• Poďte s nami za dravcami
          • Poďte s nami za dravcami

          • Ahojte, všetci milovníci prírody, zvierat, vtáčikov a hlavne dravých operencov! 

            Poďte sa spolu s nami pod odborným výkladom Janka Svetlíka pozrieť na tajuplný svet dravých vtákov, v rámci nenáročnej prechádzky neďaleko Hochštetna. Vítaní sú všetci, vrátane rodiniek s deťmi.

            Pre bližšie info, pozrite pozvánku.

            Poznámka: kto má, prineste si ďalekohľad.

            Pre deti je pripravené malé prekvapenie! :)

            S pozdravom Soňa & Jano & kids 

        • Pozdrav pre partnerské školy v Turecku
          • Pozdrav pre partnerské školy v Turecku

          • V rámci platformy eTwinning pracujeme na projekte „ Spôsob myslenia“, ktorý sa zaoberá logickými hrami ako je napr. TANGRAM....  Našimi partnerskými školami v tejto spolupráci sú školy z Turecka, ktoré sú zo zasiahnutých oblastí  zemetrasením. S deťmi sme im na podporu vyrobili plagát so srdiečkami a s pozdravom v turečtine –      "Ílkokulum Záhorská Ves, Slovakya, sizinle!" - Základná škola Záhorská Ves zo Slovenska je s vami!

            S deťmi sme si o zemetrasení rozprávali, ukázali sme si oblasti, odkiaľ sú naši kamaráti.

            Družinári srdiečka robili s radosťou  a s pocitom, že niekoho potešia a povzbudia!

            Veronika Šimkovičová

            Fotoalbum

        • Projektové vyučovanie ANJ v III.A
          • Projektové vyučovanie ANJ v III.A

          • Tretiaci si na vyučovaní angličtiny v skupinách vyskúšali rozvíjať slovnú zásobu a komunikovať trochu inak ako obvykle. Najprv si natrénovali výslovnosť rôznych druhov jedál a oboznámili sa s kladnou a zápornou vetou "I have got.../I haven' t got..." (Ja mám.../Ja nemám...). Potom povyťahovali z tašiek prekvapenia v podobe makiet jedál    a kartičky so slovíčkami. Ich úlohou bolo priradiť jednotlivým potravinám správny názov  v angličtine. Avšak nie všetky kartičky mali dvojicu v podobe makety jedla. O týchto slovách potom tvorili vety "I haven' t got...." (Ja nemám...). Na záver vymýšľali  kladné vety o tých jedlách, ktoré mali s kartičkou pár: "I have got..." (Ja mám....). Svoje nové vedomosti potom upevnili prácou v pracovnom zošite. Žiakom patrí veľká pochvala za snahu, výborné zvládnutie úloh z vedomostného i časového hľadiska a disciplínu na vyučovaní.

            Mgr. Zuzana Šišuláková

            Fotoalbum

        • Okresné kolo dejepisnej olympiády
          • Okresné kolo dejepisnej olympiády

          • V stredu 8. februára sa úspešní riešitelia školského kola dejepisnej olympiády zúčastnili jej ďalšieho pokračovania v podobe okresnej súťaže. Dejiskom bola miestna Základná škola Dr. J. Dérera v Malackách.

                        Základnú školu Záhorská Ves reprezentovali Jakub Zvěřina (VII.B, súťažná kategória E), Filip Kňaze (VIII.A, súťažná kategória D) a Nina Nerádová (IX.A, súťažná kategória C). Organizátori si pre nich pripravili 100-bodový test, ktorý pozostával dovedna z 3 častí.

            V prvej z nich museli odpovedať na otázky, ktoré sa týkali učiva z hodín dejepisu, ktoré preberajú na vyučovacích hodinách v rámci aktuálneho školského roku. Druhá časť testu zameriavala svoju pozornosť na históriu slovenských dejín z oblasti vedy a techniky. Príjemným spestrením bola regionálna časť, v ktorej sa vyskytli aj otázky o našej obci.

            Súťažiaci museli preukázať veľkú dávku pozornosti a bystrého úsudku. O výsledkoch okresného kola dejepisnej olympiády Vás budeme informovať, do týchto chvíľ ďakujeme našim žiakom za vzornú reprezentáciu školy!

             

            Mgr. Dávid Malík

        • Plavecký úspech našej žiačky!
          • Plavecký úspech našej žiačky!

          • V sobotu (4.2. 2023) sa na bratislavských Pasienkoch konali Majstrovstvá Slovenskej republiky v povinných figúrach, Elementy Open a najmenší pretekári si mohli zmerať sily v súťaži Zlatá rybka a Vodný Ninja.

            Na týchto majstrovstvách zaznamenala zlaté víťazstvo žiačka našej školy - Monika Bobáková z II. A triedy!

            Monika, gratulujeme!

            Fotoalbum

        • Pozerajte našimi očami - vodiaci psi
          • Pozerajte našimi očami - vodiaci psi

          • Dňa 6.2.2023 sa v našej škole uskutočnil výchovný program pod názvom Pozerajte našimi očami. Ako už názov napovedá, hlavnou témou stretnutia bolo priblížiť žiakom každodenný život človeka, ktorý je zrakovo znevýhodnený. Pán Marek Gernát spolu s pánom Jurajom Prágerom otvorili program peknou piesňou, ktorou navodili príjemnú atmosféru a tiež zapojili do spevu takmer všetkých prítomných žiakov. Následne im porozprávali, ako sa oni stali nevidiacimi a vysvetlili žiakom, ako sa človek môže už nevidiacim narodiť, alebo sa ním môže stať počas života. Ďalšia časť pútavého programu bola plná praktických ukážok. Napríklad, ako sa dá chodiť s bielou palicou. A že to vôbec nie je jednoduché, si vyskúšali aj niektorí naši žiaci, ktorí sa prešli miestnosťou s touto palicou a prekrytými očami. Neskôr si žiaci mohli vyskúšať, ako správne pomôcť nevidiacemu v núdzi, keďže skúsenosti nevidiacich sú také, že bežní ľudia v snahe pomôcť im, sa dopúšťajú rôznych chýb. Ďalšou zaujímavosťou boli ukážky základných pomôcok potrebných pre život nevidiaceho. Napríklad hovoriaca kuchynská váha, prispôsobené náramkové hodinky alebo upravený mobilný telefón, ktorý je možné používať aj bez zraku. Neskôr sa ukážky preniesli do sveta športu. Aj zrakovo znevýhodnení môžu prežívať radosť z pohybu a športových výkonov. Na fotografii bolo možné vidieť pána Juraja ako profesionálneho cyklistu spolu na jednom bicykli s jeho navigátorom. A opäť si žiaci mohli aj prakticky vyskúšať hru s goalbalovou loptou s prekrytými očami, aby dokázali vnímať svet nevidiacich pri pohybe. V hode touto špeciálne upravenou loptou, ktorá vydávala pri pohybe zvuk, sa museli snažiť o zachytenie lopty len pomocou sluchu. Na záver prišla dlho očakávaná ukážka pomoci vodiaceho psíka nevidiacemu človeku. Priamo v akcii žiaci videli psíka Lukyho, ako vodí nevidiaceho v priestore, ako mu pomôže nájsť miesto na sedenie, ako mu dokáže podať bielu palicu a rôzne predmety, ktoré mu vypadnú z ruky a ako bezchybne za maličkú odmenu dokáže slúžiť a pomáhať človeku, ktorý je odkázaný na jeho pomoc.

            Ľudia, ktorí nás navštívili a vytvorili tento program, určite vstúpili do srdca každého z nás a pripomenuli nám to, čo si často v spleti každodenných povinností ani nestihneme uvedomiť - aké obrovské šťastie je pre človeka zdravie a možnosť pozerať sa na svet vlastnými očami.

            PaedDr. Lýdia Chylová

            Fotoalbum

        • Svetový deň bez mobilu - 6. február
          • Svetový deň bez mobilu - 6. február

          • Svetový deň bez mobilu vznikol z iniciatívy francúzskeho spisovateľa Phila Marsoa, ktorý ako prvý napísal knihu o mobile - Tueur de portable sans mobil apparent. V tento deň by si ľudia mali vypnúť mobilné telefóny, aby sa zamysleli nad zmenami života pod vplyvom tohto komunikačného prostriedku a s cieľom uvedomenia si skutočných hodnôt života. Prvýkrát sa tento deň oslavoval v roku 2001 a prvé ročníky boli populárne najmä v krajinách ako Kanada, Španielsko, Francúzsko, Belgicko, Švajčiarsko a Fínsko. Tento deň slúži ako memento pre tých, ktorí trávia denne príliš veľa času používaním smartfónu.

            Tri hodiny aj päť minút. To je priemerný denný čas, ktorý podľa štatistík trávite používaním mobilného zariadenia. V porovnaní s minulosťou sme na naše smartfóny naviazaní oveľa viac. Dôvodom je, že okrem základnej funkcie telefonovania a písania správ, nám slúžia na zábavu, vzdelávanie, ale aj na prácu. Vieme cez ne vybavovať e-maily, debatovať s kolegami či čítať správy. Podľa webu Statista je na svete 6,6 miliárd používateľov smartfónov a každým rokom toto číslo rastie. Toto číslo zároveň predstavuje približne 84 % z celosvetovej populácie.

            Dnes máte preto jedinečnú príležitosť si od smartfónu oddýchnuť!

            Mgr. Dávid Malík

        • Svetový deň boja proti rakovine - 4. február
          • Svetový deň boja proti rakovine - 4. február

          • World Cancer Day čiže Svetový deň boja proti rakovine je každoročne 4. februára. Medzinárodná únia boja proti rakovine vyhlásila tento deň v roku 2000 na Medzinárodnom summite boja proti rakovine v novom miléniu, ktorý sa vtedy konal v Paríži. Dnes je to už 23. ročník, kedy odborníci, laici, pacienti a aj pacientske organizácie po celom svete upozorňujú na potrebu zvyšovania povedomia o tomto ochorení, ako aj na nevyhnutnosť edukácie a dostupnosť prevencie.

            Najčastejšie nádorové ochorenia diagnostikované na svete sú zhubné nádory pľúc, prsníka, hrubého čreva a konečníka. Nádorové choroby patria v súčasnosti medzi druhú najčastejšiu príčinu úmrtia na Slovensku a počet onkologických pacientov u nás, žiaľ, každoročne stúpa. Rakovina prsníka vedie v rebríčku onkologických ochorení žien na Slovensku, na druhom mieste sa nachádza rakovina hrubého čreva a konečníka a na treťom mieste rakovina maternice. U mužov dominuje rakovina hrubého čreva a konečníka, rakovina prostaty a rakovina pľúc.

            Najdôležitejšie preventívne zásady:

            1. Pravidelné absolvovanie preventívnych prehliadok u lekára

            2. Zdravé stravovanie

            3. Pravidelný pohyb a neprejedanie sa

            4. Vyhýbanie sa fajčeniu a požívaniu alkoholu

            5. Znižovanie stresu

            6. Dostatok spánku, dodržiavanie prirodzeného pomeru práce a odpočinku

            7. Vyhýbanie sa soláriám a opaľovaniu na priamom slnku

             

            Mgr. Dávid Malík

        • Projekt Educate Slovakia
          • Projekt Educate Slovakia

          • V dňoch 30. januára – 3. februára 2023 prebiehal v našej základnej škole projekt zameraný na zlepšenie interkultúrneho porozumenia a globálneho zmýšľania slovenských študentov. Projekt pozostával z týždňového učebného plánu, v rámci ktorého prišli lektori z rôznych častí sveta viesť prednášky a interaktívne workshopy, ktoré za aktívneho používania anglického jazyka rozvíjali sebareflexiu, zodpovednosť a toleranciu k rozmanitosti. Program viedla skupina medzinárodných študentov, ktorí sú trénovaní v rámci medzinárodného programu Global Volunteer. Učebný plán sa líšil v závislosti od veku vzdelávanej skupiny. 

            Hlavným cieľom projektu je priblížiť žiakom slovenských škôl život v rozličných krajinách a poskytnúť im príležitosť použiť anglický jazyk v praxi, v situácii, keď opačná strana vôbec neovláda slovenčinu. Na druhej strane vysokoškolákom zo zahraničia umožňuje nahliadnuť do nášho školského systému, vyskúšať si profesiu učiteľa a možno aj nadviazať nové kontakty.

            Tento rok sme v našej škole privítali vysokoškolských študentov zo Španielska, z Bali a z Turecka. Všetci študenti predviedli zaujímavé prezentácie o svojich krajinách a v niektorých triedach stihli porozprávať aj o svojich tradíciách, zvykoch, ale aj jedlách, ktoré obľubujú. Pre našich žiakov boli tieto hodiny vítaným spestrením vyučovania. Žiaci boli nadšení novou formou učenia anglického jazyka a metódami prístupnými jednotlivým vekovým kategóriám. Získali nové informácie o jednotlivých krajinách, odkiaľ zahraniční študenti pochádzali a vybudovali si nové kontakty. Rozhovory v anglickom jazyku pokračovali aj cez prestávky, v jedálni pri obede, ale aj po vyučovaní. 

            Tešíme sa na budúcoročné stretnutie s novými tvárami!

             

            Mgr. Dávid Malík

            Fotoalbum

        • Všetkovedko - oceňovanie
          • Všetkovedko - oceňovanie

          • Spolu 27 druhákov, tretiakov a štvrtákov sa zapojilo do celoslovenskej vedomostnej súťaže Všetkovedko.

            Cieľom súťaže je dopriať deťom radosť z hry, súťaženia a úspechu, umožniť im predviesť, čo všetko vedia, dať im možnosť vyskúšať, ako si poradia v neznámej a záťažovej situácii, overiť, ako sa dokážu v správnej chvíli sústrediť a podať čo najlepší výkon.

            Všetkovedko obsahuje otázky zo všetkých oblastí, s ktorými sa žiaci doteraz stretli, deti sa museli popasovať s rôznymi úlohami.

             

            Medzi 30% najmúdrejších žiakov z celého Slovenska s titulom Všetkovedko patria:

            II. A – M. Bobáková, S. Horák, A. Svetlíková

            III. A – P. Kvalténi

            IV. A – M. Maxian, S. Voltemarová, T. Balážová, N. Karaba, K. Hlúchová, J. Gdovin,                     N. Zvěřinová, M. Bobák, Z. Karovičová, E. Slezáková, S. Pulmann, F. Očenáš

             

            Titul Všetkovedkov učeň získalo týchto 11 žiakov:

            II. A – M. Weisman, N. Oroszi, P. Uherek

            II. B – K. Danihelová

            III. A – S. Schwartz, J. Šaub, R. Maxianová, M. Noseková, N. Vongrej, M. Polaško, N. Ševcovová

             

            Všetci súťažiaci boli odmenení diplomami a vecnými cenami.

            Srdečne im blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy!

             

            Mgr. Diana Ševcovová

            Fotoalbum

        • Spoznávanie a starostlivosť o vtáčiky – projektové vyučovanie v III.A
          • Spoznávanie a starostlivosť o vtáčiky – projektové vyučovanie v III.A

          • Cieľom projektového vyučovania v III. A bolo spoznávať rôzne druhy vtáčikov – sýkorku, drozda a lastovičku. Ktoré z nich u nás ostávajú na zimu? Ako ich rozoznáme? Čím sa v zime živia? To boli otázky, na ktoré sa žiaci snažili hľadať odpovede. A keďže tretiakom nie je ľahostajný osud týchto krásnych štebotavých tvorov, spoločnými silami im „navarili“ vtáčie špeciality, ktoré rozvešali po školskom dvore. Veríme, že hostina urobila vtáčikom radosť.

            Mgr. Diana Ševcovová

            Fotoalbum

        • Olympiáda v anglickom jazyku
          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • V decembri prebehlo v našej škole školské kolo olympiády v anglickom jazyku. V súťažnej kategórii 1A (žiaci 5., 6. a 7. ročníka) o prvenstvo bojoval Matyáš Šaub - žiak V.A triedy, Laura Strečanská - žiačka VI. A triedy, Viktória Kňazeová, Nina Horváthová Jaroslav Danihel - žiaci VII. A triedy, spoločne so žiakmi VII. B triedy Viktóriou Ščepkovou, Máriom ŠušukomJakubom Zvěřinom. Ďalšie zastúpenie súťažiacich priniesla súťažná kategória 1B (žiaci 8. a 9. ročníka). Predstavili sa v nej žiaci VIII. A triedy Emma LučánskaMatej Varga spoločne so žiačkami IX. A triedy Veronikou Klasovou, Ninou Nerádovou, Viktóriou OlejkovouAlicou Vašinovou.

            Pre olympionikov bol pripravený test, ktorý preveril ich vedomosti z oblasti gramatiky, slovnej zásoby a čítania textu s porozumením. Okrem toho si vypočuli ukážku v anglickom jazyku, ktorú sa snažili správne interpretovať. Po sčítaní všetkých bodov sme spoznali víťazov jednotlivých kategórií. Viktória Ščepková (VII. B)Matej Varga (IX. A) zdolali svojich spolužiakov v rámci svojich súťažných kategórií a reprezentovali našu základnú školu v okresnom kole olympiády v anglickom jazyku.

            Okresné kolo sa konalo 19. januára 2023 v Centre voľného času v Malackách prezenčnou formou. Obaja naši žiaci sa stali v rámci svojej súťažnej kategórie úspešnými riešiteľmi, no na postup do krajského kola súťaže to napokon nestačilo. Napriek tomu všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a víťazom aj za úspešnú reprezentáciu školy!

             

            Mgr. Dávid Malík

        • Školské kolo biologickej olympiády
          • Školské kolo biologickej olympiády

          • Ešte pred odchodom na vianočné prázdniny stála pred žiakmi našej základnej školy vedomostná výzva v podaní školského kola biologickej olympiády. Prostredníctvom aplikácie Edupage na nich čakal test, ktorý preveril ich teoretické znalosti z hodín biológie. Úspešnými riešiteľmi a zároveň postupujúcimi do okresného kola súťaže sa stali Jakub Daniel Temer (VIII.A) Alica Vašinová (IX.A). Obaja boli ocenení sladkou odmenou a víťazným diplomom od pani riaditeľky. Všetkým účastníkom školského kola biologickej olympiády ďakujeme za ich účasť, víťazom srdečne gratulujeme a zároveň želáme mnoho úspechov počas reprezentácie školy v okresnom kole!

             

            Mgr. Lenka Liščáková

            Fotoalbum

        • Šaliansky Maťko - úspech!
          • Šaliansky Maťko - úspech!

          • Dňa 26. januára 2023 sa naši žiaci, víťazi školského kola, Monika Bobáková - II. A, Richard Danihel – V. A a Veronika Poláková – VI. A, zúčastnili okresného kola súťaže v prednese slovenských povestí Šaliansky Maťko J.C. Hronského v Malackách. V ich podaní si prítomní vypočuli hodnotné recitačné výkony. V silnej konkurencii medzi recitátormi uspela a čestné uznanie získala Monika Bobáková.

            Srdečne Monike gratulujeme k prvému recitačnému výkonu a všetkým súťažiacim ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy!

            Zuzana Doršicová

        • Olympijský odznak všestrannosti - oceňovanie!
          • Olympijský odznak všestrannosti - oceňovanie!

          • Olympijský odznak všestrannosti 2022/2023

             

            Olympijský odznak všestrannosti (OLOV) je dobrovoľný národný športový projekt Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) určený pre žiakov druhého stupňa na všetkých základných školách a osemročných gymnáziách na území Slovenskej republiky. Partnermi projektu sú Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky (MŠVVaŠ SR) a Školský šport. Projekt je zameraný na podporu všestranného pohybového rozvoja žiakov.

            Hlavným cieľom projektu je aktivácia detí k pravidelnému športovaniu a zároveň motivácia rozvíjať všetky pohybové schopnosti z pohľadu zdravotnej prevencie. Či už ide o deti, ktoré pravidelne športujú, alebo deti, ktoré nešportujú vo voľnom čase vôbec. Vďaka projektu bude možné utvoriť si komplexný obraz o pohybových schopnostiach mladej populácie, ako aj porovnať pohybové schopnosti mládeže na Slovensku so zahraničím.

            Namerané hodnoty z jednotlivých disciplín pedagógovia vkladajú do informačného systému Odznaku všestrannosti. Informačný systém je postavený na rovnakej platforme, ako systém testovania žiakov realizovaný MŠVVaŠ SR, čo uľahčí učiteľom zvládnuť zadávanie jednotlivých výsledkov a spoločne vytvoriť unikátnu databázu výkonov žiakov. Aktuálne žiaci a žiačky 6. – 9. ročníka obdržali certifikáty pre úspešných absolventov a úspešné absolventky spomínaného športového projektu. Najúspešnejšími športovcami spomedzi žiakov boli žiaci VII.A triedy Patrik Šarközy spoločne so svojou spolužiačkou Viktóriou Kňazeovou.

             

            Mgr. Dávid Malík

            Fotoalbum