• Vyhodnotenie jesenného zberu papiera
          • Vyhodnotenie jesenného zberu papiera

          • Žiaci základnej školy spoločne so svojimi rodičmi a pedagógmi opäť raz preukázali, že im osud našej planéty nie je ľahostajný. Dôkazom toho je zber papiera, ktorý sa uskutočnil v termíne od 26.9. – 30.9. 2022.

            Všetky triedy spolu priniesli viac ako 4443,3 kg papiera. Fantastické! Podarilo sa nám vyzbierať o 830 kg papiera viac ako pri zbere papiera v máji minulého školského roku.

            V rámci hodnotenia tried sa na 1. mieste umiestnili naši najmladší žiaci z I. A triedy, ktorí priniesli spoločne neuveriteľných 1031,3 kg papiera. Strieborný stupienok obsadili žiaci II. A triedy (966,55 kg) a naši veľmi usilovní žiaci z V. A obsadili 3.miesto (424 kg).  

            Víťazmi v kategórii najlepší jednotlivec v množstve nazbieraného papiera sú súrodenci Ema Tomanová z I.A triedy (897,55 kg) a Dominik Toman z II. A triedy (897,55 kg). Na druhom mieste sa umiestnil Šimon Daráž, ktorý priniesol 170,25 kg papiera. Doslova o chlp za ním, sa umiestnil žiak z IX.A triedy – Lucas Zábojník (170 kg papiera), ktorý obsadil tretie miesto najúspešnejších jednotlivcov v zbere papiera.

            Najúspešnejšie triedy a jednotlivci budú odmenení začiatkom nasledujúceho týždňa.

            Víťazom gratulujeme a v mene základnej školy ďakujeme všetkým rodičom a občanom našej obce, ktorí sa spolupodieľajú na výchove a vzdelávaní našich žiakov aj prostredníctvom podobnej environmentálnej aktivity.

             

            Mgr. Lenka Liščáková 

            Fotoalbum

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • Rada Európy v roku 2001 počas Európskeho roka jazykov vyhlásila 26. september za Európsky deň jazykov, ktorý si školy v členských krajinách každoročne pripomínajú prostredníctvom rôznorodých podujatí, súťaží, kvízov, besied, školských rozhlasových vysielaní alebo športových podujatí. Cieľom Európskeho dňa jazykov je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania. Jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie väčšieho interkultúrneho porozumenia a kľúčovým prvkom bohatého kultúrneho dedičstva starého kontinentu.

            Prostredníctvom školského rozhlasového vysielania, vedomostných kvízov, audio a videonahrávok, ako aj prácou so slovami na hodinách anglického a nemeckého jazyka sme si Európsky deň jazykov pripomenuli aj na našej základnej škole!

            Mgr. Dávid Malík

            Fotoalbum

        • Biela pastelka - 23.9. 2022
          • Biela pastelka - 23.9. 2022

          • Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska ďakuje ZŠ Záhorská Ves za pomoc a podporu pri realizácii verejnej zbierky Biela pastelka 2022. Na konto verejnej zbierky sme prispeli čiastkou 124,- eur.

            Ďakujeme všetkým darcom!

            Fotoalbum

        • Svetový deň cyklistiky
          • Svetový deň cyklistiky

          • 1. október je deň venovaný cyklistom. Práve v tento deň sa slávi Svetový deň cyklistiky. Bicykel oslavuje  už 200 rokov.

            Na Slovensku sa stále budujú nové cyklocesty. Jazda na bicykli je veľmi zdravá a prospešná nie len pre ovzdušie krajiny, ale aj pre naše telo.

            Veronika Šimkovičová

        • Zber papiera
          • Zber papiera

          • Riaditeľstvo Základnej školy v Záhorskej Vsi vyhlasuje zber papiera, ktorý sa uskutoční od pondelka 26. septembra do piatka 30. septembra 2022. Zberný kontajner bude umiestnený v areáli školy pri ihrisku, ako tomu bolo aj po minulé roky.  Balíky papiera musia byť zviazané s uvedeným menom žiaka. Papier môžete nosiť v nasledujúcich termínoch:

            pondelok -  štvrtok od 13.00 h do 15.00 h a piatok do 12.00 h.

             

            V stredu (28. septembra 2022) v prípade priaznivého počasia budú žiaci jednotlivých tried spolu s triednymi učiteľmi zbierať papier po obci.  

            Najúspešnejšia trieda a jednotlivec budú odmenení!

            Mgr. Lenka Liščáková

        • Povedzme NIE kyberšikane!
          • Povedzme NIE kyberšikane!

          • Z posledných prieskumov vyplýva, že dospelí chápu význam vzdelávania v digitálnej zručnosti, aj to, že rastie závislosť na technológiách. Naopak, deti trávia najviac času pri hrách a videách, chate a prezeraní obsahu iných. Stretávajú sa s rizikom kyberšikany vo všetkých jej formách – od ohovárania, zverejňovania osobných, často až intímnych informácií až po vydieranie. Medzi najčastejšie chyby v tejto súvislosti patrí využívanie profilov bez nastavenia aspoň základných bezpečnostných parametrov, zverejňovanie, respektíve sprístupňovanie vlastných osobných údajov dôverného charakteru, či zverejňovanie osobných údajov iných bez súhlasu dotknutej osoby. Aj tieto informácie odzneli na prednáške o rizikách, ktoré na žiakov 5. – 9. ročníka našej základnej školy čakajú v online priestore. Prednáškou sprevádzal lektor Mgr. Tomáš Földes, odborník na bossing, nediskrimináciu, extrémizmus, kyberšikanu a bezpečnosť používania sociálnych sietí.

            Kyberšikanovanie je jedným z najčastejších negatívnych javov na internete. Nie je to niečo nové, je to len prejav, ktorý sa objavuje v inom priestore. S rozšírením moderných technológií sa aj výrazná časť šikanovania presunula do virtuálneho prostredia. Pre agresorov je ľahšie ubližovať niekomu, komu sa nemusia pozerať priamo do očí, menej vnímajú emócie a zranenie obete, menej si uvedomujú závažnosť svojho konania a zodpovednosť zaň. Takéto šikanovanie im môže pripadať iba ako druh neškodnej zábavy. Agresora zároveň ich anonymita chráni pred odhalením. Pre obeť je virtuálne šikanovanie ešte závažnejšie – nemôže pred ním uniknúť nikam, ani do bezpečia domova. Ak používa mobilný telefón alebo internet, agresori sa k nej dostanú v ktorúkoľvek dobu a na ktoromkoľvek mieste.

            Dieťa sa môže stať nielen obeťou kyberšikanovania, ale môže byť aj tým, kto ubližuje niekomu inému. Niekedy to môže byť pre to, že nerozoznalo, kde už končí zábava, ale niekedy sa za tým môže skrývať niečo vážnejšie. Nikto neubližuje ostatným len tak bez príčiny – za každým násilím sa skrýva nejaká vnútorná bolesť. Dieťa môže používať kyberšikanovanie na to, aby odbúralo nahromadené napätie, získalo ocenenie v skupine, ukázalo svoju moc alebo zo strachu, aby sa ono samo nestalo obeťou. V každom prípade je aj dieťa, ktoré niekomu ubližuje, dieťaťom, ktoré potrebuje pomoc. Rozprávajme sa spolu o príčinách jeho správania, o tom, čo ho trápi, o vašich vzájomných vzťahoch, pomôžte mu nájsť cestu, ako môže odčiniť to, čo urobilo. Obrátiť sa môžete aj na odborníka, detského psychológa, ktorý vám s riešením pomôže.

             

            Mgr. Dávid Malík

            Fotoalbum

        • Old School Brothers Miroslav ,,Bruise” Žilka
          • Old School Brothers Miroslav ,,Bruise” Žilka

          • V zdravom tele – zdravý duch! Športom ku zdraviu! Je vám to povedomé? O potrebe pohybu počúvame zo všetkých strán – z médií, doma i v škole. Je však lepšie raz zažiť ako dvakrát počuť. O tom sa presvedčili i naši žiaci.

            Dňa 20.9. 2022 zavítal do Záhorskej Vsi Miroslav Žilka, ktorý viac ako 7 rokov realizuje jedinečné výchovné koncerty pre základné a stredné školy po celom Slovensku, kde motivuje mládež k pohybu a k aktívnemu životnému štýlu. Že vám to meno nie je povedomé? Nevadí. Ak sa však spomenie jeho tanečná skupina Old School Brothers, hneď je každému jasné, kto prišiel žiakom spestriť deň. Tento tanečník - robot pre žiakov ZŠ v Záhorskej Vsi pripravil nezabudnuteľný koncert plný informácií o modernom tanci, o tanečných štýloch a krokoch, ale najmä plný úžasného tanca a známych piesní. Či je náročné venovať sa tanečným štýlom poppin´, lockin´, elektro boggie a break dance, mali žiaci možnosť okúsiť na vlastnej koži. Spolu s Bruisom nacvičili v rekordnom čase tanečnú choreografiu. Nebolo to jednoduché, ale deťom sa to náramne páčilo a odmenení boli búrlivým potleskom.

            Povestnou čerešničkou na torte bol tanečný súboj dvoch dobrovoľníkov. Boli to Ninka Nerádová z IX. A a Laura Strečanská zo VI. A. Obe boli vynikajúce. Odmenou pre víťazku bola okrem pochvaly a potlesku i šiltovka s podpisom. Hodinový koncert, ktorý deti postavil na nohy, sa končil podpisovou akciou a spoločným fotením.

            Miroslav „Bruise“ Žilka žije naozaj tancom a bolo to cítiť. Veríme, že žiakov nielen pobavil, poučil a zaujal, ale najmä motivoval k tancu, k pohybu.

            Mgr. Jana Báchorová

            Fotoalbum

        • Turistická prechádzka do Suchohradu
          • Turistická prechádzka do Suchohradu

          • Sobotňajšie ráno 17.9.2022 sme odštartovali prvú turistickú prechádzku do Suchohradu. Hoci bolo pomerne chladno, na nálade nám to neubralo. Deti nahodili celkom rýchle tempo, preto sme sa onedlho ocitli pri bunkri, na ktorý s nadšením vyliezali aj tí najmenší. Ďalšia zastávka viedla do obchodu, veď posilniť sa a nabrať energiu na spiatočnú cestu je dôležité! :-) Dobrôtky, čo rodičia nabalili a mlsky, čo deti nakúpili, si deti pojedli na neďalekom ihrisku. Tam sa aj dostatočne vybláznili a vybehali, žiadna preliezka nezostala prázdna. Cesta naspäť potom ubiehala celkom rýchlo a nezabudli sme pozorovať krásnu lúku ešte stále plnú kvetov, šťavelu a špičiek. Tešíme sa na nové dobrodružstvá v prírode! :-) 

            Mgr. Zuzana Šišuláková

        • Turisticko - kultúrny krúžok
          • Turisticko - kultúrny krúžok

          • Dňa 17. 9. 2022 sa v rámci Turisticko - kultúrny krúžku uskutoční výlet do Suchohradu. Zraz o 9.00 h pred ZŠ v Záhorskej Vsi, predpokladaný príchod 13.00 h pred ZŠ. Prísť treba v športovom oblečení podľa počasia (prechodné bundy a čiapky) a športovej obuvi. Do ruksaku desiatu, pitie, 5€ vreckové (príp. pršiplášť). V prípade nepriaznivého počasia zostávame v telocvični. Pribaliť prezuvky.   

            Veronika Šimkovičová                                                   

        • Medzinárodný deň čokolády – 13. 9. 2022
          • Medzinárodný deň čokolády – 13. 9. 2022

          • Mliečna, horká, oriešková, s nugátovou náplňou, s kúskami ovocia alebo napríklad s príchuťou slaného karamelu. Čokoláda dnes existuje v rôznych podobách a každý si tak príde na svoje. Sotva sa nájde niekto, kto by tejto lahôdke odolal. Nezabudli ste v septembri osláviť Medzinárodný deň čokolády? 

            My  s deťmi v ŠKD sme čokoládu oslávili po svojom. Porozprávali sme si ako vzniká, že sa vyrába z kakaových bôbov, na čo je dobrá a kedy a v akom množstve je dokonca zdravá. 

            Pustili sme si čokoládovú fontánku a spolu s piškótami ochutnávali tečúcu a voňavú mliečnu aj horkú čokoládu. Vôňa čokoládky prilákala aj niektoré pani učiteľky aj pani zástupkyňu.  

            Ochutnávka sa všetkým páčila a čokoláda všetkým chutila.

            Veronika Šimkovičová

            Fotoalbum

                           

        • Čerstvé hlavičky: 2. dávka ovocia
          • Čerstvé hlavičky: 2. dávka ovocia

          • Poďakovanie za dovoz ovocia patrí rodine nášho prváka Boriska Osuského zo Suchohradu. Ďakujeme pani Oľge Vitekovej, pánovi Petrovi Vitekovi a pánovi Kristiánovi Ružičkovi.

        • Večerný beh zdravia v Malackách
          • Večerný beh zdravia v Malackách

          • Každoročné bežecké podujatie, Večerný beh zdravia, si našlo svoje miesto aj v tohtoročnom športovom itinerári okresného mesta Malacky. Pre účastníkov všetkých pohlaví a vekových kategórií bola pripravená trať v dĺžke zhruba 2000 metrov.

            Slávnostný štart započal pri miestnej Základnej škole Dr. J. Dérera a vyvrcholil v Zámockom parku.

            Našu školu teší, že svoje sily si otestovala aj naša pani učiteľka Ing. Mária Bobáková spoločne so svojou dcérou Monikou, žiačkou II.A triedy.

            Mgr. Dávid Malík

        • Dni prírody - exkurzia v Berry Farm
          • Dni prírody - exkurzia v Berry Farm

          • V piatok 9. septembra 2022 sme sa spoločne so žiakmi 5. a 6. ročníka zúčastnili exkurzie na čučoriedkovej farme Berry Farm, ktorá sa nachádza neďaleko mesta Stupava.

            Pod vedením miestnych pracovníkov sme absolvovali workshopy, prostredníctvom ktorých sme sa oboznamovali s problematikou životného prostredia na Slovensku aj vo svete. Počas vedomostného kvízu sme sa dozvedeli, že človek ročne pri všetkých svojich činnostiach môže spotrebovať až 1,5 milióna vody! Následne sme sa pokúšali dobiť si svoj mobilný telefón pomocou vlastného športového výkonu na bicykli. Čakala na nás aj prehliadka čučoriedkových sadov, počas ktorej nám majiteľka farmy dovolila natrhať si niekoľko čučoriedok do vlastného pohára.

            Na záver sme priložili ruku k dielu aj my a spolupodieľali sa na sadení levandúľ a príprave okrasnej skalky.

            Mgr. Dávid Malík

            Fotoalbum

        • Škola života - výchovný koncert
          • Škola života - výchovný koncert

          • Začiatok školského roka 2022/2023 bol v Záhorskej Vsi najlepší, aký sme si mohli predstaviť. Bol totiž zábavný, veselý.

            Zo školského dvora sa dňa 6.9. 2022 doďaleka ozývala hudba a spev. Prečo?  Pre našich žiakov bol pripravený výchovný koncert  Škola života. Herec Mestského divadla v Žiline a spevák skupiny Arzén s kamarátom Radom Pažejom sa postarali o uvoľnenú atmosféru, priniesli nám známe i menej známe ľudové piesne, predstavili kúsok zo svojho vlastného repertoára, ktorý je charakteristický spojením rocku a ľudových motívov z oblasti Terchovej. Veľmi pekné bolo, že do samotného koncertu sa postupne zapájali deti i učitelia. Najprv len ticho počúvali, potom tlieskali, mávali rukami, spievali a napokon i tancovali. Tí najmladší ukázali najviac odvahy. Trúfli si spievať do mikrofónu ako  naozajstní speváci.

            Veríme, že koncert a rozprávanie bolo nielen zábavné, ale i poučné. Popri pesničkách sme si totiž pospomínali na ľudové tradície a piesne, Jánošíka i kraj, z ktorého pochádza. Ďakujeme za spestrenie dňa a tešíme sa zase o rok.

            Mgr. Jana Báchorová