• Testovanie 9 - 2023
          • Testovanie 9 - 2023

          • Vážení rodičia, milí deviataci,

            ponúkame základné informácie o Testovaní 9 - 2023, ktoré v tomto školskom roku prebehne v stredu 22. marca 2023.

            Testovanie prebehne z predmetov slovenský jazyk a literatúra a matematika. Čas na riešenie testu z MAT je 90 minút, čas na riešenie testu zo SJL je 70 minút. V každom testovanom predmete bude 30 úloh. Úlohy budú zatvorené (s možnosťou výberu jednej správnej odpovede zo 4 možností) a otvorené (kde bude možné tvoriť krátke odpovede). Hodnotenie úloh bude nasledovné: 1 bod za správnu odpoveď, 0 bodov za nesprávnu alebo žiadnu odpoveď.

            Povolenými pomôckami sú kalkulačka, rysovacie pomôcky, modré pero. Nepovolené sú mobily, výpisky, študijné materiály, učebnice ap.

            Náhradný termín testovania pre žiakov, ktorí sa z objektívnych dôvodov nemohli zúčastniť testovania je 4. a 5. apríl 2023 na vopred určenom mieste (v Bratislave).

            Bližšie informácie môžete získať tu.

        • Priateľské stretnutie mladých ľudí
          • Priateľské stretnutie mladých ľudí

          • Dňa 27.2.2023 sa v malackom hoteli Spark konala Konferencia mladých ľudí, ktorú zorganizovalo OZ Protect work. Stretli sa tu predstavitelia viacerých organizácií, BSK a škôl z okresu Malacky i Petržalky, ktoré sa otvárajú participácii a rozvoju mladých tým, že im dávajú priestor na sebavyjadrenie, realizáciu ich nápadov a umožňujú im aktívne sa zapájať do aktivít s cieľom zlepšovať okolie, prostredie, v ktorom žijú.    

            Na tomto stretnutí žiaci okúsili jedinečnosť neformálneho vzdelávania, diskutovali o potrebách mládeže v našom regióne, o tom, čo ich motivuje a demotivuje pri zapájaní sa do aktivít. Zároveň mali možnosť inšpirovať sa skúsenosťami iných rovesníkov, informovať sa o možnostiach, ktoré mladí ľudia majú v osobnostnom raste, rozvoji zručností a pod.

            Chceli by sme poďakovať Veronike Klasovej, Alicke Vašinovej, Ninke Nerádovej a Viktorke Olejkovej za výbornú reprezantáciu našej školy počas konferencie, za ich aktívny prístup, angažovanosť a spoluprácu.    

            Naša škola sa v súvislosti s participáciou mladých ľudí zapojila do programu Rozvoj zručností pre trh práce. Minulý rok sa realizovala 1. fáza projektu, počas ktorej sme so žiakmi diskutovali o dobrovoľníctve, participácii, o potrebách mladých ľudí v obci a okolí, o možnostiach, ako môžu byť žiaci užitoční pre školu, obec, pre svoje okolie a výsledkom týchto rozhovorov bol nápad zriadiť v areáli školy ekoučebňu.

            Tento rok nás čaká realizačná fáza projektu, o ktorej budeme priebežne informovať. Za tento participatívny prístup sme získali i ocenenie.   

            Veríme, že táto skúsenosť a práca na projekte je a bude pre všetkých zúčastnených prínosom.

            Mgr. Jana Báchorová

            Fotoalbum

        • Lyžiarsky výcvikový kurz
          • Lyžiarsky výcvikový kurz

          • Pondelok 13.2.2023 sa začalo naše týždňové dobrodružstvo. Ráno sme sa už nevedeli dočkať, kedy nás vyzdvihne  autobus a môžeme vyraziť na cestu Lyžiarskeho výcvikového kurzu, ktorý sa konal v dňoch 13.2. – 17.2.2023. Nášho kurzu sa zúčastnilo 15 žiakov 5. až 9. ročníka. Šiesti žiaci stáli na lyžiach prvýkrát. Našich lyžiarov privítala krásna zasnežená krajina, kopa snehu, ktorého si decká užili dosýta. Nechýbalo guľovanie, váľanie sa v snehu.

            Zimná krajina bola okúzľujúca a poskytovala tie najlepšie podmienky pre lyžovanie. Ubytovaní sme boli v chate Třinec neďaleko obce Žiar. Lyžovali sme na svahu Skicentrum Opalisko - Závažná Poruba. V pondelok večer čakal žiakov animačný program vyplnený animátormi. Žiaci súťažili v hudobnom kvíze „Shazam quiz“ (Noc hudobných hitov) proti ZŠ Kuchyňa. Naši žiaci boli úžasní, ale na víťazstvo to nestačilo.

            Druhý deň hneď po raňajkách nás autobus odviezol na svah. Tu sme sa rozdelili do skupín. Veronika – naša inštruktorka, si zobrala pod patronát žiakov začiatočníkov a naučila ich základnú techniku zjazdového lyžovania. Začiatočníci základnú techniku zvládli a svoje schopnosti preukázali posledný deň v lyžiarskych pretekoch na slalomovej trati. Pokročilí lyžiari sa zlepšovali na náročnejšom svahu, kde bola potrebná väčšia dávka odvahy a zdatnosti.

            Ďalšie dni sme opäť celý deň lyžovali, žiaci boli veľmi usilovní, vytrvalí a chtiví sa v lyžovaní zdokonaliť. LVK sa blíži ku koncu a zábava graduje. Našu lyžiarsku výpravu, ktorá si užívala každý moment na svahu i mimo neho už poznáte.

            Žiaci si počas celého pobytu udržiavali aj poriadok na izbách, čo sme na záver kurzu aj patrične vyhodnotili a odmenili sladkou odmenou. Ďalej sme odmenili aj najlepšieho papkáča, ktorým bol Dominik Ondejko(V. A).

            V piatok doobeda nás na svahu čakala pekne upravená slalomová trať, kde žiaci pod dohľadom pani učiteliek a skúsenej inštruktorky ukázali svoje naučené schopnosti. Možno sa niektorí cítili aj ako Petra Vlhová. Súťažili sme na strednom svahu. A súťaž dopadla takto: 1. miesto – Nina Nerádová (IX.A), 2. miesto – Laura Strečanská (VI. A), 3. miesto – Sofia Valentovičová (VIII. A). Ďalej sme udelili prvé miesto najrýchlejšiemu lyžiarovi, ktorý stál prvýkrát na lyžiach – Marko Alex Korych (VI. A).

            Všetkým gratulujeme! Lyžiarsky výcvik prebiehal v pokojnej priateľskej atmosfére, žiaci boli disciplinovaní a rešpektovali pokyny učiteľov a inštruktorky. Po náročných dňoch plných zážitkov sme sa všetci vrátili šťastní domov. 

            Za sponzorovanie LV ďakujeme Obci Záhorská Ves, firmám Stavebniny BOWIX a Autoservis HÁJEK!

            Mgr. Ľubica Hájek

        • Karneval
          • Karneval

          • Fašiangový bál

            Keď šašovia ožívajú,

            Fašiangy sa začínajú.

            Šašo – Jašo šaškuje,

            a loptičkou žongluje.

             

            Už v piatok ráno prichádzali deti s rozžiarenými očkami. Že neviete prečo? No predsa čakal nás karneval. Prípravy boli vzrušujúce a plné nadšenia. A potom to vypuklo. Celá naša škola sa stretla v telocvični. Ale, čuduj sa svete! Všetci žiaci školy zmizli. Namiesto nich bola plná telocvičňa princezien, zvieratiek, vojakov, rozprávkových a filmových postavičiek. Bolo to veselosti pri predstavovaní masiek. Potom sme si pri veselej hudbe spoločne zatancovali. Popri radosti z dnešnej zábavy však nezabúdame na naše pani kuchárky, ktoré nám s láskou pripravili sladučké fašiangové šišky.

            Ďakujeme! Už nám len zostáva tešiť sa opäť o rok!

             

            Mgr. Pavlína Janotková

            Fotoalbum

        • Expert Geniality Show
          • Expert Geniality Show

          • Po roku sa žiaci našej školy opäť zapojili do vedomostnej súťaže Expert Geniality Show. 16. ročníka tejto súťaže sa zúčastnilo takmer 12 000 žiakov z celého Slovenska. Našu školu zastupovali Richard Danihel, Sabrinka Danihelová a Veronika Poláková.

            V kategóriách EXPERT 5 a EXPERT 6 odpovedali súťažiaci na otázky v dvoch témach:

            1. Ako funguje svet - geografia, biológia, prírodoveda, matematika, informatika, dopravná výchova.
            2. Päť jazykov kultúry - slovenský jazyk, anglický jazyk, dejepis, výtvarná výchova a hudobná výchova.

            Úlohy neboli vôbec jednoduché, nad mnohými sa poriadne potrápili. Vyslúžili si za to účastnícky diplom a malý darček.

            Gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy!

             

            Mgr. Diana Ševcovová

        • Lyžiarske pozdravy!
          • Lyžiarske pozdravy!

          • Ďakujeme firme AUTOSERVIS HÁJEK Gajary za darčeky pre našich lyžiarov!

        • Avatari
          • Avatari

          • V rámci eTwinning projektov sa  žiaci musia aj predstavovať partnerským školám. Keďže anonymita a bezpečnosť na internete je veľmi dôležitá aj v rámci týchto projektov, tak sme si s deťmi na túto aktivitu urobili cez aplikáciu Pixton.com  avatarov. Každé dieťa si urobilo svojho avatara. Z práce a svojich avatarov sa veľmi tešili. Sedeli a rozmýšľali, aké majú vlasy, hovorili si vzájomne farbu očí, vyberali veľmi trpezlivo oblečenie a hlavne, aký budú mať postoj a pohľad. Na práce detí sa môžete pozrieť vo fotoalbume. Čo myslíte, podobajú sa?

            Veronika Šimkovičová

            Fotoalbum

        • Lyžiari na Liptove
          • Lyžiari na Liptove

          • Poďakovanie za reflexné vesty posielame firme STAVEBNINY BOWIX Záhorská Ves!

        • Projektové vyučovanie ANJ v IV. A
          • Projektové vyučovanie ANJ v IV. A

          • Štvrtáci si vyskúšali projektové vyučovanie s kartičkami na kladné (biele) a záporné (žlté) vety v prítomnom čase jednoduchom. Ich úlohou bolo dať slová do správneho slovosledu s dôrazom na správny tvar slovesa v 3.os.j.č. a predložky "at" a "in" pri určovaní času alebo časti dňa. Vety potom čítali spolužiakom.

            Štvrtáci boli mimoriadne pozorní, aktívni a disciplinovaní, snažili sa a úlohu zvládli výborne. Ak sa niektorej skupine menej darilo, spolužiaci si navzájom pomohli. 

            Mgr. Zuzana Šišuláková

            Fotoalbum

        • Poďte s nami za dravcami
          • Poďte s nami za dravcami

          • Ahojte, všetci milovníci prírody, zvierat, vtáčikov a hlavne dravých operencov! 

            Poďte sa spolu s nami pod odborným výkladom Janka Svetlíka pozrieť na tajuplný svet dravých vtákov, v rámci nenáročnej prechádzky neďaleko Hochštetna. Vítaní sú všetci, vrátane rodiniek s deťmi.

            Pre bližšie info, pozrite pozvánku.

            Poznámka: kto má, prineste si ďalekohľad.

            Pre deti je pripravené malé prekvapenie! :)

            S pozdravom Soňa & Jano & kids 

        • Pozdrav pre partnerské školy v Turecku
          • Pozdrav pre partnerské školy v Turecku

          • V rámci platformy eTwinning pracujeme na projekte „ Spôsob myslenia“, ktorý sa zaoberá logickými hrami ako je napr. TANGRAM....  Našimi partnerskými školami v tejto spolupráci sú školy z Turecka, ktoré sú zo zasiahnutých oblastí  zemetrasením. S deťmi sme im na podporu vyrobili plagát so srdiečkami a s pozdravom v turečtine –      "Ílkokulum Záhorská Ves, Slovakya, sizinle!" - Základná škola Záhorská Ves zo Slovenska je s vami!

            S deťmi sme si o zemetrasení rozprávali, ukázali sme si oblasti, odkiaľ sú naši kamaráti.

            Družinári srdiečka robili s radosťou  a s pocitom, že niekoho potešia a povzbudia!

            Veronika Šimkovičová

            Fotoalbum

        • Projektové vyučovanie ANJ v III.A
          • Projektové vyučovanie ANJ v III.A

          • Tretiaci si na vyučovaní angličtiny v skupinách vyskúšali rozvíjať slovnú zásobu a komunikovať trochu inak ako obvykle. Najprv si natrénovali výslovnosť rôznych druhov jedál a oboznámili sa s kladnou a zápornou vetou "I have got.../I haven' t got..." (Ja mám.../Ja nemám...). Potom povyťahovali z tašiek prekvapenia v podobe makiet jedál    a kartičky so slovíčkami. Ich úlohou bolo priradiť jednotlivým potravinám správny názov  v angličtine. Avšak nie všetky kartičky mali dvojicu v podobe makety jedla. O týchto slovách potom tvorili vety "I haven' t got...." (Ja nemám...). Na záver vymýšľali  kladné vety o tých jedlách, ktoré mali s kartičkou pár: "I have got..." (Ja mám....). Svoje nové vedomosti potom upevnili prácou v pracovnom zošite. Žiakom patrí veľká pochvala za snahu, výborné zvládnutie úloh z vedomostného i časového hľadiska a disciplínu na vyučovaní.

            Mgr. Zuzana Šišuláková

            Fotoalbum

        • Okresné kolo dejepisnej olympiády
          • Okresné kolo dejepisnej olympiády

          • V stredu 8. februára sa úspešní riešitelia školského kola dejepisnej olympiády zúčastnili jej ďalšieho pokračovania v podobe okresnej súťaže. Dejiskom bola miestna Základná škola Dr. J. Dérera v Malackách.

                        Základnú školu Záhorská Ves reprezentovali Jakub Zvěřina (VII.B, súťažná kategória E), Filip Kňaze (VIII.A, súťažná kategória D) a Nina Nerádová (IX.A, súťažná kategória C). Organizátori si pre nich pripravili 100-bodový test, ktorý pozostával dovedna z 3 častí.

            V prvej z nich museli odpovedať na otázky, ktoré sa týkali učiva z hodín dejepisu, ktoré preberajú na vyučovacích hodinách v rámci aktuálneho školského roku. Druhá časť testu zameriavala svoju pozornosť na históriu slovenských dejín z oblasti vedy a techniky. Príjemným spestrením bola regionálna časť, v ktorej sa vyskytli aj otázky o našej obci.

            Súťažiaci museli preukázať veľkú dávku pozornosti a bystrého úsudku. O výsledkoch okresného kola dejepisnej olympiády Vás budeme informovať, do týchto chvíľ ďakujeme našim žiakom za vzornú reprezentáciu školy!

             

            Mgr. Dávid Malík

        • Plavecký úspech našej žiačky!
          • Plavecký úspech našej žiačky!

          • V sobotu (4.2. 2023) sa na bratislavských Pasienkoch konali Majstrovstvá Slovenskej republiky v povinných figúrach, Elementy Open a najmenší pretekári si mohli zmerať sily v súťaži Zlatá rybka a Vodný Ninja.

            Na týchto majstrovstvách zaznamenala zlaté víťazstvo žiačka našej školy - Monika Bobáková z II. A triedy!

            Monika, gratulujeme!

            Fotoalbum