• Bábkové divadlo Lienka v ŠKD - Čertovská rozprávka
          • Bábkové divadlo Lienka v ŠKD - Čertovská rozprávka

          • Dňa 14. 6. 2023 sme sa s deťmi vybrali do divadla, teda skôr na školský dvor, kde na nás čakalo Divadielko Lienka. Čakali nás tam dvaja bábkoherci, ktorí si priviezli  so sebou bábky, ktoré merajú 80 cm a sú z dreva. Zahrali nám rozprávku – Čertovská rozprávka. Hlavnou postavičkou bol čertík Lucius, ktorý sa veľmi rád hral, ale musel nastúpiť do školy, kde dostal za úlohu priniesť do pekla zlého človeka. Čertík chodil po svete až natrafil na mládenca Juraja, ktorý chudobným dával a bohatým bral. Myslel si, že je zlý, a tak ho zobral do pekla. Lucifer, otec Luciusa, Juraja poznal veľmi dobre. Takže do pekla priviedol toho nesprávneho. Zistil však, že na Zemi je kráľ, ktorý je zlý. Jeho dcérka princezná Alžbetka musí robiť všetky domáce práce, kráľ oberá ľudí o peniaze. Lucius prišiel za kráľom, že si ho zoberie do pekla, ale kráľ sa zľakol a prisľúbil nápravu. A tak aj bolo, kráľ sa polepšil, princezná Alžbetka sa vydala za Juraja.

                 Deťom sa rozprávka veľmi páčila. Po divadielku čakalo deti prekvapenie, mohli si bábky pochytať, aby zistili z akého sú materiálu. Taktiež im bábkoherci vysvetlili, aký je rozdiel medzi maňuškou a marionetou.

            Veronika Šimkovičová

            Fotoalbum

        • Naša škola získala Európsku značku kvality za prácu v projekte eTwinning!
          • Naša škola získala Európsku značku kvality za prácu v projekte eTwinning!

          •  

            Dear Veronika Šimkovičová,

            Congratulations! Your school has been awarded the European Quality Label for the work in the eTwinning projects "EKOCANLAR DOĞADA / ECOCANS IN NATURE", "Moja dedina, mesto - môj domov. My village, town- my home".

            This means that your work, the work of your students and the collaboration with your partners met the Quality Label Framework criteria and received a high score.

            As a result you will receive a certificate which you can disseminate in your website(s) and display in a prominent position in your school. Also, your project will be featured in a special area on the European School Education Platform.

            Once again congratulations and we hope you continue organising high quality projects with other eTwinning teachers.

            With our best regards,The eTwinning Team

             

            Milá Veronika Šimkovičová,

            Gratulujeme! Vaša škola získala Európsku značku kvality za prácu v projekte eTwinning „EKOCANLAR DOĞADA / ECOCANS IN NATURE“, "Moja dedina, mesto - môj domov. My village, town- my home".

            To znamená, že Vaša práca, práca Vašich žiakov a spolupráca s Vašimi partnermi splnili kritériá rámca pre označenie kvality a získali vysoké skóre.

            Výsledkom je, že dostávate certifikát, ktorý môžete šíriť na svojich webových stránkach a zobrazovať na poprednom mieste vo Vašej škole. Váš projekt bude tiež uvedený v špeciálnej oblasti Európskej školskej vzdelávacej platformy.

            Ešte raz blahoželáme a dúfame, že budete pokračovať v organizovaní kvalitných projektov s ostatnými učiteľmi eTwinning!

             

            S pozdravom Tím eTwinning

             

            Ďakujeme pani vychovávateľke Veronike Šimkovičovej za niekoľkoročnú prácu, ktorou úspešne robí dobré meno našej škole!

             

            eTwinning je najväčšia komunita škôl v Európe, ktorá vznikla v roku 2005. Svoju činnosť na Slovensku realizuje pod záštitou Európskej komisie a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.
             

            eTwinning je spolufinancovaný z Európskeho programu pre vzdelávanie, odbornú prípravu, mládež a šport Erasmus+, ktorého je súčasťou.
             

            eTwinning umožňuje zamestnancom a žiakom všetkých typov škôl spájať sa na diaľku, komunikovať v bezpečnom virtuálnom prostredí, vytvárať partnerstvá, pracovať na projektoch, zdieľať materiály a nápady, učiť sa navzájom z dobrých príkladov a realizácie projektov a vytvárať tak komunitu so spoločným cieľom: zábavnou a inovatívnou formou vzdelávať svojich žiakov a študentov, pracovať na svojom profesijnom a osobnom raste a najmä získať, rozvíjať a osvojovať si kľúčové kompetencie vo výchovno-vzdelávacom procese, najmä v oblasti digitalizácie.

            Aj tento rok sme sa s deťmi v ŠKD zapojili do projektov eTwinning. Absolvovali a zvládli sme tri projekty: GAME of STUDENTS (Hry študentov), ďalší AKLIN YOLU GAZIANTEP (Spôsob myslenia) a 105 SMALL STEPS for LITUANIA (105 malých krokov). Mali sme spoločné webináre – webináre študentov a učiteľov. Videli sme sa zoči voči a deťom sa páčilo, že sa videli s deťmi, ktoré bývajú ďaleko od nás a napriek tomu s nimi tvoríme a pracujeme na projekte a popritom si aj spolu zatancujeme O ram sam sam. Vyrábali sme aj rôzne hry z kartónu ako MLYN alebo chobotnica na hádzanie. Tvorili sme logá a plagáty projektov, hlasovali sme, ktorý je naj a ten sa stal logom a plagátom projektu. Ukázali sme partnerom škôl našu tradičnú hru ako je Kráľu, kráľu daj vojačka, prekráčali sme 105 krokov, deti sa tešili a rátali. Hrali sme rôzne hry v nástrojoch WEB2. Písali sme, odoslali i dostali poštu. Všetko toto a viac si môžete pozrieť na webovej stránke školy, kde máme tieto projekty zaradené.

            Deti sa zároveň zdokonaľovali v anglickom jazyku, zručnostiach s PC, spoznali mnohé digi nástroje, naučili sa vytvoriť avatara. Verím, že po dokončení a zrealizovaní všetkých projektových cieľov sa nám podarí získať Národný certifikát kvality.

             

            Veronika Šimkovičová

        • Nadácia BVS: Zelený región - získali sme grant!
          • Nadácia BVS: Zelený región - získali sme grant!

          • Dobrý deň,

            v mene správcu Nadácie BVS, PaedDr. Mgr. Milana Trstenského, dovoľte mi informovať Vás, že Vaša žiadosť o grant, v rámci Grantového programu Zelený región 2023, bola grantovou komisiou schválená.

            Nadácia BVS

             

            Za vypracovanie projektu ďakujeme pani učiteľke PaedDr. Lenke Liščákovej!

        • Šľahačková princezná v NS v Bratislave
          • Šľahačková princezná v NS v Bratislave

          • Žiaci 1. stupňa navštívili 7.6. 2023 krásny rozprávkový muzikál Šľahačková princezná. Rozprávku, ktorá sa dobre začína a ešte lepšie skončí! Ocitli sa v Šľahačkovom kráľovstve, kde žije Šľahačkový kráľ, Vrabec Vševed, tri sudičky a samozrejme, krásna princezná, túžiaca po vydaji a pravej láske, ktorá sa však každú noc mení na roztečenú šľahačku.

            Divadlom zneli nestarnúce melódie Pavla Hammela v nových aranžmánoch, vtipné i dojímavé texty majstra pera Kamila Peteraja a dynamická réžia a choreografia Jána Ďurovčíka, plná fantázie.

            Na tento úžasný muzikál budú deti ešte dlho spomínať.

             

            Mgr. Diana Ševcovová

        • CELOSLOVENSKÉ FINÁLE DETSKEJ LIGY V MALOM FUTBALE
          • CELOSLOVENSKÉ FINÁLE DETSKEJ LIGY V MALOM FUTBALE

          • Mestský mládežnícky futbalový štadión Radvaň-Kráľová v Banskej Bystrici. V kalendári svietil dátum 2. jún 2023. Čas na hodinkách ukazoval 8.00 h. Na hracej ploche bolo nastúpených 16 najúspešnejších základných škôl vo vekovej kategórii starších žiakov (7. – 9. ročník základných škôl). Dôvod? Celoslovenské finále Detskej ligy v malom futbale. Naša základná škola na podobnom podujatí nemohla chýbať!

            Po postupe z májového krajského finále, na ktorom sme si zabezpečili miestenku na záverečný hrací turnaj do mesta pod Urpínom, sme sa po žrebe základných skupín ocitli v skupine B spoločne so základnými školami zo Šamorína, Ohradzan a Serede. Úvodné vystúpenie proti tímu z južného Slovenska nám však herne ani výsledkovo príliš nevyšlo. Prehrali sme po bezduchom a miestami až odovzdanom výkone 0:4. Chlapci však dokázali na inkasovaný úder odpovedať zlepšeným výkonom proti ZŠ Ohradzany, ktorá sa nachádza v okrese Humenné. Po víťazstve 2:0, o ktoré sa svojimi gólmi postarali Nikolas Baláž a Alex Keszegh, sme stále živili šancu na postup do najlepšieho okteta. V poslednom stretnutí sme však museli naplno zabodovať proti základnej škole z „mesta horaliek“. Sereď sa však dopredu príliš nehrnula a hoci príležitosti na skórovanie sme si dokázali vytvoriť, žiadna z nich neskončila za chrbtom gólmana.

            Bezgólová remíza tak ukončila naše pôsobenie na záverečnom finálovom turnaji už po základných skupinách. Napriek tomu sme však dokázali ukoristiť konečné 10. miesto v rámci všetkých základných škôl spomedzi celého Slovenska vo vekovej kategórii starších žiakov (7. – 9. ročník základných škôl). Okrem športového zážitku sme si spoločne s chlapcami vychutnali aj prehliadku historického centra a kultúrnych pamiatok Banskej Bystrice, ktorá bola spojená napríklad s návštevou areálu Múzea Slovenského národného povstania.

            Za úspešnú a vzornú reprezentáciu školy ďakujeme Patrikovi Šarközymu (VII.A), Borisovi Šimkovičovi (VII.B), Nikolasovi Balážovi, Jakubovi Malíkovi, Michaelovi Margušovi (všetci VIII.A), Andrejovi Fejtlovi, Alexovi Keszeghovi a Alexandrovi Pilovi (všetci IX.A). Poďakovanie za organizačno-technickú a finančnú podporu patrí aj vedeniu našej základnej školy na čele s pani riaditeľkou PaedDr. Ivicou Pupikovou, ako aj starostovi obce Záhorská Ves JUDr. Borisovi Šimkovičovi spoločne s poslancami a poslankyňami obecného zastupiteľstva a pracovníčkami obecného úradu.

            Ďakujeme, že vďaka Vám chlapci mohli úspešne zažiť svoj športový sen!

             

            Text a fotografie: Mgr. Dávid Malík

        • Kremnické vrchy, Krahule - škola v prírode
          • Kremnické vrchy, Krahule - škola v prírode

          • Dňa 29.5. – 2.6. 2023 sa 39 žiakov našej školy spolu so svojimi učiteľkami zúčastnilo úžasnej rozprávkovej školy v prírode v srdci Kremnických vrchov priamo v geografickom strede Európy. Táto škola ponúkla našim malý školákom množstvo kráľovských zážitkov. Čerstvý horský vzduch, zelené lúky a čarovný les boli tou najlepšou kombináciou pre príjemne strávené dni v ozajstnej škole v prírode.  

            Deti mali možnosť ocitnúť sa v ozajstnom kráľovstve, putovať rozprávkovým lesom, či objavovať všetky čarovné zákutia, ktoré táto krásna horská oblasť ponúka.  

            Príchodom do tohto kráľovstva sa  naše deti premenili na malých princov a princezničky a pani učiteľky na grófky. O zábavu sa starali  dvorné dámy a udatní rytieri. Okrem bohatého dopoludňajšieho aj popoludňajšieho programu, kde si deti mohli vyskúšať svoju zručnosť v rôznych  kráľovských remeslách ako lukostreľba, divadielko, šperkárstvo, jazda na koni, tanec, bojové umenie a ďalších,  prekonali svoje hranice pri výstupe na rozhľadňu a putovaní ku geografickému stredu Európy, mohli si užiť aj večerný program plný hier a tanca. Na rozlúčkovom večernom programe dokonca padla aj nejedna slzička a deti sa už teraz tešia na ďalšiu školu v prírode.  

                

            Mgr. Adriána Kiseľová  

            Fotoalbum  

        • Turnaj priateľstva 2023
          • Turnaj priateľstva 2023

          •             Vo štvrtok 25. mája 2023 privítala naša základná škola okolité základné školy na jubilejnom 10. ročníku futbalového turnaja starších žiakov v malom futbale pod názvom Turnaj priateľstva. Autorom myšlienky a zároveň zakladateľom športového turnaja je Ing. Nikolaj Nechev, dlhoročná stálica pedagogického zboru našej základnej školy. O prvenstvo súperilo dovedna 6 žiackych mužstiev.

                        Naša základná škola bola vylosovaná do A-skupiny a v otváracom stretnutí si dokázala poradiť so ZŠ Láb po výsledku 2:0. V súboji o prvenstvo v základnej skupine si to naši chlapci rozdali so ZŠ Jakubov. Víťazstvo pomerom 2:0 sme si opäť zopakovali a v semifinále na nás čakala ZŠ Zohor. V nervóznom zápase, ktorý poznačili viaceré nevyberavé zákroky súpera na našich žiakov, sme napokon postúpili do finále vďaka najtesnejšiemu víťazstvu 1:0. Vo finálovom zápolení sme sa stretli so starými dobrými známymi zo ZŠ Jakubov. Naši chlapci nezvládli duel v hlavách a po vysokej prehre 1:6 si tak zopakovali 2. miesto z uplynulého školského roka.

                        Za úspešnú a vzornú reprezentáciu školy ďakujeme Patrikovi Šarközymu (VII.A), Andrejovi Rehákovi, Borisovi Šimkovičovi (obaja VII.B), Nikolasovi Balážovi, Jakubovi Malíkovi, Michaelovi Margušovi (všetci VIII.A), Andrejovi Fejtlovi, Alexovi Keszeghovi, Alexandrovi Pilovi Štefanovi Žvachovi (všetci IX.A). Poďakovanie taktiež patrí starostovi obce Záhorská Ves JUDr. Borisovi Šimkovičovi spoločne s poslancami a poslankyňami obecného zastupiteľstva a vedeniu Základnej školy Záhorská Ves na čele s pani riaditeľkou PaedDr. Ivicou Pupikovou a pani zástupkyňou Mgr. Pavlínou Janotkovou za poskytnutie finančnej, materiálnej a organizačno-technickej pomoci.  Špeciálne poďakovanie patrí aj Mgr. Gabriele Malíkovej a Mgr. Petrovi Ďurčovi za lekársky, resp. rozhodcovský dozor. Tešíme sa na 11. ročník!

            Text: Mgr. Dávid Malík

            Fotografie: ZŠ Záhorská Ves

        • Exkurzia: Modra a Kláštor Katarínka
          • Exkurzia: Modra a Kláštor Katarínka

          • Máj a jún sú mesiace, ktoré sa nesú v znamení výletov a exkurzií. My sme túto možnosť využili tiež a dňa 24. mája 2023 sa starší žiaci z našej školy zúčastnili zaujímavej exkurzie v Modre a okolia.

            Najprv sme si pozreli historické centrum mesta Modra a Múzeum Ľudovíta Štúra. Múzeum bolo veľmi zaujímavé a rôznorodé. Expozícia Ľudovít Štúr a moderné Slovensko je druhou stálou expozíciou múzea počas jeho 50-ročnej existencie. Jej súčasťou je aj Pamätná izba na prízemí, kde Ľ. Štúr strávil posledné tri týždne svojho života. Výstavnými prvkami sa snaží priblížiť atmosféru a prostredie, v ktorom sa pohyboval Štúr a jeho súčasníci. Predstavuje odevy, v akých chodili ľudia v mestách po ulici, formy cestovania od dostavníkov až po železnicu, spôsoby komunikácie, približuje školu 19. storočia a zariadenie meštianskych domov v Modre v polovici 19. storočia. Novinkou v múzeu je použitie moderných interaktívnych technológií. Zvukové nahrávky predstavia návštevníkom Štúrove prejavy a básne, nové informácie hravou formou poskytnú interaktívne mediálne súbory.

            Potom sme sa presunuli so Slovenskej ľudovej majoliky, kde sme si najprv pozreli náučné video a potom sme mali podrobný a zaujímavý výklad o tom, čo je majolika a aký proces stojí za jej vznikom. Mali sme možnosť vidieť zamestnancov pri práci a obdivovať ich trpezlivosť a šikovné ruky pri maľovaní ornamentov.

            Záverečná časť exkurzie bola spojená s krátkou turistikou k zrúcaninám kláštora Katarínka. Pri Katarínke sa nachádzajú vyhradené miesta na piknik a posedenie, takže sme si nielen urobili zopár veľmi pekných fotografií, ale aj využili čas na relax. Neďaleko Katarínky sa nachádza expozícia úzkorozchodnej lesnej železnice, ktorá v Malých Karpatoch slúžila na zvážanie dreva.

            Mgr. Jana Báchorová

            Fotoalbum

        • Oslava MDD začína
          • Oslava MDD začína

          • Riaditeľstvo Základnej školy v Záhorskej Vsi srdečne ďakuje týmto sponzorom, ktorí prispeli do sladkých balíčkov, na občerstvenie (hot dog) a zmrzlinu pre našich žiakov pri príležitosti MDD:

            Obecný úrad Záhorská Ves

            Firma Printing International, Ing. Jaroslav Slovák

            Firma Aplitec

            Firma Siloking

            Firma Berto

            Firma Frikas

            Firma COOP Jednota

            Firma Ockon

            Pani Iveta Kvaššayová

            Ďakujeme!

        • Majstrovstvá Slovenska v boxe - 1. miesto! Gratulujeme!
          • Majstrovstvá Slovenska v boxe - 1. miesto! Gratulujeme!

          • V dňoch 20. 5. 2023 – 21 .5. 2023 sa v meste Holíč konali Majstrovstvá Slovenskej republiky v boxe. V kategórii mladšieho dorastu sa na nich predstavil aj žiak VIII.A triedy Mário Galba, člen športového oddielu ALPHA BOXING Malacky. V konkurencii váhovej kategórie do 50 kg vo vekovom rozpätí 15 – 16 rokov sa mu napokon podarilo vyšliapať až na najvyšší stupienok a stať sa tak majstrom Slovenska! Finálový duel sa mu podarilo ukončiť ešte pred uplynutím časového limitu (tzv. RSC). Zverenec trénera Jana Brandejsa sa najbližšie predstaví na Majstrovstvách sveta v maďarskom meste Györ.

             

            Mário, gratulujeme k úžasnému výsledku a držíme Ti všetci palce na blížiacom sa svetovom šampionáte!

             

            Ing. Mária Bobáková

        • Striebro s príchuťou zlata
          • Striebro s príchuťou zlata

          •        V piatok 19. mája 2023 prišlo dlho očakávané vyvrcholenie Detskej ligy v malom futbale. Dejiskom vyraďovacích bojov krajského finále sa stal športový areál Mladá Garda v Bratislave. Nechýbala na ňom ani naša základná škola.

                        Do play-off sme sa prebojovali zo skupiny B, v ktorej sme so ziskom 13 bodov obsadili poslednú možnú priečku zaručujúcu postup zo skupinovej fázy. Vo štvrťfinálovom dueli proti ZŠ Budatínska sme však obrátili naruby všetky predzápasové prognózy a po dominantnom výkone a víťazstve 5:0 sme nakukli do dverí semifinále. V ňom sme dva razy vyhrávali nad ZŠ Tbiliská 2:0, resp. 3:2, ale v záverečnej minúte zápasu sme inkasovali vyrovnávajúci gól od súpera z poslednej akcie stretnutia. V penaltovom rozstrele sme si však zachovali pevnejšie nervy a dokázali si vybojovať postup do finále!

                        V ňom sme narazili na doposiaľ neporazenú ZŠ Tomášov. Napriek vyrovnanému stretnutiu sme napokon museli skloniť hlavy po najtesnejšej prehre 0:1. Náš smútok však netrval príliš dlho, nakoľko počas vyhlasovania výsledkov sme sa dozvedeli, že z každej vekovej kategórie postupuje do celoslovenského finále v Banskej Bystrici dvojica najvyššie umiestnených tímov!        

                        Dňa 2. júna 2023 nás teda čaká vyvrcholenie Detskej ligy v malom futbale na trávniku Dukly Banská Bystrica!

            Za vzornú a úspešnú reprezentáciu školy ďakujeme Patrikovi Šarközymu (VII.A), Borisovi Šimkovičovi (VII.B), Nikolasovi Balážovi, Jakubovi Malíkovi, Michaelovi Margušovi (všetci VIII.A), Andrejovi Fejtlovi, Alexovi Keszeghovi Alexandrovi Pilovi (všetci IX.A).

            Naše poďakovanie taktiež patrí pánovi Petrovi Margušovi za logistiku hráčov a pánovi Jozefovi Grujbárovi za darovanie dvoch kompletných sád futbalových dresov!

            Text a fotografia: Mgr. Dávid Malík