• Vítanie jari
          • Vítanie jari

          • Morena, Morena, kde ťa odvedieme? Ta dolu do vody, tam ťa zahodíme.
            Zimu už nechceme, preto ťa spálime. Morena, Morena, tu si dobývala,
            už si svoju vládu nad nami stratila. Do vody ťa dáme, rezko zaspievame,
            novú jar si k sebe takto privoláme.

            Slniečko poteš nás, teplučkom zohrej nás.
            Za tebou, Morena, nikto z nás nežiali. Dolu vodou pôjdeš a zimu odnesieš.
            Všetci sa tešíme, že sa ťa zbavíme.“

             

                   Hovorí vám ešte niečo pálenie Moreny či Letečka? Ide o tradičné zvyky, ktorými ľudia voľakedy vítali jar a znovuzrodenie životodarnej sily. Pre našich predkov totiž príchod jari v sebe niesol dôležitú symboliku, pretože znamenal koniec dlhej tmavej zimy a s ňou spojeného nedostatku jedla. Hlavnou témou týchto osláv bolo zdravie, plodnosť a rôzne rituály na zabezpečenie ochrany, ktorým pripisovali mimoriadny až magický význam a zároveň sa pri nich dobre zabavili. Dva týždne pred Veľkou nocou na smrtnú nedeľu sa ľudia najprv symbolicky rozlúčili so zimou pálením bohyne zimy – Moreny, s ktorou nechali okrem zimy odniesť aj všetko zlé. Nasledovali prípravy na nové obdobie, ktoré si vyžadovali všetko nové a čisté. Na Kvetnú nedeľu prišlo na rad Letečko – prinášanie leta. Mladé dievčatá niesli vŕbové halúzky alebo mladé stromčeky previazané stužkami z domu do domu a prinášali leto. Aj keď to bol pôvodne pohanský zvyk, jeho pečať vidíme aj v kresťanských tradíciách dodnes. Bahniatka ostali neodmysliteľným symbolom Veľkej noci.

                 Aj žiaci prvého stupňa našej školy spolu s deťmi z MŠ zo Záhorskej Vsi a Angernu si v piatok 17.3.2023 pripomenuli túto každoročnú tradíciu. Už niekoľko dní pred touto udalosťou si žiaci prvého stupňa pripravovali prútiky, ktoré vyzdobovali krepovým papierom. Presunuli sa k rieke Morave, kde sa stretli aj s deťmi z miestnej materskej školy, kompou sa previezli  cez rieku Moravu  a tam spoločne spievali Morene. Nádhernými pestrofarebnými prútikmi mávali v ústrety jari a sledovali zapálenie Moreny a jej hodenie do rieky. Cestou späť hodili farebné prútiky„ letečka“ do rieky a v dobrej nálade sa vrátili do školy.

            Vitaj jar, už sme sa na teba veľmi tešili!

             

            Mgr. Adriána Kiseľová

            Fotoalbum

        • Študijné voľno
          • Študijné voľno

          • Dňa 22.3. 2023 budú mať žiaci 5. - 8. ročníka študijné voľno z dôvodu Testovania 9 - 2023.

            Úlohy na tento deň budú zadané na webovej stránke v záložke: Písomky / DÚ.

        • SUPER FLORBAL POHÁR
          • SUPER FLORBAL POHÁR

          • V stredu 15. marca 2023 sa žiaci 5. – 9. ročníka zúčastnili okresného kola športovej súťaže SUPER FLORBAL POHÁR v Stupave. Za účasti ďalších 5 družstiev bojovali o postup do krajského kola.

                        Úvodné vystúpenie nezastihlo reprezentantov našej školy v ideálnom rozpoložení. Po obojstranne málom ofenzívnom predstavení podľahli ZŠ Láb 0:1. Chuť si napravili v nasledujúcom zápase proti ZŠ Lozorno. Po góloch Patrika Šarközyho a Andreja Fejtla zvíťazili po výsledku 2:0. Postupovú nádej si udržali aj v poradí treťom stretnutí, kedy v nervydrásajúcom závere vyrovnali necelé 3 sekundy pred koncom proti domácej ZŠ Stupava na konečných 1:1, opäť po góle P. Šarközyho. Proti favoritovi Gymnázium Malacky však museli skloniť hlavu po prehre 0:2. Záverečné vystúpenie bolo dramatické až do záverečných sekúnd, kedy sa tentokrát priklonila športová fortuna na stranu ZŠ Gajary, ktorá nás porazila tesne 1:2. Gól zaznamenal Alex Keszegh.

                        V konkurencii 6 súťažných tímov sme napokon obsadili 4. nepostupové miesto. Za účasť a vzornú reprezentáciu školy ďakujeme Adriánovi Beňovi Markovi Alexovi Korychovi (obaja VI.A), Patrikovi Šarközymu (VII.A), Borisovi Šimkovičovi (VII.B), Michalovi Malíkovi, Jakubovi Malíkovi, Filipovi Kňazemu, Michaelovi Margušovi Nikolasovi Balážovi (všetci VIII.A), Andrejovi Fejtlovi Alexovi Keszeghovi.

             

            Mgr. Dávid Malík

        • Hviezdoslavov Kubín, obvodné kolo - ÚSPECHY!
          • Hviezdoslavov Kubín, obvodné kolo - ÚSPECHY!

          • Obvodné kolo najprestížnejšej recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín sa tohto roku konalo dňa 16.3.2023 v CVČ v Malackách. Stretli sa tu žiaci a žiačky z okolitých obcí a snažili sa prísediacu trojčlennú porotu presvedčiť o svojich kvalitách a o zaujímavosti ukážky, ktorú si vybrali.

            Našu školu reprezentovalo päť detí a počínali si veľmi dobre. Ich prednesy poézie či prózy zaujali porotu natoľko, že traja z nich získali i diplom a umiestnenie na prvých troch priečkach.

            V 2. kategórii získala 3. miesto v prednese poézie Veronika Poláková (VI.A) a v prednese prózy Fábio Ján Aľušík (V.A).

            V 3. kategórii v prednese poézie získala 2. miesto Alica Vašinová (IX.A).

            Výhercom srdečne blahoželáme a všetkým recitátorom ďakujeme za dôstojnú reprezentáciu školy a pani učiteľkám za prípravu žiakov!

            Mgr. Jana Báchorová

            Fotoalbum

        • Školské maratónske hry
          • Školské maratónske hry

          • Dňa 14. 3. 2023 sme sa zúčastnili na súťaži „Školské maratónske hry“ v športovej hale Malina v Malackách. Zúčastnili sa školy z okresov Malacky, Senec a Skalica. Súťaž bola určená pre deti 1. stupňa ZŠ v rámci ČSOB Bratislava maratón. Súťažili 5-členné miešané družstvá (v družstve museli byť minimálne dve dievčatá).

            Súťažilo sa vo vybraných šiestich disciplínach z celosvetového programu Kids atlethics IAAF. Prvá disciplína bola formula – zostava: kotrmelec, beh, slalom, beh cez prekážky a cieľ. Druhá disciplína bol hod na cieľ cez tyč. Tretia disciplína bol štafetový skok z miesta. Štvrtá disciplína bol hod raketou do kruhu. Piata disciplína bolo skákanie cez olympijské kruhy a šprint do cieľa. Šiesta disciplína bol štafetový prekážkový beh.

            Na záver usporiadatelia pridali ešte štafetový beh, kde boli školy rozdelené po okresoch. Naša škola bežala spolu so ZŠ Závod a ZŠ Zohor.

            Aj keď sme sa neumiestnili na prvých priečkach, žiaci bojovali s plným nasadením. Bez medaily neodišiel nikto. Za reprezentáciu školy ďakujeme Melánke Nosekovej, III.A, Jakubovi Fejtlovi, III.A, Karin Hlúchovej, IV.A, Maťkovi Maxianovi, IV.A, Máriovi Kočnárovi, IV.A.

            Veronika Šimkovičová

            Fotoalbum

        • Plavecký výcvik
          • Plavecký výcvik

          • Naša škola, v dňoch 13. – 17. 3. 2023,  vytvorila žiakom 1. až 4. ročníka podmienky pre osvojenie si základov plávania. Základy plávania si žiaci osvojili prostredníctvom základného plaveckého výcviku a zdokonaľovacieho plaveckého výcviku v športovej hale Malina v Malackách.

            V prvý deň si inštruktori žiakov rozdelili do troch skupín podľa svojich schopností a v týchto pracovali počas celého výcviku. Venovali sa im mladí tréneri, ktorých si deti hneď obľúbili. Deti sa hravou formou zoznamovali s technikou plávania a s bezpečnosťou počas pohybu v bazéne.

            Počas celého týždňa boli dve skupiny vo veľkom plaveckom bazéne a začiatočníci v malom bazéne. Dôraz sa kládol na správnu techniku nôh, rúk, dýchanie. Začiatočníci sa naučili splývať a ostatné skupiny zdokonaľovali plavecký štýl kraul a znak.

            Plavecký výcvik mal úspech. Zároveň tento kurz slúžil na posilnenie ich zdravia a zvýšenie telesnej zdatnosti. Žiaci, ktorí sa zúčastnili kurzu celých 10 h, ho úspešne zvládli a boli odmenení „Mokrým vysvedčením“.

            Verím, že deti budú dlho v dobrom spomínať na tento plavecký výcvik a o rok sa zúčastníme opäť.  

             

            Mgr. Ľubica Hájek 

            Fotoalbum 

        • ,,Hasič - pretekár" - výtvarná súťaž
          • ,,Hasič - pretekár" - výtvarná súťaž

          • Tak ako každý rok, aj v tomto školskom roku sa naši žiaci zapojili do celoslovenskej súťaže detí vo výtvarnom prejave na tému ,,Hasič – pretekár.“ Súťaž organizuje Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Malackách. Autorom súťažných prác, ktoré sme odoslali do súťaže želáme veľa šťastia!

            Mgr. Soňa Landlová

        • Nedaj sa, hovor o tom!
          • Nedaj sa, hovor o tom!

          • Šírenie osvety ohľadom citlivej témy šikanovania na školách, ale aj jej rozpoznania a pomoci ako svedka šikanovania, je v dnešnej dobe veľmi aktuálna.

            Žiaci našej školy sa vo štvrtok 9.3. v priestoroch telocvične oboznámili s edukatívnym multimediálnym predstavením "Nedaj sa, hovor o tom!" Scénky a videá zachytávali tému šikanovania, ale aj rasizmu, fyzického násilia, sexuálneho obťažovania, či kybernetického šikanovania. Posmeľovali obete šikanovania k riešeniu situácie prostredníctvom interaktívneho divadla, video výpovedí známych youtuberov i neznámych ľudí, ktorí sa so šikanovaním stretli. Príslušníci Policajného zboru vysvetlili deťom nástrahy kybernetického šikanovania a trestnoprávnu zodpovednosť šikanovania. 

            Projekt je realizovaný pod záštitou Ministerstva školstva, vedy a výskumu SR. V závere predstavenia pani zástupkyňa prevzala certifikát pre našu školu s dôležitými kontaktmi poskytujúcimi pomoc (napr. Linka detskej istoty, IPčko...). 

             

            Mgr. Zuzana Šišuláková

             

        • Svet okolo nás - Čína
          • Svet okolo nás - Čína

          • Vďaka šiestemu dielu projektu Svet okolo nás sa 54 žiakov našej školy ocitlo v rozľahlej, historickej a mystickej Číne. Spolu s cestovateľmi sme sa prešli po Veľkom čínskom múre, pokochali sa pohľadom na jedinečné pandy veľké, navštívili Tibetskú náhornú plošinu,  zatajili dych pri prastarom rituáli nebeského pohrebu, obdivovali ryžové polia a vodnaté rieky a vydali sa aj na samotný západ krajiny, kde Čína už takmer nie je Čínou. V samom závere projekcie kládli žiaci cestovateľom otázky, na ktoré im cestovatelia ochotne odpovedali. Zážitok to bol neuveriteľný a už teraz sa tešíme na ďalší diel projektu z tropickej Afriky.

             Mgr. Soňa Landlová

            Fotoalbum

        • Bricklandia
          • Bricklandia

          • V piatok 3. marca 2023 takmer všetci naši prvostupniari vycestovali do Bratislavy do Bricklandie,   do sveta plného lego kociek, do sveta zábavy a kreativity. Uvítala ich obrovská herňa, kde okamžite stratili pojem o čase. Mali možnosť sa vyšantiť, zahrať, skladať z viac ako 100 kg lego DUPLO kociek v bazéne, písať s lego kockami na graffiti stenu, skladať mozaiky, stavať veľké stavby zo stoviek FUN BLOKOV, obliekať postavičky Friends v životnej veľkosti do lego šiat alebo sa voľne kreatívne vyblázniť.                                                                                  

            Návšteva Bricklandie však nebola len o hre s kockami. Naši školskí návštevníci so zatajeným dychom obdivovali 15 metrov dlhý stôl krásnych lego scenérií – zimnú krajinku so Santom, sobmi, elfami, obrovský Betlehem s Jeruzalemským chrámom, lunapark s kolotočmi, vláčikmi, rozprávkovými bytosťami, strašidlami a vitríny – Minecraft, NINJAGO, Star Wars, Atlantis, NASA, western, stredovek, autá, pirátov, polárnikov...                                                                    

            Naša návšteva vo svete fantázie neskutočne rýchlo ubehla, deti sa so svojimi stavbami, obrázkami, postavičkami veľmi ťažko lúčili. Mnohí odchádzali s prísľubom, že sa do ukončenia výstavy ešte do Bricklandie vrátia.

            Zuzana Doršicová

            Fotolabum

        • Poď študovať obchod
          • Poď študovať obchod

          • Vo štvrtok 2. marca sa naši žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili zaujímavej online exkurzie, na ktorej sa dozvedeli výhody duálneho vzdelávania a praktického vyučovania počas strednej školy. Podujatie realizuje Slovenská aliancia moderného obchodu, ktorú tvoria nasledovní zamestnávatelia: BILLA, KAUFLAND, LIDL, METRO, TESCO, DM DROGERIE MARKT a TERNO. Na exkurzii diskutovali žiaci, ktorí už študujú obchod a praxujú u uvedených zamestnávateľov. Juraj už 4. rok študuje a praxuje v Lidl a Janko je prvák a praxuje v Tesco. Podelili sa so žiakmi o svoje skúsenosti a postrehy. Porozprávali, čo je na štúdiu obchodu najkrajšie, čo ich najviac baví a aké sú hlavné výhody a perspektívy do budúcnosti. Počas prezentácie odpovedali aj na otázky žiakov. Veríme, že aj táto prezentácia pomôže našim žiakom pri výbere strednej školy.

            Mgr. Pavlína Janotková

        • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo
          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • Dňa 28. 2. 2023 sa v našej škole realizovalo školské kolo celoslovenskej recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Súťažilo sa v umeleckom prednese v troch kategóriách a žiaci recitovali ukážky poézie alebo prózy podľa ich osobných preferencií. Niektorí si vybrali moderných autorov, iní siahli po klasike.

                           Odborná porota posúdila výkony žiakov a zhodla sa na týchto výsledkoch:

            1.kategória – poézia:    1. miesto: Voltemarová Sofia (IV. A)

                                                  2. miesto: Ševcovová Natália (III. A), Bobáková Monika (II. A)

                                                  3. miesto: Noseková Melánia (III. A)

            1. kategória – próza:     1. miesto: Stolár Lukáš (II. B)

                                                  2. miesto: Slezáková Emma (IV. A)

                                                  3. miesto: Hlúchová Karin (IV. A), Danihelová Klára (II. B)

            2. kategória – poézia:    1. miesto: Poláková Veronika (VI. A)

                                                   2. miesto: Korych Marko (VI. A)

                                                   3. miesto: Danihelová Sabrina (V. A)

            2. kategória - próza:     1. miesto: Aľušík Fábio Ján (V. A)

                                                 2. miesto: Strečanská Laura (VI. A)

                                                 3. miesto: Danihel Richard (V. A)

            3. kategória – poézia:     1. miesto: Vašinová Alica (IX. A)

                                                    2. miesto: Sithová Laura (VII. B)

                                                    3. miesto: Klasová Veronika (IX. A)

            Ďakujeme všetkým deťom za ich usilovnosť a aktivitu a učiteľom za prípravu žiakov a odborné rady! Žiaci, ktorí obsadili prvé miesto, budú našu školu ďalej reprezentovať v Malackách.

            Držíme im palce!

            Mgr. Jana Báchorová

            Fotoalbum