• Stavba tela živočíchov - projektové vyučovanie v III. A
          • Stavba tela živočíchov - projektové vyučovanie v III. A

          • Majú všetky živočíchy kostru? Ktoré patria medzi bezstavovce?

            Naši tretiaci na projektovom vyučovaní spoznávali a triedili rôzne druhy živočíchov. Zoznámili sa so sýkorkou Sisou a jej kamarátom sysľom Bystríkom. Doplňovali chýbajúce i/y do slov, zahrali sa behací diktát, vytvorili si tangram, a následne skladali podľa predlohy rôzne živočíchy. Skúmali a tvorili projekty o vnútornej kostre zvierat – o stavovcoch. Bezstavovcov zasa vytvorili na školskom dvore z prírodnín.

            Zo školy odchádzali spokojní a opäť o niečo múdrejší.

             

            Mgr. Diana Ševcovová

            Fotoalbum

        • Škola, akú by som chcel/a
          • Škola, akú by som chcel/a

          • V novembri sme sa cez platformu eTwinning zapojili do súťaže s názvom „ Škola, akú by som chcel/a.“ Deti mali možnosť ponoriť sa do svojich predstáv, ako by mohla vyzerať ich škola. Pri práci použili všetku svoju predstavivosť, nápaditosť, fantáziu, rôzne tvary a farby. Ich výtvarné dielka  boli originálne a pre deti dokonalé.

            Dnes sme dostali malý balíček aj s prekvapením. Bol v ňom list od projektovej špecialistky eTwinning. S radosťou sme si prečítali:

            Ďakujeme, že ste sa zapojili do súťaže Škola, akú by som chcel/a, ktorú sme organizovali. Veľmi sa nám páčili školy, ktoré ste nakreslili a do akých by ste radi chodili. Vaše kresby boli nádherné a urobili nám veľkú radosť!

            Posielame vám malé darčeky a veríme, že vás potešia.

            Darčekom sa deti veľmi potešili a tešia sa aj na ďalšiu súťaž. Blahoželáme všetkým zúčastneným deťom!

            Veronika Šimkovičová

            Fotoalbum

        • Tangram v ŠKD
          • Tangram v ŠKD

          • Tento týždeň sme sa s deťmi v ŠKD zoznámili s hrou TANGRAM. Je to hlavolam na princípe puzzle. Základ sa skladá zo siedmich dielikov – 5 trojuholníkov, 1 štvorec a 1 rovnobežník. Kombináciou týchto geometrických tvarov sa skladajú rôzne plošné obrazce. Existuje minimálne 6500 obrazcov. Hlavolam pochádza z Číny.

            Podľa legendy táto hra vznikla pred 4000 rokmi. Jednému remeselníkovi pri práci padla  na zem dlaždica a rozbila sa na sedem dielikov. Keďže pri stavbe by mu dlaždica chýbala, snažil sa ju zlepiť.

            S deťmi sme sa snažili hľadať a tvoriť rôzne obrazce z kociek, vytvoriť si svoj TANGRAM, pracovali sme online na interaktívnej tabuli, skladali sme puzzle. Deťom sa hlavolam tak zapáčil, že ho chcú hrať každý deň. Keďže skladanie dielikov tangramu trénuje trpezlivosť a logické myslenie, je pre deti užitočnou a zároveň zábavnou aktivitou.

            Veronika Šimkovičová

            Fotoalbum

        • Super florbal DETI - okresný turnaj v Malackách - ÚSPECH!
          • Super florbal DETI - okresný turnaj v Malackách - ÚSPECH!

          •             V pondelok 19. decembra 2022 sa mladší žiaci našej základnej školy zúčastnili florbalovej súťaže SUPER FLORBAL DETI v okresnom meste Malacky. Ich súpermi boli overené florbalové značky z Malaciek a zo Stupavy.

                        Naše družstvo tvorili chlapci zo 4. – 6. ročníka v zložení: Marko Bobák, Filip Očenáš (obaja IV.A), Fábio Ján Aľušík, Richard Danihel, Šimon Daráž, Lukáš Demeter (všetci V.A), Adrián Beňa, Marko Alex Korych, Daniel Očenáš Martin Sith (všetci VI.A). Úvodný duel naši chlapci vyhrali bez toho, aby na ihrisko čo i len museli nastúpiť. Spojená škola sv. Františka Assiského Malacky totiž na turnaj napokon nepricestovala a my sme si pripísali 3 body po kontumačnom víťazstve 3:0. V druhom stretnutí sme narazili na celkového víťaza zo ZŠ Stupava. Naši chlapci v úvode zápasu zaspali a po celý jeho zvyšok už len márne naháňali súpera, ktorý napokon dokázal zvíťaziť pomerom 4:11. V poslednom vystúpení, ktoré bolo zároveň súbojom o 2. miesto, sme v priamej konfrontácii zdolali domáci celok ZŠ Dr. J. Dérera Malacky po plnokrvnom výkone 12:5.

                        Naši chlapci si tak pred blížiacimi sa vianočnými sviatkami spravili chuť a my im k zisku strieborných medailí srdečne gratulujeme a zároveň ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy!

            Mgr. Dávid Malík

        • Vianočný turnaj vo florbale
          • Vianočný turnaj vo florbale

          • V piatok 16. decembra 2022 sa v priestoroch miestnej telocvične odohral neľútostný, no zato férový súboj o primát najúspešnejšej triedy II. stupňa celkového majstra školy vo florbale. Šampionátu sa zúčastnilo takmer 50 detí vo veku 11 – 15 rokov. Príjemnou kuriozitou bolo vyskladané družstvo dievčat v rámci 7. ročníka, ktoré dokonca obralo o body absolútneho víťaza! Dievčatá preukázali, že zdravý športový duch a nezlomnosť v kľúčových okamihoch mnohokrát predčia papierové prognózy. Bronzový stupienok patril vďaka drvivému finišu žiakom VI.A triedy. Vo finále si to v priamom súboji rozdali najstaršie ročníky. Hoci deviataci vyhrávali ešte 90 sekúnd pred koncom stretnutia o 2 góly, žiaci VIII.A triedy zapli na vyššie obrátky a v dramatickej koncovke napokon dokázali získať bod, ktorým im zaručoval celkový triumf! Najlepším brankárom turnaja sa stal žiak VII.B Boris Šimkovič, ktorý strelcov súpera neraz privádzal do zúfalstva svojimi dôležitými zákrokmi. Najužitočnejším hráčom turnaja bol Alex Keszegh, hráč IX.A triedy. V zlomových momentoch dokázal byť pre svoj tím platný na oboch koncoch ihriska a vyšvihol sa aj medzi najproduktívnejších hráčov v rámci celkových štatistík. Ďakujeme všetkým žiačkam a žiakom za účasť a tešíme sa na ďalšie športové podujatia!

             

            Mgr. Dávid Malík   

            Fotoalbum

        • Šaliansky Maťko - školské kolo
          • Šaliansky Maťko - školské kolo

          • Súťaž v prednese slovenskej povesti pod názvom Šaliansky Maťko sa v našej škole stala už tradíciou. Ani jeden rok neuplynie bez toho, aby sa žiaci 2. až 7. ročníka nenaučili jednu povesť, nevyskúšali si svoje recitátorské schopnosti pred svojou triedou a tí najlepší potom postúpili do školského kola. Dňa 14. decembra si víťazi triednych kôl zmerali svoje recitátorské schopnosti v 28. ročníku Šalianskeho Maťka v troch kategóriách. Prvú kategóriu tvorili žiaci 2. a 3. ročníka, druhú žiaci 4. a 5. ročníka a tretiu žiaci 6. a 7. ročníka.

            Víťazmi školského kola sa stali:

            I. kat.

            1. Monika Bobáková - II. A

            2. Melánia Noseková - III. A

            3. Klárka Danihelová - II. B

             

            II. kat.

            1. Richard Danihel - V. A

            2. Fábio Ján Aľušík - V. A

            3. Natália Zvěřinová - IV. A

             

            III. kat.

            1. Laura Strečanská - VI. A

            2. Veronika Poláková - VI. A

            3. nebolo udelené

             

            Reprezentovať našu školu v okresnom kole 26. januára pôjdu: Monika Bobáková, Richard Danihel a Laura Strečanská.

            Víťazom blahoželáme, poďakovanie však patrí všetkým žiakom - recitátorom, ktorí sa zúčastnili súťaže. Víťazom želáme úspešný prednes v okresnom kole!

             

            Zuzana Doršicová

            Fotoalbum

        • Vianočná Jeseň života
          • Vianočná Jeseň života

          • "Nielen, keď Vianoce ctíme,

            navzájom sa potešíme.

            Radosť stále rozdávaj

            a s nami si zaspievaj."

            Znelo dnes v Jeseni života, keď štvrtáci našej základnej školy spievali babičkám pre radosť a hrali vianočné divadielko. Babičkám sa na tvárach zračila radosť, aj sa zasmiali a zaspievali si s deťmi. Po vystúpení deťom porozprávali, aké mali Vianoce ony, keď boli malé. Darčekov bolo málo, prípadne žiadne kvôli chudobe. Stromček bol ozdobený len orieškami a jabĺčkami. Dokonca veľakrát ani na vianočného kapra neboli peniaze. Na základe podobných spomienok našich starkých by sme si v súčasnosti mali uvedomiť, o čom sú Vianoce... Či skutočne o nekonečných nákupoch mnohokrát toľkých zbytočností... 

            Na záver nášho dojemného stretnutia deti obdarovali babičky krabičkami lásky od žiakov našej základnej  školy. Každá trieda si totiž pripravila drobné darčeky do krabičky, aby urobila radosť druhým. A nie sú práve o tom Vianoce? ;-)

            Mgr. Zuzana Šišuláková

            Fotoalbum

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • V súlade so zákonom č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5 poskytujem dňa 22.12. 2022 (štvrtok) riaditeľské voľno žiakom Základnej školy, Hlavná 31 v Záhorskej Vsi z organizačných a prevádzkových dôvodov.

            PaedDr. Ivica Pupiková

            riaditeľka ZŠ

        • Čarovná vianočná besiedka
          • Čarovná vianočná besiedka

          • V utorok podvečer sa priestory kultúrneho domu v obci premenili na čarovný les, vianočnú tržnicu, dračie dúpä či dokonca tanečnú sálu...

            Žiaci a žiačky 1. a 2. stupňa našej základnej školy si totiž pod vedením svojich triednych pani učiteliek a pánov učiteľov pripravili pre svojich najbližších a širokú verejnosť kultúrny program pri príležitosti blížiacich sa vianočných sviatkov. Vianočnú atmosféru dotvárali známe vianočné koledy, ktoré si s radosťou pospevovali všetky prítomné generácie prítomných divákov v sále. Pásmom básní a divadelných scénok zasa naši žiaci pripomenuli najdôležitejší odkaz Vianoc – Vianoce sú stavom mysle, počas ktorého sme voči ľuďom milší a úprimnejší. Takmer 2-hodinové umelecké pásmo obohatené aj o tanečné vystúpenia bolo napokon zakončené epickým podaním najznámejšej vianočnej piesne – Tichej noci. Pedagógovia spoločne so svojimi žiakmi a žiačkami držali v rukách mihotajúce svetielka, ktoré symbolizovali nádej pre dnešný, občas miestami i pomýlený, svet. Dovoľte nám, aby sme Vám ešte raz zaželali šťastné a veselé Vianoce strávené v zdraví a kruhu najbližšej rodiny. Prajeme Vám, aby ste si pod stromčekom našli darček, po ktorom každý z Vás najviac túži. Rozdajte dva razy toľko lásky, koľko môžete. Dnešný svet ju veľmi potrebuje...

             

            Mgr. Lenka Liščáková