• Dnes k nám prišiel Mikuláš!
          • Dnes k nám prišiel Mikuláš!

          • Už sa stalo tradíciou, že každý rok 6. decembra do Základnej školy v Záhorskej Vsi zavíta očakávaný a štedrý Mikuláš. Nebolo tomu inak aj tento rok. Prišiel spoločne s anjelmi a čertami. Naše deti mu zaspievali, zarecitovali a Mikuláš im rozdal balíčky plné sladkých dobrôt. Za rozjasnené očká našich žiakov a za ich úsmevy chceme úprimne poďakovať sponzorom, ktorí nás opäť, aj tento rok podporili svojimi príspevkami a my sme mohli pre našich žiakov pripraviť veselé a šťastné doobedie.

             

            Ďakujeme týmto darcom:

             

            Obecný úrad Záhorská Ves

            Coop Jednota

            Firma Printing International, Ing. Jaroslav Slovák

            Firma Aplitec

            Firma Ockon

            Firma Siloking

            Firma Berto

            Firma Frikas

            Pani Kvaššayová

             

            Fotoalbum

        • Stavba Zeme - projektové vyučovanie geografie v V. A
          • Stavba Zeme - projektové vyučovanie geografie v V. A

          • Stavba našej Zeme pripomína vajíčko uvarené natvrdo. Od toho sa odvíjalo celé vyučovanie. Piataci "obaľovali" kinder vajíčko (jadro Zeme) do plastelíny, ktorej vrstvy predstavovali jednotlivé vrstvy Zeme. Vyhľadávali o jednotlivých vrstvách Zeme informácie z encyklopédie a školských učebných materiálov. Najdôležitejšie informácie zapísali na papier a špajdľou zapichli do svojho modelu. 

            Dúfajme, že sa im vedomosti zaryli hlbšie do pamäte a keď budú jesť vajíčko natvrdo/kinder vajíčko, vyskáču vždy z hlbín ukryté na povrch... :-) 

             

            Mgr. Zuzana Šišuláková

            Fotoalbum

        • Hovorme o jedle - vyhodnotenie
          • Hovorme o jedle - vyhodnotenie

          • V týždni od 16. - 20.10.2023 sa naša škola zapojila do XI. ročníka celoslovenskej súťaže Hovorme o jedle. Na základe vyhodnotenia neziskovej organizácie Centra rozvoja znalostí o potravinách sme sa so všetkými uskutočnenými  aktivitami umiestnili na 3. mieste a bol nám v rámci našej základnej školy udelený BRONZOVÝ DIPLOM.

            Veríme, že Týždeň zdravej výživy bol pre nás všetkých veľkým oživením, zaujímavou skúsenosťou a veľkou príležitosťou dozvedieť sa viac o  potravinách a výžive. Absolvovali sme spoločne množstvo zaujímavých aktivít, počas ktorých sme spoznávali, piekli, varili, ochutnávali, učili sa, zabávali, hrali, písali, tvorili, kreslili a čítali o všetkom, čo je zdravé pre náš organizmus, či už je to jedlo, pohyb, hygiena, životný štýl. V rámci Farebného týždňa žiaci 1. stupňa počas desiatovej prestávky konzumovali zdravé jedlá ladiace s oblečením a zároveň súťažili  o najzdravšiu triedu s najzdravšou desiatou.

            Ktorá trieda nosí najzdravšiu desiatu? Tu sú výsledky / v zaokrúhlení /:                                         

            1. miesto - II.A -  13 kusov desiat na 1 žiaka počas celého týždňa

            2. miesto - III.B  - 12 ks

            3. miesto - III.A  - 10 ks

            4. miesto - IV. A -   9,95 ks

            5. miesto - I. A -      9,89 ks

            So svojimi literárnymi prácami s názvom Neplytvám potravinami – čas ukázať lásku našej planéte sa do Týždňa zdravej výživy zapojili žiaci 2. stupňa. Najlepšie práce napísali žiaci:                                                                     

            Eliška Haviarová - VI.A,   

            Laura Strečanská - VII.A,

            Filip Kňaze - IX.A.                                                                                                            

            Srdečne gratulujeme úspešným triedam i žiakom a už teraz sa tešíme na Týždeň zdravej výživy 2024!

            Zuzana Doršicová

            Fotoalbum

        • Záložka do knihy spája školy
          • Záložka do knihy spája školy

          • Aj tento rok sa naša škola zapojila do projektu Záložka do knihy spája školy, ktorý zorganizoval Národný inštitút vzdelávania a mládeže v spolupráci s Knižnicou Jiřího Mahena v Brne. Jeho cieľom bola už po štrnástykrát podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh medzi žiakmi z 1 180 slovenských a českých základných škôl a osemročných gymnázií.

            Pri príležitosti Medzinárodného mesiaca školských knižníc 2023 si v priebehu mesiaca október navzájom vymenilo záložku do knihy 143 044 slovenských a českých rovesníkov z 1 352 základných a stredných škôl. Priateľská výmena záložiek sa uskutočnila v rámci dvoch projektov, ktoré boli zamerané predovšetkým na podporu kreatívneho čítania žiakov, vytváranie priateľských vzťahov medzi školami a na poznávanie jazyka, literatúry, histórie, kultúry, regionálnych zvykov či života žiakov v Českej republike a Slovenskej republike.

            Záložky vyrábali slovenskí a českí žiaci s radosťou a nadšením a podľa svojich schopností, zručností, možností a primerane k svojmu veku. Najmenší žiaci sa pri ich výrobe inšpirovali ľudovými rozprávkami či obľúbenými hrdinami z komiksov a večerníčkov. Starší žiaci hľadali inšpiráciu v knihách, ktoré práve čítali.

            Mgr. Adriána Kiseľová

        • Čistenie zúbkov v I. A
          • Čistenie zúbkov v I. A

          • Ako si správne čistiť zúbky, prečo si ich čistiť, čo všetko k tomu treba a ako si ich udržať zdravé prišla prvákom porozprávať asistentka podpory zdravia z organizácie Zdravé regióny Nikola Pilová. Ukázala im správny postup pri čistení, ba i to, ako budú zúbky vyzerať, keď sa o ne nebudú starať. Prečo treba ísť k zubnému lekárovi aj keď nás zúbky nebolia, bolo pre prvákov prekvapením. Spoločne si prečítali o malej Ľubke, ktorá mala radšej čokoládu ako mrkvičku a mliečko a zabudla na večerné čistenie zúbkov. Na záver sa deti potešili veselému pexesu o zdravých jedlách. Čistenie zubov od ranného veku patrí k základným hygienickým návykom. Dnešná aktivita v deťoch určite umocnila potrebu pravidelnej starostlivosti o svoj chrup.

            Zuzana Doršicová

            Fotoalbum

        • ŠKOLSKÉ KOLO OLYMPIÁDY V ANGLICKOM JAZYKU
          • ŠKOLSKÉ KOLO OLYMPIÁDY V ANGLICKOM JAZYKU

          • Záverečné dni v poradí jedenásteho kalendárneho mesiaca v roku patrili na našej škole olympionikom a olympioničkám anglického jazyka. Školské kolo predmetovej olympiády v anglickom jazyku s poradovým číslom 34 prinieslo rekordný počet riešiteľov, resp. riešiteliek. V súťažnej kategórii 1A (žiaci a žiačky 5. – 7. ročníka) sa spomedzi 11 žiakov našej základnej školy medzi úspešnými riešiteľmi objavili Laura Strečanská, Nikolas Mikulka, Daniel Očenáš (všetci VII.A) a Matyáš Šaub (VI.A). V súťažnej kategórii 1B (žiaci a žiačky 8. a 9. ročníka) sa spomedzi rekordného počtu 16 riešiteľov objavili v menoslove úspešných Matej Varga, Emma Lučanská (obaja IX.A), Viktória Ščepková Mário Šušuk (obaja VIII.A).

                        Všetkým zúčastneným riešiteľom ďakujeme za ich účasť a víťazom jednotlivých súťažných kategórií – Laura Strečanská (súťažná kategória 1A) a Matej Varga (súťažná kategória 1B) – zároveň gratulujeme a želáme veľa šťastia na okresnom kole olympiády v anglickom jazyku, ktoré by sa malo uskutočniť prezenčnou formou v januári 2024 v Malackách.

             

            Text: Mgr. Dávid Malík

        • Obrovský úspech malej školy! Oceňovanie v CVČ Malacky
          • Obrovský úspech malej školy! Oceňovanie v CVČ Malacky

          • Výtvarná a literárna súťaž 

            „AKO SOM POMOHOL SVOJMU KAMARÁTOVI ALEBO SPOLUŽIAKOVI, KTORÝ JE NIEČÍM INÝ“

            Národný projekt PODPORA OCHRANY DETÍ PRED NÁSILÍM

            Aj v tomto školskom roku sa žiaci našej školy zapojili do 4. ročníka súťaže „Ako som pomohol svojmu kamarátovi alebo spolužiakovi, ktorý je niečím iný“. Vyhlasovateľom súťaže je CVČ Malacky, Komunitné centrum Malacky, ÚPSVaR Malacky a SČK. Vo výtvarnej súťaži reprezentovali našu školu deti ŠKD 2., 3. a 4. ročníka: Patrícia Ješíková, Adam Matúšek, Mia Miklušičáková, Monika Bobáková, Natália Ševcovová, Laura Leššová, Alex Kopinec, Matúš Polaško, Michal Weisman, Alica Svetlíková, Nina Vongrej, Laura Lančaričová, Emma Haviarová, Melánia Noseková, Natália Oroszi. Výtvarné práce všetkých našich detí boli ocenené najvyššími cenami súťaže - Cena poroty, Cena za vizuál a vyhodnotené ako najkrajšie práce celej súťaže. Do literárnej časti súťaže sa taktiež veľmi úspešne zapojili žiaci 5.-9. ročníka: Natália Zvěřinová, Sabrina Danihelová, Stela Vorobjová, Veronika Poláková, Laura Strečanská, Martin Sith, Jakub Zvěřina, Viktória Kňazeová, Nina Horváthová, Viktória Ščepková, Alžbeta Petrášová, Vanessa Petrášová, Filip Kňaze. Práce Stely Vorobjovej a Viktórie Ščepkovej boli vyhlásené za najvýstižnejšie, najkrajšie a najlepšie vypracované literárne práce súťaže.

            Všetkým našim žiakom srdečne blahoželáme k mimoriadnemu úspechu a ďakujeme za vzorné a úspešné reprezentovanie našej školy.

            Zuzana Látal

            Fotoalbum

        • Odhalenie reliéfu opernej divy Lucie Poppovej
          • Odhalenie reliéfu opernej divy Lucie Poppovej

          • Vo štvrtok 23.11.2023 sa konalo v našej obci za prítomnosti maestra Petra Dvorského odhalenie reliéfu opernej divy Lucie Poppovej, rodáčky zo Záhorskej Vsi. Narodila sa 12. novembra 1939 v našej obci. Zomrela 16. novembra 1993 v Mníchove. Bola slovenskou opernou speváčkou -  sopranistkou svetového významu. Vystupovala v Bratislave, vo Viedni, v Mníchove, v Kolíne, v New Yorku. Jej profesionálnym debutom bola Kráľovná noci v Čarovnej flaute od W. A. Mozarta.

            Reliéf si môžete pozrieť na budove Obecného úradu v Záhorskej Vsi. Jej rodný dom sa nachádza na  Ulici Lucie Poppovej. Je na ňom umiestnená pamätná tabuľa. Buďme hrdí, že práve v našej obci sa narodila jedna z najpopulárnejších a najznámejších hviezd operného neba.

            Veronika Šimkovičová

            Fotoalbum

        • Skutočne zdravá škola - získali sme certifikát!
          • Skutočne zdravá škola - získali sme certifikát!

          • „Chceme zdravé a vzdelané deti“

            Naša škola sa zapojila do projektu „Skutočne zdravá škola“, ktorej cieľom bolo zlepšiť kultúru stravovania na Slovensku.  Koordinátori projektu analyzovali našu školskú jedáleň. Hodnotili najmä zloženie jedálnych lístkov a kvalitu používaných surovín.  Na základe ich odporúčania sme vynechali nevhodné potraviny a   do jedálneho lístka sme zaradili viac čerstvej zeleniny, šalátov a pridali aj nové potraviny – kuskus, bulgur, celozrnné cestoviny a viac jedál z rybieho mäsa. Týmito zmenami sme splnili podmienky a získali sme certifikát „SOM SKUTOČNE ZDRAVÁ ŠKOLA“.

            Martina Schneiderová

            Fotoalbum

        • iBobor - vyhodnotenie
          • iBobor - vyhodnotenie

          • V roku 2004 založila prof. dr. Valentina Dagienė v Litve informatickú súťaž. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras (tento názov sa používa aj v angličtine na medzinárodných podujatiach) a po slovensky Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. Hoci v každej zúčastnenej krajine prebieha súťaž trochu inak, organizátori zo všetkých krajín sa raz ročne stretnú, aby vytvorili spoločnú databázu úloh pre ďalší ročník súťaže.

            Do súťaže sa zapojilo tohto roku aj takmer 200 žiakov I. a II. stupňa našej základnej školy. Žiaci 2. - 9. ročníka súťažili v škole pod dohľadom svojich triednych pani učiteliek a koordinátora školy prostredníctvom aplikácie Edupage. Úspešnými riešiteľmi súťažného ročníka 2023/2024 sa stali: Alica Svetlíková, Boris Osuský, Daniel Očenáš, Eliška Fitalová, Emma Slezáková, Hana Kvalténiová, Jakub Daniel Temer, Jakub Morong, Jakub Zvěřina, Ján Gdovin, Jaroslav Danihel, Karin Hlúchová, Laura Strečanská, Marko Alex Korych, Marko Bobák, Matúš Polaško, Monika Bobáková, Nadja Klinková, Natália Zvěřinová, Nikolas Mikulka, Nina Vongrej, Pavol Kvalténi, Richard Chvíla, Sofia Voltemarová a Viktória Hanzlovičová. Gratulujeme a zároveň všetkým zúčastneným žiakom a žiačkam ďakujeme za účasť! 

             

            Text: Mgr. Dávid Malík

            Fotografie: Ing. Mária Bobáková

            Fotoalbum

        • V obchode – konverzácia v ANJ – IV.A
          • V obchode – konverzácia v ANJ – IV.A

          • Štvrtáci sa na hodine anglického jazyka  zahrali na obchod a veselo si pritom "zaspíkovali". Rozdelili sa do skupín, kde nechýbali nakupujúci i predávajúci a role si postupne povymieňali. Každý dostal nákupný zoznam i "peniaze". V dialógu si previčili klasické frázy používané v obchode (Ako môžem pomôcť? Koľko to stojí? Nech sa páči...), ako aj sloveso mať/nemať "have got/haven't got" vo vetách a číslovky.

            Na záver v skupinách triedili, usporiadavali a čítali kartičky s číslami od 0-100.

             

            Mgr. Zuzana Šišuláková

            Fotoalbum

        • Kostra - projekt v II. A
          • Kostra - projekt v II. A

          • Najprv si deti zopakovali  čo je kostra a na čo nám slúži. Kostra je akési lešenie, ktoré určuje tvar a rozmery ľudského tela. Kostra telo spevňuje a cháni jeho mäkké časti, predovšetkým dôležité orgány: lebka chráni mozog, hrudný kôš chráni srdce a pľúca. Okrem toho je kostra oporou pre svaly, ktoré hýbu rôznymi časťami tela. Následne žiaci vytvárali rôzne modely opornej sústavy v skupinách aj jednotlivo. Rozšírili si tak nielen obzor svojich vedomostí, technických zručností, skúseností, ale aj komunikáciu a spoluprácu v skupine.

            Mgr. Adriána Kiseľová

            Fotoalbum

        • Lampiónový sprievod sa vydaril!
          • Lampiónový sprievod sa vydaril!

          • V kalendári sa 11.11. píše meno Martin a s ním je aj spojená legenda, že Martin príde na bielom koni. Ani tento rok neprišiel. Deti ale neboli sklamané. Dňa 15.11.2023 sa žiaci, ale aj dospelí, zišli na školskom dvore, aby sme sa vybrali po jeho stopách s lampášmi a lampiónmi. Žiaci 1. stupňa našej školy nám zaspievali krásne piesne o sv. Martinovi a vypočuli si krátky príbeh o živote svätého Martina. S Martinom sa najčastejšie spája epizóda, ako počas cesty na koni stretol žobráka. Nemal mu čo dať, tak sa podelil o polovicu svojho plášťa. No svätý Martin nám priniesol toho oveľa viac. Deti sa naučili, že dobré skutky a lásku treba rozdávať a vedieť sa aj s drobnosťou podeliť. Potom sme sa presunuli na hrádzu pri rieke Morave a tam sme ukončili náš lampiónový sprievod. Za hudobný doprovod ďakujeme obecnému úradu, našim dobrovoľným hasičom za doprevádzanie sprievodu a malé občerstvenie v podobe hranoliek, hot dogov a teplého čajíka. Ďakujeme! Veríme, že budúci rok sa nám už Martin ukáže na bielom koni.                                                                                      

             

            Mgr. Ľubica Hájek

        • Medzinárodný deň nevidiacich
          • Medzinárodný deň nevidiacich

          • 13. november je Medzinárodný deň nevidiacich. V tento deň sa narodil významný človek Valentin Haüy, ktorý v roku 1785 založil prvú školu pre nevidiacich - Inštitút pre nevidomú mládež v Paríži. Túto školu navštevovala aj ďalšia významná osobnosť Louis Braille, ktorý bol učiteľom a vynálezcom slepeckého písma. V skutočnosti už upravil, zjednodušil a systematizoval už existujúce 12-bodové písmo Charlesa Barbiera, dôstojníka francúzskej armády. S deťmi z ŠKD sme aspoň na chvíľku vyskúšali, aké ťažké je byť nevidiacim. Vyskúšali s dotykovým pexesom s prekrytými očami hľadať páry pomocou hmatu. Ďalšou aktivitou bolo pomocou hmatu nájsť začiatočné písmeno svojho mena. Nakoniec si poskladali v platforme jigsaw planet plagát s dátumom dnešného dňa. Úlohy sa deťom veľmi páčili, ale usúdili, že nevidomí ľudia to nemajú vôbec ľahké.                                          Na záver sme sa všetci zhodli, že zrak je pre nás veľmi dôležitý, pretože väčšinu informácií získavame práve očami. Preto si zrak musíme chrániť.

            Veronika Šimkovičová

            Fotoalbum

        • Varovanie pre rodičov pred nebezpečnou skupinou na platforme WhatsApp
          • Varovanie pre rodičov pred nebezpečnou skupinou na platforme WhatsApp

          • Vážení rodičia, 

            v súvislosti s varovaním, ktoré vydal NBU v piatok a zverejnil na webovej stránke, dovoľujeme si Vás  informovať o hrozbe ktorú predstavuje nebezpečná skupina „Pridaj čo najviac ľudí“ zriadená v rámci aplikácie Whats app. V tejto súvislosti odporúčame navštíviť oficiálnu stránku NBU v časti varovania (link nižšie).  NBU vydala varovanie pre rodičov a deti s upozornením, aby rodičia skontrolovali deťom mobilné zariadenia a informovali deti o tom, aby v žiadnom prípade nepotvrdzovali pozvánky do uvedenej skupiny a v prípade ak sa tak stalo neuvádzali žiadne osobné údaje a kontaktovali políciu. Uvedená skupina je rozšírená v ČR a na Slovensku. Znenie celej informácie je možné čítať priamo na oficiálnej stránke NBU v časti kybernetické výstrahy. (Snímku zo stránky NBU prikladáme nižšie). Odporúčania a rady, čo možno urobiť v prípade, že ste sa nechtiac stali členom takejto skupiny a základy internetovej bezpečnosti nájdete v priložených linkoch nižšie. (Odporúčame navštíviť aj stránku ESET Bezpečne na nete | ESET)   

            https://www.sk-cert.sk/sk/varovanie-pre-rodicov-pred-nebezpecnou-skupinou-na-platforme-whatsapp/index.html

            Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny

        • Okresné kolo v stolnom tenise
          • Okresné kolo v stolnom tenise

          • V piatok 10. novembra sa v stolnotenisovej hale na Sasinkovej ulici v Malackách konalo okresné kolo v stolnom tenise. Našu základnú školu reprezentovalo mužstvo chlapcov v zložení Richard Danihel (VI.A), Boris Šimkovič (VIII.A), Filip Kňaze Jakub Daniel Temer (obaja IX.A). Po prvýkrát sa nám podarilo dosiahnuť výrazný úspech v podobe prieniku medzi najlepšie kvarteto celého turnaja!

                        Náš tím sa po vylosovaní ocitol v základnej B-skupine. Našim prvým súperom bola ZŠ Stupava. Chlapci dokázali vynikajúco zareagovať na nepriaznivý vývoj stretnutia a dokonali obrat v pomere 3:2. Proti ZŠ Štúrova Malacky sme si počínali ešte lepšie, kedy sme zvíťazili v pomere 3:1. Derby zápas proti ZŠ Jakubov priniesol jednoznačný priebeh a zaslúžený výsledok v pomere 3:0 pre našu základnú školu. Do semifinále, do ktorého sme sa mimochodom prebojovali po prvýkrát, sme sa tak kvalifikovali z prvej priečky v rámci B-skupiny.

                        Vo vyraďovacích bojoch sme narazili na ZŠ Záhorácka Malacky. Hoci chlapci bojovali, museli športovo uznať kvality súpera, ktorý dominoval v každom stretnutí a poslal naše družstvo do boja o bronzovú medailu. V ňom sme si zopakovali stretnutie proti ZŠ Stupava, šťastnejšiu koncovku tentokrát slávili hráči súpera. Napriek konečnému 4. miestu ďakujeme chlapcom za vzornú a mimoriadne úspešnú reprezentáciu našej základnej školy.

             

            Text a fotografie: Mgr. Dávid Malík

        • Projektové vyučovanie geografie v VII.A
          • Projektové vyučovanie geografie v VII.A

          • Projektové vyučovanie zamerané na spoluprácu v skupine.

            Spolupráca v skupine patrí k jednej z  kľúčových kompetencií, ktorú je potrebné u žiakov rozvíjať. Učia sa pri nej komunikovať medzi sebou kultivovaným a nerušivým spôsobom       a zároveň sa snažia pomáhať si a robiť kompromisy. Na základe vlastných skúseností vedia potom porovnať spoluprácu a súťaživosť, pochopiť rozdiel medzi nimi a aké majú výhody    pre jednotlivcov či triedu. V konečnom dôsledku sa môže spolupráca prejaviť aj na lepších vzťahoch v triede. 

            Žiaci siedmeho ročníka ukážkovo spolupracovali v rámci projektového vyučovania k téme

            Typy krajiny a vegetačné pásma. Patrí im veľká pochvala za rozdelenie úloh, pomáhanie si  pri práci, vzájomnú komunikáciu, usilovnosť a nadšenie (väčšiny), s akou sa do svojho zadania pustili a aké jedinečné projekty vytvorili.

             

            Mgr. Zuzana Šišuláková

            Fotoalbum

        • Návšteva Hvezdárne a planetária M. R. Štefánika v Hlohovci
          • Návšteva Hvezdárne a planetária M. R. Štefánika v Hlohovci

          • Žiaci 1. stupňa navštívili 6.11.2023 Hvezdáreň a planetárium v Hlohovci. Vďaka kupole s umelou oblohou sa vydali na potulky vesmírom, aby spoznali jeho tajomstvá. Preskúmali Slnečnú sústavu i hviezdy na oblohe. Deti mali množstvo zvedavých otázok. Veľkým zážitkom bola záverečná laserová show o skúmaní vesmíru. Pomocou špeciálnych ďalekohľadov pozorovali deti Slnko, našu najbližšiu hviezdu.

            Návšteva planetária bola zaujímavá a poučná, deti si obohatili a prehĺbili svoje vedomosti o vesmíre.

             

            Mgr. Diana Ševcovová

            Fotoalbum