Valentína Višvaderová zvolili inú cestu. Keďže sa im zdalo, že knihy zo školskej knižnice sú mnohým známe a keďže rady tvoria, rozhodli sa ísť s vlastnou kožou na trh. Vymysleli svoj vlastný príbeh, ktorý je plný fantázie, fantazijných rozprávkových bytostí a dobrodružstva. S týmto príbehom prišli dňa 3.11.2023 do prvej triedy a ozvláštnili prváčikom deň. Pripravili si pre nich okrem tohto príbehu, ktorý sa im zapáčil, aj niekoľko sprievodných aktivít, ktoré preverili pozornosť poslucháčov, ich postreh a fantáziu. Tiež mali pre prvákov obrázky, ktoré si mohli vymaľovať.

            Chcela by som týmto poďakovať Viktorke Ščepkovej, Nellke Valentíne Višvaderovej a Sárke Karabovej za ich iniciatívu a tvorivosť, p. uč. Doršicovej za to, že im dala priestor a našim malým prvákom za pozornosť a za to, že sa pekne zapájali do úloh, ktoré si ôsmačky pripravili. Verím, že to bol príjemne strávený čas.

            Mgr. Jana Báchorová

            Fotoalbum

        • Vesmír - projektové vyučovanie v IV.A
          • Vesmír - projektové vyučovanie v IV.A

          • Projektové vyučovanie na témy Hviezdy a Slnečná sústava spestrili vyučovanie v štvrtej triede. Žiaci si vytvorili modely Slnečnej sústavy, maľovali vzdialené hviezdy, dokonca si vytvorili projektor na premietanie súhvezdí. Merali vzdialenosti planét od Slnka, rysovali súhvezdia, vytvorili si kartičkovú didaktickú hru. Rozšírili si tak nielen obzor svojich vedomostí, ale aj technických zručností, skúseností, komunikáciu a spoluprácu v skupine.

            Mgr. Diana Ševcovová

            Fotoalbum

        • Turistika do Vysokej pri Morave
          • Turistika do Vysokej pri Morave

          • Fotoalbum

            Dňa 4.11.(sobota) sa uskutoční turistika do Vysokej pri Morave. Zraz 8.30 h pred školou. Príchod 13.40 h (autobusom) pred školu. Primerane sa treba obliecť (má byť chladno), so sebou zobrať desiatu a pitie, príp.vreckové. 

             

            Tešíme sa!

            Turistický krúžok

        • Kŕmidlá pre vtáčiky
          • Kŕmidlá pre vtáčiky

          • Prichádzajú chladnejšie dni a vtáčikom sa bude ťažšie hľadať potrava. Keďže nám celú jar a celé leto spríjemňovali pobyt v prírode svojím spevom, rozhodli sme sa s deťmi v školskom klube vyrobiť       pre vtáčiky kŕmidlá - z orechov a z plechovíc, do ktorých sme dali zrno a slnečnicové semienka. Zavesili sme ich na strom priamo pred okno školského klubu, aby sme zvnútra mohli vtáčiky pozorovať. Deti mali zo svojej práce veľkú radosť. Kŕmidlá vyrábali s veľkou láskou a presvedčením, že vtáčiky im budú vďačné.

            Tešíme sa, že sa nám dielo podarilo. Prírodu treba chrániť, aj keď len našimi malými skutkami.

            Veronika Šimkovičová

            Fotoalbum

        • Vystúpenie pre dôchodcov v KD
          • Vystúpenie pre dôchodcov v KD

          • Pri príležitosti Mesiaca úcty k starším prišli deti našej ZŠ pozdraviť a potešiť dôchodcov našej obce na posedenie do KD, organizované obecným úradom. Deti zo speváckeho záujmového útvaru a hry na zobcovú flautu pod vedením p. uč. Mgr. Hájek zatancovali, zaspievali a zahrali na flautách niekoľko ľudových piesní a predviedli, ako ľahko sa dá naučiť za pár minút veselá pieseň. Po vystúpení odovzdali prítomným dôchodcom milé pozdravy, ktoré pre nich s láskou vyrobili deti výtvarného krúžku a ŠKD s p. vych. Látal. Veríme, že vystúpenie našich žiakov prispelo k spríjemneniu popoludnia a bolo poďakovaním za lásku, trpezlivosť, pohladenie a životnú múdrosť, ktorú im starí rodičia odovzdávajú.

            Zuzana Doršicová

            Fotoalbum

        • Mesiac úcty k starším - besiedka
          • Mesiac úcty k starším - besiedka

          • Usmiate staré mamy a starí otcovia, šťastné deti, že mohli urobiť radosť svojim starým rodičom.. To ste mohli vidieť na našej školskej besiedke, ktorá sa konala pri príležitosti "Mesiaca úcty k starším". Deti si pre svojich starkých pripravili pestrý program – piesne, tance, básničky, ba aj divadielko. Za tento hodnotný zážitok si vyslúžili veľký potlesk. Úsmevy starých rodičov nás hriali ešte dlho pri srdci.

             

            Mgr. Diana Ševcovová

            Fotoalbum

        • Veľkorysé gesto! ĎAKUJEME!
          • Veľkorysé gesto! ĎAKUJEME!

          • Dnes (26.10. 2023) sme zažili krásne stretnutie starých rodičov so svojimi vnúčatami a zároveň sme boli milo prekvapení veľkým gestom -  babka Lary Fausti, žiačky I. A triedy, pani Katarína Fausti darovala škole štedrý finančný dar! ĎAKUJEME!

            Dar využijeme na kúpu moderných učebných pomôcok!

        • Svetový týždeň mediálnej a informačnej gramotnosti
          • Svetový týždeň mediálnej a informačnej gramotnosti

          • Čo je to grooming? Ako sa môžete chrániť pred útokmi na sociálnych sieťach? Môžu byť naše mobilné telefóny odpočúvané? Odpovede na tieto, ale aj ďalšie otázky sa žiaci našej základnej školy dozvedeli počas Svetového týždňa mediálnej a informačnej gramotnosti. Pri tejto príležitosti sme pozvali na našu základnú školu hostku z Katedry žurnalistiky Univerzity Komenského v Bratislave Mgr. Marcelu Beliansku.

            Žiaci a žiačky 6. – 9. ročníka sa prostredníctvom rôznych interaktívnych cvičení, zaujímavých workshopov a simulácií ocitli v kyberpriestore, ktorí svojim užívateľom poskytuje svoje nesporné výhody, ale i nebezpečné nástrahy. Prednášajúca doktorandka upozornila mladú a mediálne „podkutú“ generáciu žiakov našej základnej školy na problémy súvisiace s kyberšikanou, deepfake (tzv. veľký podvod), manipulujúcou umelou inteligenciou a predovšetkým sexuálnymi predátormi v online priestore. Postrehy a skúsenosti niektorých našich žiakov s internetom boli vzhľadom na ich aktuálny vek napohľad zarážajúce.

            Takmer 90-minútové stretnutie s odborníčkou na mediálnu výchovu sa skončilo krátkym, ale zato výstižným posolstvom: ,,Internet je síce dobrý sluha, ale zato zlý pán! Informácie si preto vždy overujte a svoje osobné údaje si strážte ako oko v hlave.“

            Text: Mgr. Dávid Malík

            Fotografie: Mgr. Jana Báchorová

        • Medzinárodný deň školských knižníc – práca s knihou v V. A
          • Medzinárodný deň školských knižníc – práca s knihou v V. A

          • Deň venovaný Medzinárodnému dňu školských knižníc sme si pripomenuli aj v našej škole. Žiaci V. A triedy sa zoznámili so školskou knižnicou a čakali ich aktivity, ktoré súviseli s kľúčovými informáciami o knihe.

            Žiaci si vybrali knihy zo školskej knižnice a hľadali názov vydavateľstva, ilustrátora a pod. Cieľom akcie bolo zábavnými formami práce s knihou podporiť u dievčat a chlapcov dobrý trvalý vzťah ku knihe a k čítaniu. Pracovali veľmi pekne, svedomito a usilovne.

            Určite si to s radosťou ešte zopakujeme.

             

            PaedDr. Lenka Tóth Liščáková

            Fotoalbum

        • Európsky týždeň kódovania v ŠKD
          • Európsky týždeň kódovania v ŠKD

          • V týždni od 16.10. – 20.10. 2023 sme sa deťmi v ŠKD zapojili do Európskeho týždňa programovania v rámci projektu Olympics: From Athens to Paris... A LITTLE OLYMPIAN a kódovali sme obrázky primerané veku detí. Európsky týždeň programovania je nezávislá iniciatíva, ktorej cieľom je priblížiť každému programovanie a digitálnu gramotnosť zábavnou a pútavou formou. Je to nezávislé hnutie, ktoré oslavuje tvorivosť, riešenie problémov a spoluprácu prostredníctvom programovania a ďalších technologických aktivít. Zámerom je viac zviditeľniť programovanie, ukázať mladým, dospelým a starším ľuďom, ako vdýchnuť život nápadom pomocou programovania, rúcať mýty a týchto zručnostiach a spojiť motivovaných ľudí, aby sa spolu vzdelávali.

            Obrázky sa týkali témy projektu: naša zástava, olympijské kruhy a písmenko M. Deťom sa aktivita veľmi páčila. Za svoju prácu získali certifikát.

            Všetkým zúčastneným deťom blahoželáme!

             

            Veronika Šimkovičová

            Fotoalbum

        • Beseda so včelárkou Miškou
          • Beseda so včelárkou Miškou

          • „Ak uhynie posledná včela, ľuďom zostávajú štyri roky života.“ (Albert Einstein)

            Dňa 17. 10. 2023 k nám do školy zavítala včelárka Miška Šimková, aby nám porozprávala o živote včielok. Priniesla na ukážku veci, ktoré pri svojej práci potrebuje – oblečenie, dymovník a predstavila včelie produkty ako sušený peľ, med, plasty, propolis, vosk. Deti si zblízka mohli všetko popozerať, vyskúšať a aj ochutnať. Najväčší úspech mala klasická oblátka s medíkom, ktorého im včelárka Miška priniesla na ochutnanie niekoľko druhov. Včeličky patria medzi najpracovitejšie tvory na našej planéte, prinášajú úžitok ľuďom, rastlinám a životnému prostrediu. Preto je dôležité, aby sme sa o nich čo najviac dozvedeli a dokázali ich chrániť.

            Ďakujeme včelárke Miške Šimkovej za prednášku a tešíme sa na jej ďalšie zaujímavosti a príbehy o včeličkách!

            Veronika Šimkovičová

            Fotoalbum

        • III. A - trieda počítačových grafikov
          • III. A - trieda počítačových grafikov

          • Žiaci III.A, na hodinách Informatickej výchovy, navrhovali, vytvárali vlastné erby, vlajky a najviac sa im páčilo vytvárať logo našej školy. Ich nápady si môžete pozrieť vo fotoalbume.  

            Mgr. Ľubica Hájek

            Fotoalbum

        • Skvelá správa z MIBA Basketball Slovakia!
          • Skvelá správa z MIBA Basketball Slovakia!

          • "Máme úprimnú radosť!

            Hráč našej akadémie - Filip Kňaze bol nominovaný na reprezentačný zraz národného tímu mladých mužov do 16 rokov.

            Po prvom zraze, z 24 hráčov, hlavný tréner - Karol Wimmer zúži výber na 14 hráčov, ktorí budú pokračovať v príprave na Majstrovstvá Európy 2025.

            Pre klub, ktorý má najkratšiu históriu v slovenskom basketbale, je to až neopísateľný úspech!

            Filip je dôkazom toho, že sa dá všetko, o čom len snívate. Tvrdá makačka, žiadne “soplíky", enormná obetavosť rodiny a láska k tomu, čo robíte.  Iba tento “algoritmus” Vám môže zabezpečiť úspechy a zrealizovať Vaše ciele.

            Obrovská pochvala patrí aj jeho spoluhráčom, a hlavnému trénerovi Róbertovi Kunickému, ktorý z chalanov “vyťahuje” iba to najlepšie!

            Držíme palce!"

             

            Filip, celá naša škola Ti drží päste a ver, že sme na Teba veľmi pyšní!

            Žiaci a pedagógovia ZŠ Záhorská Ves