• Deň Slnka
          • Deň Slnka

          • Dňa 3. mája 2023 bol Svetový deň Slnka. Vyhlasuje ho OSN v rámci programu pre životné prostredie UNEP. Slnko je naša najväčšia, najbližšia a zároveň najjasnejšia hviezda na oblohe. Svojím žiarením vytvára podmienky pre život organizmov na Zemi.

            Svetový deň Slnka je určený nielen na pripomenutie významu dôležitosti Slnka, ale aj na propagáciu ekológie a významu ochrany životného prostredia.

            Nezisková organizácia A Ray of Sunshine for a Child zorganizovala 4. ročník výtvarnej aktivity pre deti, týkajúcej sa práve Dňa Slnka. Naša škola sa zapojila už tretíkrát. Každé dieťa nakreslilo originálne slniečko. Pozrieť si ich môžete vo fotoalbume.

             

            Veronika Šimkovičová

            Fotoalbum

        • Futbalový turnaj v Stupave - 3. miesto! Gratulujeme!
          • Futbalový turnaj v Stupave - 3. miesto! Gratulujeme!

          • Vo štvrtok 11. mája 2023 sa naši žiaci predstavili v rámci okresného kola Školského pohára SFZ. Turnaj v malom futbale sa odohral na miestnom futbalovom štadióne v neďalekej Stupave.

                        Naša základná škola bola vyžrebovaná do základnej B-skupiny. V úvodnom a zároveň otváracom stretnutí turnaja sme sa stretli so ZŠ Gajary. Napriek tomu, že sme po polčasovej prestávke prehrávali v pomere 1:3, dokázali sme sa vrátiť späť do zápasu a vybojovali bod po divokej remíze 4:4. V druhom zápase skupiny sme narazili na ZŠ Lozorno. V obojstranne vyrovnanom dueli sme brali ďalší bod po remíze 2:2, ktorý nám v konečnom zúčtovaní postačil na postup do vyraďovacích bojov.

                        V semifinále na nás čakala domáca ZŠ Stupava. Efektivita a naopak, trestuhodné nepremieňanie šancí na našej strane rozhodli o tom, že súper zaslúžene postúpil do finále po víťazstve 1:4. V stretnutí o bronzový stupienok sme sa stretli so starými známymi zo ZŠ Lozorno. Ďalšia remíza 1:1 napokon vyústila v penaltový rozstrel, v ktorom naši chlapci preukázali presnejšiu mušku a predovšetkým pevnejšie nervy. Premenili všetky svoje pokusy a organizátor im tak zavesil na krk bronzové medaily!

                        Za úspešnú a vzornú reprezentáciu školy ďakujeme Nikolasovi Balážovi, Filipovi Očenášovi (obaja IV.A), Richardovi Danihelovi, Lukášovi Demeterovi (obaja V.A), Patrikovi Šarközymu (VII.A), Andrejovi Rehákovi Borisovi Šimkovičovi (obaja VII.B)

             

            Text a fotografie: Mgr. Dávid Malík

        • Vyhodnotenie jarného zberu papiera
          • Vyhodnotenie jarného zberu papiera

          • Žiaci základnej školy spoločne so svojimi rodičmi a pedagógmi opäť raz preukázali, že im osud našej planéty nie je ľahostajný. Dôkazom toho je zber papiera, ktorý sa uskutočnil v termíne od 28.4. – 5.5.2023.

            Všetky triedy spolu priniesli viac ako 3 943,85 kg papiera!

            V rámci hodnotenia tried sa na 1. mieste umiestnili žiaci I. A triedy, ktorí priniesli spoločne až 1250,20 kg papiera. Strieborný stupienok obsadili žiaci špeciálnej triedy (722 kg) a tretie miesto získali žiaci z V. A triedy (686,85 kg). Najlepší jednotlivec pochádza taktiež z víťazného kolektívu. Stal sa ním žiak I. A triedy Dominik Hanzlovič, ktorý priniesol 836,70 kg. Trojicou najlepších dopĺňajú Andrea Tomášková z VIII. B (678 kg) a Samantha Fúseková z I. A (238,05 kg). 

            Víťazom gratulujeme a v mene základnej školy ďakujeme všetkým rodičom a občanom našej obce, ktorí sa spolupodieľajú na výchove a vzdelávaní našich žiakov aj prostredníctvom podobnej environmentálnej aktivity!

                       

            Vyhodnotenie triedy:

            1. miesto I.A (1250,20 kg)

            2. miesto IV.B + VIII.B (722 kg)

            3. miesto V.A  (686, 85 kg)

             

             Vyhodnotenie jednotlivci

            1. miesto  Hanzlovič Dominik – I. A (836,70 kg)

            2. miesto  Tomášková Andrea – VIII. B (678 kg)

            3. miesto   Fúseková Samantha – I. A (238,05 kg)

             

            Mgr. Lenka Liščáková

            Fotoalbum

        • Výtvarná súťaž - trojnásobný úspech! Oceňovanie v Malackách
          • Výtvarná súťaž - trojnásobný úspech! Oceňovanie v Malackách

          • Dobrý deň,

            oznamujeme Vám, že Vaši žiaci:

            Laura Strečanská, VI. A,

            Jakub Daniel Temer, VIII. A

            Natália Ševcovová, III. A,

             

            sa umiestnili vo výtvarnej súťaži, ktorú vyhlásilo OR HaZZ v Malackách. Vyhodnotenie súťaže a odovzdávanie cien sa uskutoční dňa 05.05. 2023 o 09:00 na Záchrannej brigáde HaZZ v Malackách, Továrenská ulica č. 1.

            S pozdravom

                                        mjr. Ing. Barbora Králová

                                        vedúca oddelenia požiarnej prevencie | OR HaZZ v Malackách

            GRATULUJEME  A ĎAKUJEME MAMIČKE P. ANNE  TEMER ZA SPREVÁDZANIE ŽIAKOV NA VYHODNOTENIE!

            Fotoalbum

        • Divadlo v ANJ Big Bang vs. Stvorenie sveta
          • Divadlo v ANJ Big Bang vs. Stvorenie sveta

          • Ako je možné, že sa deň strieda s nocou, že rok má štyri ročné obdobia, že existuje voda pozemská, ale aj nadzemská? Prečo človek vyzerá tak, ako vyzerá? Aj toto sa dozvedeli naši žiaci 2.5.2023, kedy navštívili divadelné predstavenie s názvom Big Bang vs. Stvorenie sveta. Predstavenie bolo v anglickom jazyku.  

            Táto anglicko-slovenská rozprávka koncipovaná ako učebná pomôcka pre žiakov základných škôl vznikla v spolupráci s Divadlom ZkuFraVon.

            Ing. Mária Bobáková

        • Stavanie mája
          • Stavanie mája

          • Mesiac máj sa viaže k obdobiu lásky, energie a zrodu nového života. Znakom sily a rastu je májová zeleň na poliach, lúkach a záhradách. Aké tradície našich predkov prevládali v tomto období?

            Symbolom tohto obdobia je aj strom „máj“, ktorý predstavuje zdravie a vitalitu pre všetky ženy a dievčatá z miest a dedín.

            História stavania mája siaha až do roku 1255 do nemeckého mesta Aachen, kde sa máje stavali pred príbytkami bohatých mešťanov, na znak vážneho záujmu o švárne dievča. U nás na Slovensku, sa máje v oblasti západného Slovenska stavali na začiatku mesiaca, hlavne v noci na prvého mája. Na Zemplíne či na juhu stredného Slovenska sa stavali na Turíce.

            Stavanie mája bola úloha mladých mužov, ktorý sa na tento rituál chystali v tajnosti aj týždeň. Vysoké, dlhé stromy okolo desiatich metrov, najčastejšie jedle, smreky, borovice alebo brezy, najskôr zbavili kôry a kmeň očistili od konárov. Strom potom ozdobili ornamentmi a zelený vrcholec dlhými pestrofarebnými papierovými či látkovými stuhami, šatkami od milej.

             

            Niektoré tradície našich predkov zanikli, niektoré sa zachovali dodnes tak, ako stavanie mája. Dnes je to skôr tradícia symbolická. Stavia sa jeden alebo dva máje pre celú obec, no je to pekná tradícia, pretože stavba je spojená s veselicou a hodami pre celú dedinu.

            Je naozaj pekné, že sa táto tradícia zachovala. Veríme, že sa ešte dlho zachová, a že tradície našich predkov nevymiznú aj vďaka pedagógom a žiakom Základnej školy v Záhorskej Vsi!

            Fotoalbum