• Pozerajte našimi očami - vodiaci psi
          • Pozerajte našimi očami - vodiaci psi

          • Dňa 6.2.2023 sa v našej škole uskutočnil výchovný program pod názvom Pozerajte našimi očami. Ako už názov napovedá, hlavnou témou stretnutia bolo priblížiť žiakom každodenný život človeka, ktorý je zrakovo znevýhodnený. Pán Marek Gernát spolu s pánom Jurajom Prágerom otvorili program peknou piesňou, ktorou navodili príjemnú atmosféru a tiež zapojili do spevu takmer všetkých prítomných žiakov. Následne im porozprávali, ako sa oni stali nevidiacimi a vysvetlili žiakom, ako sa človek môže už nevidiacim narodiť, alebo sa ním môže stať počas života. Ďalšia časť pútavého programu bola plná praktických ukážok. Napríklad, ako sa dá chodiť s bielou palicou. A že to vôbec nie je jednoduché, si vyskúšali aj niektorí naši žiaci, ktorí sa prešli miestnosťou s touto palicou a prekrytými očami. Neskôr si žiaci mohli vyskúšať, ako správne pomôcť nevidiacemu v núdzi, keďže skúsenosti nevidiacich sú také, že bežní ľudia v snahe pomôcť im, sa dopúšťajú rôznych chýb. Ďalšou zaujímavosťou boli ukážky základných pomôcok potrebných pre život nevidiaceho. Napríklad hovoriaca kuchynská váha, prispôsobené náramkové hodinky alebo upravený mobilný telefón, ktorý je možné používať aj bez zraku. Neskôr sa ukážky preniesli do sveta športu. Aj zrakovo znevýhodnení môžu prežívať radosť z pohybu a športových výkonov. Na fotografii bolo možné vidieť pána Juraja ako profesionálneho cyklistu spolu na jednom bicykli s jeho navigátorom. A opäť si žiaci mohli aj prakticky vyskúšať hru s goalbalovou loptou s prekrytými očami, aby dokázali vnímať svet nevidiacich pri pohybe. V hode touto špeciálne upravenou loptou, ktorá vydávala pri pohybe zvuk, sa museli snažiť o zachytenie lopty len pomocou sluchu. Na záver prišla dlho očakávaná ukážka pomoci vodiaceho psíka nevidiacemu človeku. Priamo v akcii žiaci videli psíka Lukyho, ako vodí nevidiaceho v priestore, ako mu pomôže nájsť miesto na sedenie, ako mu dokáže podať bielu palicu a rôzne predmety, ktoré mu vypadnú z ruky a ako bezchybne za maličkú odmenu dokáže slúžiť a pomáhať človeku, ktorý je odkázaný na jeho pomoc.

            Ľudia, ktorí nás navštívili a vytvorili tento program, určite vstúpili do srdca každého z nás a pripomenuli nám to, čo si často v spleti každodenných povinností ani nestihneme uvedomiť - aké obrovské šťastie je pre človeka zdravie a možnosť pozerať sa na svet vlastnými očami.

            PaedDr. Lýdia Chylová

            Fotoalbum

        • Svetový deň bez mobilu - 6. február
          • Svetový deň bez mobilu - 6. február

          • Svetový deň bez mobilu vznikol z iniciatívy francúzskeho spisovateľa Phila Marsoa, ktorý ako prvý napísal knihu o mobile - Tueur de portable sans mobil apparent. V tento deň by si ľudia mali vypnúť mobilné telefóny, aby sa zamysleli nad zmenami života pod vplyvom tohto komunikačného prostriedku a s cieľom uvedomenia si skutočných hodnôt života. Prvýkrát sa tento deň oslavoval v roku 2001 a prvé ročníky boli populárne najmä v krajinách ako Kanada, Španielsko, Francúzsko, Belgicko, Švajčiarsko a Fínsko. Tento deň slúži ako memento pre tých, ktorí trávia denne príliš veľa času používaním smartfónu.

            Tri hodiny aj päť minút. To je priemerný denný čas, ktorý podľa štatistík trávite používaním mobilného zariadenia. V porovnaní s minulosťou sme na naše smartfóny naviazaní oveľa viac. Dôvodom je, že okrem základnej funkcie telefonovania a písania správ, nám slúžia na zábavu, vzdelávanie, ale aj na prácu. Vieme cez ne vybavovať e-maily, debatovať s kolegami či čítať správy. Podľa webu Statista je na svete 6,6 miliárd používateľov smartfónov a každým rokom toto číslo rastie. Toto číslo zároveň predstavuje približne 84 % z celosvetovej populácie.

            Dnes máte preto jedinečnú príležitosť si od smartfónu oddýchnuť!

            Mgr. Dávid Malík

        • Svetový deň boja proti rakovine - 4. február
          • Svetový deň boja proti rakovine - 4. február

          • World Cancer Day čiže Svetový deň boja proti rakovine je každoročne 4. februára. Medzinárodná únia boja proti rakovine vyhlásila tento deň v roku 2000 na Medzinárodnom summite boja proti rakovine v novom miléniu, ktorý sa vtedy konal v Paríži. Dnes je to už 23. ročník, kedy odborníci, laici, pacienti a aj pacientske organizácie po celom svete upozorňujú na potrebu zvyšovania povedomia o tomto ochorení, ako aj na nevyhnutnosť edukácie a dostupnosť prevencie.

            Najčastejšie nádorové ochorenia diagnostikované na svete sú zhubné nádory pľúc, prsníka, hrubého čreva a konečníka. Nádorové choroby patria v súčasnosti medzi druhú najčastejšiu príčinu úmrtia na Slovensku a počet onkologických pacientov u nás, žiaľ, každoročne stúpa. Rakovina prsníka vedie v rebríčku onkologických ochorení žien na Slovensku, na druhom mieste sa nachádza rakovina hrubého čreva a konečníka a na treťom mieste rakovina maternice. U mužov dominuje rakovina hrubého čreva a konečníka, rakovina prostaty a rakovina pľúc.

            Najdôležitejšie preventívne zásady:

            1. Pravidelné absolvovanie preventívnych prehliadok u lekára

            2. Zdravé stravovanie

            3. Pravidelný pohyb a neprejedanie sa

            4. Vyhýbanie sa fajčeniu a požívaniu alkoholu

            5. Znižovanie stresu

            6. Dostatok spánku, dodržiavanie prirodzeného pomeru práce a odpočinku

            7. Vyhýbanie sa soláriám a opaľovaniu na priamom slnku

             

            Mgr. Dávid Malík

        • Projekt Educate Slovakia
          • Projekt Educate Slovakia

          • V dňoch 30. januára – 3. februára 2023 prebiehal v našej základnej škole projekt zameraný na zlepšenie interkultúrneho porozumenia a globálneho zmýšľania slovenských študentov. Projekt pozostával z týždňového učebného plánu, v rámci ktorého prišli lektori z rôznych častí sveta viesť prednášky a interaktívne workshopy, ktoré za aktívneho používania anglického jazyka rozvíjali sebareflexiu, zodpovednosť a toleranciu k rozmanitosti. Program viedla skupina medzinárodných študentov, ktorí sú trénovaní v rámci medzinárodného programu Global Volunteer. Učebný plán sa líšil v závislosti od veku vzdelávanej skupiny. 

            Hlavným cieľom projektu je priblížiť žiakom slovenských škôl život v rozličných krajinách a poskytnúť im príležitosť použiť anglický jazyk v praxi, v situácii, keď opačná strana vôbec neovláda slovenčinu. Na druhej strane vysokoškolákom zo zahraničia umožňuje nahliadnuť do nášho školského systému, vyskúšať si profesiu učiteľa a možno aj nadviazať nové kontakty.

            Tento rok sme v našej škole privítali vysokoškolských študentov zo Španielska, z Bali a z Turecka. Všetci študenti predviedli zaujímavé prezentácie o svojich krajinách a v niektorých triedach stihli porozprávať aj o svojich tradíciách, zvykoch, ale aj jedlách, ktoré obľubujú. Pre našich žiakov boli tieto hodiny vítaným spestrením vyučovania. Žiaci boli nadšení novou formou učenia anglického jazyka a metódami prístupnými jednotlivým vekovým kategóriám. Získali nové informácie o jednotlivých krajinách, odkiaľ zahraniční študenti pochádzali a vybudovali si nové kontakty. Rozhovory v anglickom jazyku pokračovali aj cez prestávky, v jedálni pri obede, ale aj po vyučovaní. 

            Tešíme sa na budúcoročné stretnutie s novými tvárami!

             

            Mgr. Dávid Malík

            Fotoalbum