• Olympiáda v anglickom jazyku – školské kolo
          • Olympiáda v anglickom jazyku – školské kolo

          •     Uplynulý pracovný týždeň prebiehalo v našej škole školské kolo olympiády v anglickom jazyku. V súťažnej kategórii 1A (žiaci 5., 6. a 7. ročníka) o prvenstvo bojoval Matyáš Šaub (žiak V. A triedy), Laura Strečanská (žiačka VI. A triedy), Viktória Kňazeová, Nina Horváthová Jaroslav Danihel (všetci žiaci VII. A triedy) spoločne so žiakmi VII. B triedy Viktóriou Ščepkovou, Máriom ŠušukomJakubom Zvěřinom. Ďalšie zastúpenie súťažiacich priniesla súťažná kategória 1B (žiaci 8. a 9. ročníka). Predstavili sa v nej žiaci VIII. A triedy Emma LučánskaMatej Varga spoločne so žiačkami IX. A triedy Veronikou Klasovou, Ninou Nerádovou, Viktóriou OlejkovouAlicou Vašinovou.

               Pre olympionikov bol pripravený test, ktorý preveril ich vedomosti z oblasti gramatiky, slovnej zásoby a čítania textu s porozumením. Okrem toho si vypočuli ukážku v anglickom jazyku, ktorú sa snažili správne interpretovať. Po sčítaní všetkých bodov sme spoznali víťazov jednotlivých kategórií. Viktória Ščepková (VII. B)Matej Varga (VIII. A) zdolali svojich spolužiakov v rámci svojich súťažných kategórií a budú reprezentovať našu základnú školu v okresnom kole olympiády v anglickom jazyku.

                 Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť, víťazom gratulujeme a budeme držať palce v ďalšom kole!

            Mgr. Dávid Malík 

            Fotoalbum

        • Turistická vychádzka
          • Turistická vychádzka

          • Vo štvrtok 17.11. 2022 sme sa malí a veľkí turisti rozhodli absolvovať turistiku z Vysokej pri Morave do Záhorskej Vsi. Slniečko bolo schované, našťastie však nepršalo. Ráno sme nastúpili do autobusu smer Hochštetno a ochotný pán šofér nás vysadil až pred Športcentrom (Parkúr Clubom) vo Vysokej pri Morave, kde naše kroky smerovali ku koníkom. Milá pani Romanka nám o nich porozprávala, urobila prehliadku po všetkých stajniach a výbehoch v areáli a deti si koníky pohladkali. Na záver sa v klube najedli a pokúpili dobroty v bufete.

            Cestou z Parkúr Clubu sme sa prešli k neďalekej farme, kde nás zvedavo vítali očká zajkov, emu, klokanov, kozičiek a kravičiek. Odtiaľ už naša cesta viedla na cyklocestu smer Záhorská Ves. A nebola to obyčajná cesta, ale hľadanie „geokečiek“ v rámci medzinárodnej hry „geocatching“, kde prostredníctvom navigácie deti hľadali ukryté nádoby s prekvapením a blokom na podpis pre úspešného nálezcu. Našli sme ich až štyri! Pri náučnom chodníku sme si povedali informácie o Hornom lese, v ktorom sme sa práve nachádzali. Dozvedeli sme sa o faune a flóre tejto oblasti a zasmiali sa na odpovedi niektorého z našich detí na otázku p.učiteľky: „Čo rastie na dube? Ža...ža...“ „Žaby!“ :-D :-D :-D

            Tešíme sa na nové zážitky a informácie, ktoré nás spolu opäť čakajú!

            Mgr. Zuzana Šišuláková

            Fotoalbum     

        • Papiernička Petrus - exkurzia
          • Papiernička Petrus - exkurzia

          • Zaujímavú a poučnú exkurziu absolvovali naši žiaci 1. stupňa do obce Prietrž, malebnej dedinky v údolí rieky Myjavy. Navštívili sme PETRUS Papier, ojedinelú manufaktúru, ktorá vyrába ručný papier bez spracovania drevenej celulózy. Hlavnou surovinou pri výrobe papiera je bavlna. Absolvovali sme odborný výklad o histórii výroby papiera, klasickej kníhtlači, kníhviazačstve spojený s praktickými ukážkami. Následne sme si všetci ručne vyrobili svoj vlastný papier, ktorý je jedinečný, vyrobený z bavlny a na rozdiel od bežného papiera, na ktorý píšeme a bežne používame, je ten náš odolnejší, nerozpíja sa, nezožltne, zostane nezmenený niekoľko sto rokov. A má ešte niečo navyše - je plný lúčnych kvetov, pretože pán majster ich nasypal priamo do masy z vody a bavlny a po vysušení zostali súčasťou papiera.                                                                      Vďaka za milé prijatie, nadobudnuté vedomosti a zaslanie vyrobených papierov patrí papierenskému majstrovi Miroslavovi Čmelovi, ktorý nás ručnou výrobou papiera sprevádzal.

            Zuzana Doršicová

        • Úspech v okresnom kole OSJL
          • Úspech v okresnom kole OSJL

          •       Pred pár dňami som vás informovala o výsledkoch školského kola OSJL. Na prvom mieste sa vtedy umiestnila deviatačka Alicka Vašinová, ktorá tak postúpila do okresného kola tejto súťaže.

                  Okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry sa konalo dňa 10.11. 2022 v CVČ v Malackách. 15 žiakoch z okresu Malacky si zmeralo svoje schopnosti a jazykové zručnosti. Žiaci museli obstáť v troch rôznych disciplínach. Najprv museli úspešne vyriešiť test, ktorý bol podľa slov organizátorov dosť náročný, a potom nasledovala transformácia textu a rečnícky prejav. Vo veľkej miere sa žiaci museli spoliehať nielen na svoje vedomosti, ale i na svoju pohotovosť a umenie improvizácie, pretože na prípravu mali len 5 minút.

                  Záverečné slová poroty vyzneli veľmi pochvalne a teraz, keď mám v rukách ešte horúcu výsledkovú listinu okresného kola OSJL, by som chcela v mene všetkých z celého srdca pogratulovať Alicke, ktorá obstála v súťaži veľmi dobre a stala sa úspešnou riešiteľkou.

                  Alicka, ďakujeme za peknú reprezentáciu našej školy a prajeme Ti veľa úspechov vo všetkom, do čoho sa pustíš!

            Mgr. Jana Báchorová

        • TEPLO - projektové vyučovanie v III. A
          • TEPLO - projektové vyučovanie v III. A

          • Ako vzniká teplo? Zahrievajú sa rôzne materiály rovnako rýchlo? Odpovede na tieto otázky hľadali naši tretiaci počas projektového vyučovania na tému teplo. Prečítali si rozprávku O Krajine teplých chumáčikov, naučili sa nové vybrané slová, tvorili prešmyčky, rozhýbali sa s násobilkou, až im z toho bolo horúco. Na prírodovede robili pokusy s trením a zahrievaním rôznych materiálov. Deti zistili, že aj farby môžu byť teplé a studené, a že nás hreje pri srdiečku, keď sme k sebe pozorní. Na záver tematického vyučovanie si žiaci vyrobili vlastný zdroj tepla – pochodeň, ktorá vďaka svetielkam žiarila aj na lampiónovom sprievode.

             

            Mgr. Diana Ševcovová

            Fotoalbum

        • Informatická súťaž iBobor
          • Informatická súťaž iBobor

          • Uplynulý pracovný týždeň prebiehala na našej základnej škole informatická súťaž iBobor. Žiaci a žiačky si v nej preverili svoje vedomosti z oblastí logiky, práce s textom, čítania s porozumením a matematiky. Do súťaže sa zapojili žiaci a žiačky 2. – 9. ročníka prostredníctvom aplikácie Edupage. Medzi úspešné riešiteľky patrí Karin Hlúchová (IV. A)Laura Strečanská (VI. A). Ďakujeme všetkým pedagógom za pomoc pri príprave a organizácii súťaže a úspešným riešiteľkám srdečne gratulujeme!

            Čo je iBobor?

            V roku 2004 založila profesorka Valentina Dagienė v Litve informatickú súťaž. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras (tento názov sa používa aj v angličtine na medzinárodných podujatiach) a po slovensky Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT a posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            Mgr. Dávid Malík

            Fotoalbum

        • Lampiónový sprievod
          • Lampiónový sprievod

          • Dňa 10.11. 2022 žiaci našej školy čakali, že príde Martin na bielom koni. Neprišiel síce tento rok, ale vybrali sme sa po jeho stopách s lampášmi a lampiónmi.

            Sprievod išiel od školy, prestávku si urobil pri kultúrnom dome, kde deti zaspievali piesne o svätom  Martinovi a vypočuli si krátky príbeh o živote svätého Martina. S Martinom sa najčastejšie spája epizóda, ako počas cesty na koni stretol žobráka. Nemal mu čo dať, tak sa podelil o polovicu svojho plášťa. No svätý Martin nám priniesol toho oveľa viac. Deti sa naučili, že dobré skutky a lásku treba rozdávať a vedieť sa aj s drobnosťou podeliť. Potom sme sa presunuli na hrádzu pri rieke Morave a tam sme ukončili náš lampiónový sprievod. Niektoré rodiny vypúšťali lampióny šťastia s drobnými želaniami do neba. 

            Za hudobný doprovod ďakujeme obecnému úradu!

            Hasiči nám pripravil malé občerstvenie v podobe palaciniek, hot dogov a teplého čajíka. Ďakujeme!

            Mgr. Ľubica Hájek

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • V súlade so zákonom č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5 poskytujem 

            dňa 18.11. 2022 (piatok) riaditeľské voľno 

            žiakom Základnej školy, Hlavná 31 v Záhorskej Vsi z prevádzkových dôvodov.

            PaedDr. Ivica Pupiková, riaditeľka školy

        • Zapojili sme našu školu do programu Skutočne zdravá škola
          • Zapojili sme našu školu do programu Skutočne zdravá škola

          • Zdravá škola = zdravé deti, zdraví žiaci = zdravá generácia = v budúcnosti zdravé mesto so zdravými občanmi.

            Školy zapojené do programu Skutočne zdravá škola majú jedinečnú príležitosť pomôcť deťom a mladým ľuďom pochopiť, čo je ozajstné poctivé jedlo a poskytnúť im praktické zručnosti na život. Znalosti, ktoré deti počas vyučovania získavajú o jedle, rovnako tak aj jedlo, ktoré je ponúkané na obedy v jedálňach, pomáhajú vytvárať kultúru zdravého, udržateľného a plnohodnotného stravovania. Jedlo tvorí základ nášho života a našej budúcnosti, malo by teda hrať vo vzdelávaní detí kľúčovú rolu.

            Program Skutočne zdravá škola spolupracuje s odborníkmi s dlhoročnými skúsenosťami z oblasti výživy a vzdelávania v stravovaní. Odborným garantom je Slovenská asociácia pre výživu a prevenciu. Dlhodobá podpora programu od hlavného partnera - spoločnosti Kaufland.

            Program Skutočne zdravá škola je ideálnym doplnením ďalších programov, ako sú napríklad: Zelená škola, Bio do škôl, Viem, čo zjem, Hovorme o jedle, Hravo ži zdravo, Čerstvé hlavičky, EkoAlarm. Do niektorých zo spomenutých programov sa úspešne zapájame už niekoľko rokov.

            Mgr. Lenka Liščáková

        • Lampiónový sprievod
          • Lampiónový sprievod

          • Riaditeľstvo Základnej školy v Záhorskej Vsi Vás pozýva na lampiónový sprievod, ktorý sa uskutoční dňa 10.11. 2022, zraz o 17.15 h v areáli školy.

            Sprievod bude smerovať od budovy základnej školy po hrádzu za obecným úradom. 

            Pri kultúrnom dome sa žiaci základnej školy predstavia s krátkym programom.

            Lampióny si môžete zakúpiť už v týchto dňoch v predajniach: Potraviny Peter Mošovský a Potraviny Lýdia (Peter Pruška).

            Občerstvenie zabezpečí Dobrovoľný hasičský zbor Záhorská Ves.

            Tešíme sa na magickú atmosféru jesenných svetielok!