• Motýlia záhrada
          • Motýlia záhrada

          • V prírode sa zriedka podarí pozorovať jednotlivé vývojové štádiá motýľov. Našim prvostupniarom sa to podarilo.

            Motýlia záhrada, ktorú sme pre deti objednali, predstavuje skvelý spôsob, ako mohli v škole pozorovať vývoj motýľa. V reálnom čase a pekne zblízka. Deti postupne krok za krokom, minútu po minúte pozorovali jednotlivé štádiá životného cyklu motýľa. Najprv v uzatvorenom kelímku pozorovali rast húseničiek. Potom na vlastné oči videli, ako sa v priebehu niekoľkých hodín z vitálnych húseničiek stali nehybné kukly. Napokon sledovali vyliahnutie motýľov, čo bol pre deti nádherný zážitok. Potom vyliahnuté motýle v sieťke pozorovali, kŕmili kúskami jablka, jahôd, čerešní, pridali trávičku so sedmokráskami a ďatelinkami, aby si motýliky užili motýliu záhradku zatiaľ iba v sieťke. Napokon sme ich za krásneho letného dňa vypustili do našej školskej záhrady. Zaželali sme im šťastný let a veľa motýlích priateľov.                                                                                                                             

            Pre deti bolo pozorovanie vývoja motýľov silný emotívny zážitok, ktorý si určite vybavia pri pohľade na krásne farebné krídla babôčky bodliakovej.

            Zuzana Doršicová

            Fotoalbum

        • Prváci v Zámockom parku v Malackách
          • Prváci v Zámockom parku v Malackách

          • V tomto školskom roku si žiaci prvého ročníka na hodinách prvouky osvojovali vedomosti o rastlinách a živočíchoch. V súvislosti s touto zaujímavou témou sa dňa 24.6.2022  naši prváci zúčastnili návštevy Zámockého parku v Malackách, kde si vychutnávali krásu tohto výnimočného parku a kde si poobzerali rôzne rastliny a živočíchy priamo v prírode. Po vstupe do parku jednou z troch zámockých brán, prešli celým parkom až k fontáne. Príjemne si tam posedeli, občerstvili sa a pozorovali niekoľko zaujímavých vtákov, ktoré krúžili nad korunami starých stromov. Neskôr zbadali aj veveričku a poprechádzali sa medzi hrubými kmeňmi stromov. Prešli na lúku, kde sa snažili nájsť rôzne rastlinky a uhádnuť ich mená. Keď slniečko ukázalo svoju silu a na lúke začalo byť veľmi teplo, prešli sme hlbšie do parku. Po malej prechádzke a skúmaní rôznych druhov stromov sme sa zastavili na ihrisku, kde deti strávili príjemnú hodinku hraním a posedením v miestnom bufete. Pri návrate k autobusu sme sa ešte občerstvili zmrzlinou a príjemne unavení z pobytu na čerstvom vzduchu sme sa vrátili späť do školy.

            PaedDr. Lýdia Chylová

            Fotoalbum

        • Tretiaci a štvrtáci v Uhranskom múzeu
          • Tretiaci a štvrtáci v Uhranskom múzeu

          • Na hodinách vlastivedy v 3. a 4. ročníku poznávajú žiaci bližšie svoju obec.

            V Záhorskej Vsi, ako jednej z mála obcí na Slovensku, majú obyvatelia i návštevníci obce možnosť dozvedieť sa viac o histórii Záhorskej Vsi prostredníctvom Uhranského múzea.

            Na doplnenie vedomostí o obci preto tretiaci a štvrtáci spolu s triednymi pani učiteľkami navštívili miestne múzeum. Mali možnosť vidieť dokumentáciu a počuť o histórii Uhorskej i Záhorskej Vsi od roku 1301 po súčasnosť, o histórii voľakedajšej „pýchy" obce Uhranskom cukrovare, nádherne spracované dobové fotografie, prvý barokový kostol z r. 1678, prvé školské triedy z obdobia Franza Jozefa, nádherné kroje, sviatočné a pracovné odevy, do ktorých sa obliekali naši predkovia, fotografie z činností, ktoré už mladá generácia nepozná  (mlatba obilia), dobové zábery dreveného mosta do Angernu, zábery z povodní r. 1941 a 1947.

            Bolo toho veľa, čo deti prekvapilo, poučilo i pobavilo. Vďaka patrí pani Janke Davidovej, ktorá nás múzeom sprevádzala, za zaujímavý výklad a trpezlivosť pri zodpovedaní mnohých zvedavých otázok.

            Zuzana Doršicová

            Fotoalbum

        • Projekt Ekoalarm
          • Projekt Ekoalarm

          • Predchádzanie vzniku odpadu a jeho prípadná minimalizácia sa stali predmetom poslednej online prednášky v rámci projektu EkoAlarm, ktorý v našej základnej škole prebiehal v školskom roku 2021/2022. Žiaci I. a II. stupňa sa spoločne so svojimi triednymi učiteľmi počas 2 vyučovacích hodín zhovárali o rizikách, ktoré pre našu spoločnosť odpad predstavuje.

            Dozvedeli sme sa, že naša konzumne zameraná spoločnosť vyhadzuje stále viac vecí, ktoré však používa čoraz kratšie. Následkom je neustály rast mnohých druhov odpadov, napríklad komunálnych. To spôsobuje „dvojnásobné“ škody: mrhanie obmedzenými prírodnými zdrojmi pre výrobu nových výrobkov a znečisťovanie prostredia odpadmi. Zostali sme šokovaní informáciou, že plytvaním a zahadzovaním papiera do zmiešaného smetia vyhodíme na Slovensku cca 3000 hektárov lesa ročne! Navyše, produkty vyrobené z prírodných zdrojov vyhadzujeme ako odpad – zväčša na skládky alebo do spaľovní. Z nich následne unikajú toxické látky do pôdy, vôd alebo ovzdušia.

            V druhej časti prednášky sme sa dozvedeli, že aj samotný proces recyklácie prináša so sebou zaťaženie prostredia. Samotná recyklácia nestačí. Najlepší odpad je ten, ktorý vôbec nevznikne. Preto by sme sa mali snažiť zamedziť jeho vznik už pri samotnom zdroji. Prevencia, čiže znižovanie vzniku a škodlivosti odpadov nie je len vecou občanov, ale aj záležitosťou rôznych firiem, inštitúcií či obcí. Prevencia by mala zahŕňať 2 spôsoby: predchádzanie vzniku odpadov a ich škodlivosti, resp. obmedzovanie množstva a toxicity produkovaného odpadu.

            Mgr. Lenka Liščáková

            Fotoalbum

        • Štvrtáci na výlete v ZOO v Bratislave
          • Štvrtáci na výlete v ZOO v Bratislave

          • Dňa 24.6. 2022 sa žiaci IV.A zúčastnili výletu do ZOO v Bratislave.

            Od 1. novembra 2020 na post riaditeľky ZOO Bratislava nastúpila Ing. arch. Júlia Hanuliaková. Pochádza z Bratislavy a prežila takmer dve desaťročia v americkom Seattli, kde vlastnila architektonickú kanceláriu a venovala sa navrhovaniu zoologických záhrad po celom svete. V roku 2013 pracovala aj na projekte novej expozície pre vlky eurázijské v bratislavskej zoologickej záhrade, za ktorú si ZOO v roku 2019 odniesla 1. miesto v česko-slovenskej súťaži Biely slon.

            Zoologická záhrada Bratislava je najnavštevovanejšou inštitúciu hlavného mesta Bratislavy rozprestierajúca sa na rozlohe 96 hektárov. Počas svojej 60 ročnej histórie sa stala domovom pre 183 druhov zvierat. ZOO Bratislava ponúka návštevníkom relax a spojenie s krásou prírody v prostredí rozsiahleho pôvodného lesoparku uprostred ruchu hlavného mesta. Zoologická záhrada Bratislava svojou rozlohou a skladbou vegetácie poskytuje ideálne prírodné podmienky pre chov živočíchov, ktoré sa stali symbolmi slovenských lesov - rysy, vlky, medvede, zubry či rôzne druhy kopytníkov. Prioritou je vyriešenie chovného zariadenia pre medveďa Félixa, ktorý je dlhodobo umiestnený v nevyhovujúcich podmienkach zastaraného výbehu zo 60. rokov. Nezabúda sa ani na ikonické exotické zvieratá a vtáky z Afriky (lev, žirafa, zebra, nosorožec).

            Žiaci mohli pri návšteve dostať odpovede na mnohé otázky a spoznať zvieratá, o ktorých možno ešte nepočuli. Viete, ktorá antilopa bola považovaná v minulosti za jednorožca a ktorá si značkuje svoje teritórium slzami? Má zebra biele pásiky či čierne? Je naozaj hrošík potomok hrocha? Vďaka čomu vedia vtáky lietať? A lietajú naozaj všetky? A ďalšie.

            Spoločne  sme nazreli do miest, kde bývajú rôzne plazy, ryby, najmenšia opička na svete, spomalený leňoch a aj malé šelmičky. Pozreli sme si zvieratá Karpatského lesa (medveď hnedý, diviak lesný, rys ostrovid, vlk eurázijský, jeleň európsky, muflón lesný, zubor európsky). Pri výstupe na kopec ZOO sme sa kochali výhľadom na Kamzík. Po malom občerstvení sme pokračovali pri prehliadke zvierat z Ázie, Ameriky, Afriky a Austrálie. Videli sme jediný druh divého koňa, pôvodom z Mongolska. Na kopci nás očarila lama krotká, lama alpaka, emu hnedý, nandu pampový, mara stepná, pes ušatý, mundžak malý, kengura červená, hyena pásavá, pštros africký, kôň Przewalský, nosorožec tuponosý južný. Mali sme možnosť si pozrieť:

            • Vtáky (pelikán ružový, plameniak ružový, labuť čierna, kuvik obyčajný, plamienka driemavá, pôtik kapcavý, papagáje, rozela Pennantova, Ibis červený, lyžičiar ružovonohý, kačička mandarínska);
            • Plazy a obojživelníky (korytnačka leopardia, krokodíl čelnatý, pichľavec ozdobný, pytón kráľovský, šťúr obrovský, surikata vlnkavá, ryby, korytnačka uhoľná, kosmáč striebristý, kosmáč trpasličí, leguán zelený, leňoch dvojprstý, pásavec štetinový, tamarín pinčí, tamarín žltoruký, agama bradatá, potkanokengura králikovitá, pytón zelený, zebrička červenozobá);
            • Ohrozené a vzácne druhy (leopard cejlónsky, Jaguár americký, tiger-biela forma, lev juhoafrický, makak magot, gibon zlatolíci, dikdik Kirkov, oryx arabský, žirafa Rothschildova, zebra Chapmanova, hrošík libérijský);
            • Primáty (tamarín žltoruký, tamarín pinčí, mačiak Brazzov, lemur kata, saimiri vevericovitý, makak magot, gibon zlatolíci, šimpanz učenlivý, orangutan sumatriansky);
            • Šelmy (surikata vlnkavá, leopard cejlónsky, jaguár americký, tiger – biela forma, lev juhoafrický, panda červená, rys kanadský);
            •  Kopytníky (kozorožec alpský, koza kamerunská, adax núbijský, hrošík libérijský, žirafa Rothschildova, zebra Chapmanova, diviak visajanský, sika vietnamský, oryx arabský, dikdik Kirkov, sitatunga západná, antilopa vraná, antilopa nilgau)

            Po prehliadke ZOO nemohlo chýbať občerstvenie v McDonald’s a návrat do školy.

            Deťom  sa výlet páčil a odniesli si plno nových vedomostí a zážitkov. Na záver sa chcem poďakovať  rodičom, ktorí sa zúčastnili výletu za pomoc na výlete!

            Mgr. Adriána Kiseľová

        • Florbal Games v Stupave - úspech!
          • Florbal Games v Stupave - úspech!

          • V piatok 24. júna 2022 sa v športovej hale Základnej školy Stupava konal florbalový turnaj Florbal Games. Predstavilo sa na ňom dovedna 13 súťažných družstiev, vrátane našej základnej školy. Tímy boli následne rozdelené do skupín podľa jednotlivých vekových kategórií.

            V otváracom zápase turnaja sme prehrali s jeho neskorším víťazom ZŠ Sokolíkova Bratislava – Dúbravka v pomere 2:5. Aj v druhom stretnutí naši chlapci ešte neokúsili chuť víťazstva, keď podľahli ZŠ Smolenice 0:5. Až v treťom dueli skupiny sme zaznamenali prvé body, kedy sa nám podarilo získať bod za remízu 2:2 proti domácej ZŠ Stupava „A“. V predmetnom zápase sme v priebehu posledných 3 minút doslova dokázali „vstať z mŕtvych“, vyrovnať konečný stav stretnutia a odraziť sa k lepším výkonom. V poslednom skupinovom zápase sme porazili domácu ZŠ Stupava „B“ 5:0, keď sa pod skóre podpísala pätica rôznych strelcov. V zápase o konečné 3. miesto sme dokázali odplatiť súperovi zo Smoleníc prehru z prvého vzájomného stretnutia a po výhre 3:0 sme získali bronzové medaily!

            Za úspešnú a vzornú reprezentáciu našej školy ďakujeme Markovi Alexovi Korychovi, Martinovi Sithovi (obaja V.A), Patrikovi Šarközymu (VI.A), Andrejovi Rehákovi, Borisovi Šimkovičovi, Jakubovi Zvěřinovi (všetci VI.B), Michalovi Malíkovi Michaelovi Margušovi (obaja VII.A)!

            Mgr. Dávid Malík

            Fotoalbum

        • REGIO POMPA: Regionálna divadelná paráda sa otvára divákom
          • REGIO POMPA: Regionálna divadelná paráda sa otvára divákom

          • REGIO POMPA je regionálna prehliadka spoločnej tvorby, prezentácie a propagácie dramatickej tvorby detí a mládeže.

            Naši druhostupniari, žiaci V.A, VI.A, VI.B, VII.A a VIII.A triedy prispeli k úspešnej realizácii tohto podujatia. 24. júna 2022 boli pozrieť divadelné predstavenie Divadla z domčeka. Keď sa lenivému Janovi konečne podarilo zabiť draka a oženiť s princeznou, obecenstvo ho odmenilo veľkým potleskom a úsmevom na tvári, ktorý vyčarili mladí herci z Veľkých Levár.

            Ana Filko

        • Týždeň olympijských aktivít na 2. stupni
          • Týždeň olympijských aktivít na 2. stupni

          • Žiačky a žiaci 5. – 9. ročníka našej základnej školy bojovali vo štvrtok 23. júna 2022 o titul najšportovejšej triedy 2. stupňa a víťazstvo v zmiešanom turnaji chlapcov a dievčat vo vybíjanej.              

            V našej škole sa konal Olympijský deň!

            Úderom ôsmej hodiny sa jednotlivé ročníky zoradili na miestnom multifunkčnom ihrisku a zložili olympijský sľub, v ktorom sa zaviazali športovať a súperiť v duchu fair-play. Následne sa rozdelili na skupinu mladších žiačok a žiakov (5. – 7. ročník), ktorá bojovala o titul vo vybíjanej v rámci svojej vekovej kategórie a skupinu starších žiačok a žiakov (8. – 9. ročník), na ktorú vo vlastnej vekovej kategórii čakalo kvinteto športových disciplín.

            Druhostupniari si postupne vyskúšali beh na 110 metrov, hod petangovou loptičkou, skákanie vo vreci, hod na basketbalový kôš a skok do diaľky. Následne si obe skupiny úlohy vymenili.

            Titul vo vybíjanej mladších žiačok a žiakov napokon bez straty bodu získala VI. A trieda. Vo vyššej vekovej kategórii sa z víťazstva tešila VIII. A trieda. Vo vzájomnom superfinále oboch družstiev sa napokon z celkového triumfu tešili ôsmaci.

            Primát najšportovejšej triedy v staršej vekovej kategórii patril IX.A triede a v mladšej vekovej kategórii zasa VII.A triede.

            Na záver už len dodáme: „Športu zdar a olympizmu zvlášť!“

             

            Mgr. Dávid Malík a Ana Filko

            Fotoalbum

        • Chvíle, ktorými sa neplytvá
          • Chvíle, ktorými sa neplytvá

          • Výchovno-vzdelávací projekt CHVÍLE, KTORÝMI SA NEPLYTVÁ je zameraný na uvedomelú spotrebu potravín a solidaritu, podporovaný spoločnosťou Whirlpool Corporation v štyroch krajinách: Poľsko, Anglicko, Taliansko a Slovensko.

            Naše deti V ŠKD objavovali skutočnú hodnotu jedla, počnúc výberom, cez konzumáciu až po uvedomelú spotrebu. Vyrobili si ovsené mlieko, vytvorili vlastný receptár a krásnymi výtvarnými prácami sa zapojili do veľmi zaujímavého projektu. Našli veľa spôsobov, ako neplytvať potravinami, ako využiť zvyšky z večere, prečo je potrebné sledovať dátum spotreby potravín a kde ho správne nájsť. Počas celého projektu sprevádzala deti radosť, aktivita a nové vedomosti získané tiež doma a aj vlastnou skúsenosťou.

            Zuzana Látal

            Fotoalbum

        • Týždeň olympijských aktivít na 1. stupni
          • Týždeň olympijských aktivít na 1. stupni

          • Týždeň športového zápolenia, olympijských aktivít, odštartovali naši prvostupniari  s pani vychovávateľkami Bosonohou olympiádou.

            Následne vypukli v strede týždňa rozmanité športové súťaže, v ktorých si deti jednotlivých tried zmerali svoje sily v rôznych športových disciplínach – behu na 50 m, štafetovom behu, v skoku do diaľky, v hode kriketovou loptičkou, v rúčkovaní, v zostave s tyčou na čas, v slalomovom kotúľaní 3 lôpt, v hode obručou. Zábavnou bola pre deti súťaž v dotyku rúk a nôh presne podľa predlohy na zemi, keď si museli uvedomiť, ktorá ruka a noha je ľavá a ktorá pravá, všetko absolvovať v čo najkratšom časovom limite.

            Ďalší deň, hneď zrána, nasledoval olympijský beh po hrádzi pri rieke Morave. Nebol na čas, ani nešlo o prvenstvo. Dôležité bolo, aby deti absolvovali behom alebo chôdzou daný úsek a vychutnali si tak krásne voňavé letné ráno. Víťazmi našej školskej olympiády sa stali všetci zúčastnení v duchu  hesla ,,Nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa!“

            Zuzana Doršicová

            Fotoalbum

        • Meteorologický balón
          • Meteorologický balón

          • Žiaci šiesteho ročníka sa stali malými konštruktérmi. Ich úlohou bolo zostrojiť model Meteorologického balóna. Čo  to vlastne je? Je to balón, ktorý má priemer asi meter až 1,5 m. Prístroj, ktorý je na ňom upevnený, sníma teplotu, vlhkosť, rýchlosť vetra, čiže zachytáva informácie o životnom prostredí.  Pomocou neho získavajú informácie v rôznych výškach, čo je pre meteorológov podstatné a potrebné. Činnosť tohto balónu sondy je založená na Archimedovom princípe. Využíva výhody stúpavého tlaku vyvíjaného plynom, ktorý je ľahší ako vzduch.  Balón je zvyčajne naplnený vodíkom.  Ako vidím Meteorologický balón Ja? Pozrite si fotografie, ako ho vidia naši žiaci VI.A a VI.B triedy. 

            Ľubica Hájek 

            Fotoalbum

        • Stolnotenisový turnaj
          • Stolnotenisový turnaj

          • Dňa 8.6.2022 sa uskutočnil stolnotenisový turnaj detí našej základnej školy.

            Týmto turnajom sa zavŕšil celoročný plán tréningovej činnosti krúžku stolného tenisu. Počas trvania krúžku sa deti naučili základné údery, podanie a príjem podania, pohyb za stolom ako aj získali teoretické poznatky o stolnom tenise.

            Víťazom turnaja sa stal Adam Šišulák (VIII.A), ktorý ako cenu pre víťaza obdržal stolnotenisovú raketu.

            Ďakujem za vytvorenie výborných podmienok na činnosť krúžku! 

            Ján Bilský

             

            Riaditeľstvo základnej školy ďakuje pánovi Ing. Jánovi Bilskému za profesionálne vedenie záujmového útvaru! 

            Fotoalbum

        • Projekt eTwinning v ŠKD
          • Projekt eTwinning v ŠKD

          • Projekt eTwinning je pre zamestnancov, ktorí pracujú v škole v jednej zo zapojených európskych krajín, aby komunikovali, pracovali, rozvíjali projekty, zdieľali a boli súčasťou najzaujímavejšej vzdelávacej komunity v Európe.

            eTwinning podporuje spoluprácu škôl v Európe s využitím informačných a komunikačných technológií (IKT).

            https://www.etwinning.net/sk/pub/about.htm   -  link, kde si môžete pozrieť bližšie informácie o tejto platforme.

            S deťmi v ŠKD sme sa do tohto medzinárodného projektu zapojili. Pracovali sme s partnerskými školami nielen zo Slovenska, ale aj z Turecka. Vypracovali sme dva čiastkové projekty - „Moja dedina, mesto – môj domov/My village, town – my home“ a „Ekokanlar dogada/Ecocans in nature“.

            Prvý projekt je zaregistrovaný našou školou, druhý zaregistrovala turecká škola. Aktivity z týchto projektov si môžete pozrieť na webovej stránke našej školy pod názvom eTwinning a druhý pod názvom Projekt Ekosystém v prírode.

            Deťom sa práca na týchto projektoch páčila. Realizovali sa aj online stretnutia. Aj keď sme nie všetko rozumeli, hudba spojila všetkých.

            Za spoluprácu a aktivity v projektoch deti získali certifikát.

            Tešíme sa na ďalšie projekty v budúcom školskom roku!

             

            Veronika Šimkovičová

            Fotoalbum

        • Bosonohá olympiáda v ŠKD
          • Bosonohá olympiáda v ŠKD

          •      Objavili ste už čaro chodenia na boso? Uvedomujete si, aké dôležité je mať zdravé chodidlá? My sme si to uvedomili, keď sme pre deti pripravili Bosonohú olympiádu.

                 Prebiehala v dňoch od 20. 6. do 22. 6. 2022. V tejto olympiáde sa nesúťažilo, ale dôležité bolo, aby deti splnili všetky úlohy. Dôležitá bola snaha, chuť hýbať sa a tešiť sa z pohybu. Deti úlohy plnili s radosťou a s humorom.

            Úlohy boli zostavené podľa zvieratiek.

            Prvá bola slonia úloha. Úlohou bolo vo vyhradenom mieste popozerať všetky zvieratká a potom vymenovať, ktoré si zapamätali a jedno z nich museli predviesť.

            Ďalšia úloha bola opičia. Úlohou bolo prejsť trasu ako opice. Po trase mali rozhádzané rôzne druhy ovocia, ktoré opice majú radi. Ruky, nohy mali spolu na zemi, a keď prišli k ovociu, museli vyskočiť a zakričať od radosti ako opica.

            Slimačia úloha. Úloha bola pre deti troška náročnejšia. Slimáky sú najtichšie zvieratá na svete a nikdy ich nepočujeme, keď sa hýbu. Počas tejto úlohy museli byť deti celú dobu ticho, kým ju všetci nesplnili.

            Rýchle nohy ako strela, behá rýchlo, behá veľa. Je to gepard. Deti museli prejsť  najrýchlejšie ako vedeli trasu medzi stromčekmi po tráve.

            Pavúčia sieť. Čo bolo ich úlohou tentokrát? Pripravili sme im veľkú pavučinu na pieskovisku. Ich úlohou bolo prejsť na druhú stranu tak, aby nepoškodili pavúčikovi pavučinu.

            Ďalšiu úlohu sme robili na multifunkčnom ihrisku. Bola to kobylkina úloha. Kobylka je hmyz, ktorý vie veľmi dobre skákať, pretože má veľmi silné nohy. Úloha bola ľahká, museli preskákať z miesta na miesto ako kobylka a pritom si šúchať rukami.

            Všetky úlohy deti robili s humorom, nadšením a odhodlaním úlohu splniť. Deti splnili všetky úlohy a za svoj úspech získali medailu, diplom a malú sladkosť.

            Všetkým deťom blahoželáme a tešíme sa na ďalší rok Bosonohej olympiády.

             

            Veronika Šimkovičová

            Fotoalbum