• O2 Športová akadémia Mateja Tótha - hlasovanie
          • O2 Športová akadémia Mateja Tótha - hlasovanie

          • Nedostatok pohybu u detí je problém, ktorému sa venujeme už šiesty rok. Jedným z riešení je O2 Športová akadémia Mateja Tótha, ktorú môžete aj tento rok vybojovať pre deti. Hlasujte každý deň za vašu základnú školu. Aj vy totiž svojim hlasom rozhodnete, v ktorých školách sa deti rozhýbu pod vedením olympijského víťaza Mateja Tótha.

            Link k hlasovaniu (aktívny link pod textom):

            https://www.akademia.o2.sk/hlasovanie/13336

            Hlasovať môžete každý deň od 20. októbra 2022 do 30. novembra 2022!

            Ďakujeme!

        • Mesiac úcty k starším v Jeseni života
          • Mesiac úcty k starším v Jeseni života

          • Babička aj Ty, dedko,

            ste naše, naše všetko!

            Vždy na Vás myslíme,

            veľmi Vás ľúbime, 

            buďte nám stále zdraví!

             

            Vo štvrtok 27.10.2022 naši štvrtáci zaspievali aj túto pieseň babičkám v domove dôchodcov Jeseň života v Záhorskej Vsi. Popri piesni zahrali divadielko o tom, ako si treba ctiť a pomáhať starkým nielen počas Mesiaca úcty k starším, no po celý rok. 

            Deti priniesli babičkám pre potešenie ich srdiečok aj darčeky a chvíľočku s nimi pobesedovali. Na tvárach babičiek sa zračila radosť spolu s dojatím. Nech majú čo najviac pohodových dní počas jesene svojho života za všetky krásne skutky a starostlivosť, ktorými prispeli k nezabudnuteľným chvíľam svojich rodín.

            Ďakujeme pani učiteľkám Doršicovej, Kiseľovej, Látal  a Landlovej, ktoré sa spolupodieľali na tejto krásnej akcii. 

             

            Mgr. Zuzana Šišuláková

            Fotoalbum

        • Zámok Marchegg - exkurzia
          • Zámok Marchegg - exkurzia

          • Vo štvrtok 27. októbra 2022 sa žiaci 5. – 9. ročníka zúčastnili exkurzie do neďalekého Rakúska. Cieľom ich cesty bola obec Marchegg, ktorá je známa najväčšou kolóniou bocianov hniezdiacich na stromoch v strednej Európe. Bocianí rodičia nachádzajú potravu pre svojich neustále hladných potomkov na lúkach prírodnej rezervácie Dolnomoravské luhy, kde okrem bocianov a bobrov žijú aj koníky poľské. Tie si pochutili na jablkách a iných dobrotách z rúk našich žiakov.

            Marchegg však nie je známy len svojimi fascinujúcimi prírodnými pokladmi, ale aj stáročnou históriou. Marchegg založil v roku 1268 ako toho času najväčší opevnený mestský komplex v strednej Európe kráľ Přemysl Otakar II. Na zámku a jeho okolí nájdete ešte aj dnes kamenných svedkov z čias jeho založenia. Východiskovým bodom prehliadok zámku a priľahlých priestorov lužnej krajiny je bocianí dom pri vstupe do zámockého parku. Tu je centrum starostlivosti o susediacu prírodnú rezerváciu, v ktorom sú ponúkané aj regionálne produkty. V roku 2022 sa zámok Marchegg stal hlavným miestom konania Dolnorakúskej krajinskej výstavy v regióne Marchfeld. Žiaci si okrem iného vyskúšali aj haptické cvičenia v rámci každej výstavnej miestnosti. Dopoludnie bohaté na zážitky sme ukončili prechádzkou v priľahlom mestskom parku.

            Za zdarný priebeh cezhraničnej exkurzie ďakujeme pánovi Johannovi Zimmermannovi, starostovi Gemeinde Weikendorf, ktorý zabezpečil zdarma vstupenky na výstavu a odvoz pedagógov a žiakov. Žiaci hradili len sprievodcu s výkladom v slovenskom jazyku.

             

            Mgr. Dávid Malík

            Fotoalbum

        • Starí rodičia medzi vnúčatami
          • Starí rodičia medzi vnúčatami

          • Mesiac október nám každoročne pripomína, že tak, ako po lete prichádza farebná jeseň, prichádza po mladosti jeseň života. Dňa 26. októbra 2022 sme sa spolu s našimi seniormi opäť stretli v škole na kultúrno-spoločenskej akcii pri príležitosti Októbra - mesiaca úcty k starším.  Po usadení a privítaní, sa mohol začať kultúrny program. O úsmevy na ich tvárach sa so svojimi zábavnými vystúpeniami, piesňami, básničkami, tancami postarali deti z 1. až 5. ročníka. Rodičom ďakujeme za milé pohostenie.

            Milí naši seniori, prajeme Vám pevné zdravie, bystrú myseľ, úsmev na tvári, radosť zo života a aby Vás ďalšie roky sprevádzala láska, úcta, pozornosť. Starší si zaslúžia našu úctu po celý rok.

            Mgr. Ľubica Hájek

        • Olympiáda zo SJL školské kolo - vyhodnotenie!
          • Olympiáda zo SJL školské kolo - vyhodnotenie!

          • Školské kolo olympiády zo slovenského jazyka sa tento rok realizovalo online formou i  prezenčne. Pre žiakov bol pripravený test a každá škola realizovala ústnu časť olympiády, ktorá pozostávala z transformácie textu a rečníckeho prejavu.

                 Zo siedmich účastníkov boli štyria naši žiaci úspešní riešitelia. Na treťom mieste sa umiestnil Jakub Daniel Temer a Viktória Olejková, na druhom mieste Nina Nerádová a víťazkou sa stala Alica Vašinová, ktorá zároveň postupuje do okresného kola.

            Alicke držíme palce a všetkým ďakujeme za snahu.

             

            Mgr. Jana Báchorová

            Fotoalbum

        • Vzduch a vietor - projektové vyučovanie v III.A
          • Vzduch a vietor - projektové vyučovanie v III.A

          • Vedeli ste, že kyslík tvorí približne jednu pätinu všetkého vzduchu? A čo ešte vzduch obsahuje? Ako vyrobiť oxid uhličitý? Vzduch a vietor boli témou, ktorú skúmali naši tretiaci. Popri zábavnej výskumnej činnosti si zopakovali poznatky o zlomkoch, virtuálne cestovali lietadlom, počítali cestujúcich a zapisovali údaje do tabuľky, sami realizovali pokusy so vzduchom a na záver si vyrobili lietajúcich vtáčikov - dráčikov, a prakticky si tak vyskúšali, ako využiť silu vetra.

            Mgr. Diana Ševcovová

            Fotoalbum

        • Projekt Hovorme o jedle
          • Projekt Hovorme o jedle

          • V týždni od 10.10. - 14.10.2022 sme sa opäť zapojili, tento rok už do X. ročníka súťaže Hovorme o jedle, ktorej cieľom je vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť detí, mládeže a dospelých pri budovaní spôsobilosti  k vhodnému výberu potravín a vhodného životného štýlu, schopnosti prevziať zodpovednosť za svoje zdravie.

            Opäť boli dni v našej škole pestré, voňavé, súťaživé a hlavne zdravé, vďaka vitamínovým desiatam a oblečeniu, ktoré ladilo mnohým deťom, ale i pedagógom s vyhlásenou dennou témou.

            V rámci vyučovania i popoludňajších aktivít v ŠKD prebiehalo množstvo vzdelávacích činností zameraných na správnu životosprávu. Medzi triedami 1. stupňa prebiehala súťaž O najzdravšiu desiatu. Každý deň mal iné farebné zameranie, no hlavne mal byť o zdravom jedle - zelenine, ovocí, mliečnej výžive, obilninách, pití čistej vody.

            Výsledky súťaže O najzdravšiu triedu:

            1. miesto - IV. A

            2. miesto - II. B 

            3. miesto - I. A

            4. miesto - III. A

            5. miesto - II. A

            Gratulujeme víťazným triedam!

            Žiaci 2. stupňa tvorili prezentácie, maľovali výtvarné práce a písali literárne práce na tému

            ZÁLEŽÍ NA TOM, ČO VIEM O POTRAVINÁCH.

            Najlepšie literárne práce vytvorili:

            Laura Strečanská, Nikolas Mikulka, Veronika Poláková - všetci traja zo VI.A, Viktória Kňazeová - zo VII.A, Viktória Olejková a Nina Nerádová z IX.A.

            V chutnom maľovaní boli úspešní a našu školu budú reprezentovať výtvarné práce nasledovných žiakov: Sofia Voltemarová, Ján Gdovin, Karin Hlúchová, Nicolas Karaba, Emma Slezáková - všetci zo IV.A, Laura Strečanská, Marko Alex Korych, Martin Sith, Veronika Poláková a Veronika Žvachová - všetci zo VI.A.

            Literárne i výtvarné práce zasielame do súťaže. Ich autorom budeme držať päste, aby v silnej konkurencii obstáli čo najlepšie.

             

            Zuzana Doršicová

            Fotoalbum

        • Náučný koncert ľudovej hudby
          • Náučný koncert ľudovej hudby

          • Je viacero vecí, na ktoré môžeme byť na Slovensku právom hrdí. Pre niekoho je to krásna príroda či úspešní športovci, pre iného naša priateľská slovenská mentalita či výborná kuchyňa. Mnohí sa iste zhodneme na tom, že bohatstvo našej krajiny spočíva najmä v našom kultúrnom dedičstve. Sem zahŕňame nielen diela slávnych umelcov a historické unikáty, zapísané do svetového kultúrneho dedičstva. Nesmieme zabudnúť ani na múdrosti našich predkov, ktoré sa našej generácii zachovali tradovaním, na ľudovú slovesnosť – na ľudové rozprávky, povesti, hádanky, balady, príslovia, porekadlá, pranostiky, na ľudové piesne, kroje, tance, zvyky, na tradičné remeslá a pod.

                       Dňa 18.10.2022 sa pre žiakov prvého i druhého stupňa ZŠ v Záhorskej Vsi konal výchovný koncert, počas ktorého sme sa mali možnosť ponoriť do krásy ľudovej hudby. Privítal nás mladý muž v ľudovom kroji p. Beňo a postupne nám predstavoval jednotlivé hudobné nástroje. Kto dobre počúval, po dnešnom koncerte pozná nielen klasické píšťalky, trúbu, gajdy, fujaru, ale i nástroje, s ktorými sa dnes už nestretneme, drumbľu a citaru. Milé bolo, že sa aktívne zapájali aj naši žiaci. Saška si vyskúšala ozembuch, niektorí odvážlivci si zatancovali odzemok a na záver sme si všetci zaspievali nepísanú hymnu Záhoria Macejko, Macejko....

                        Ďakujeme za príjemne strávenú hodinu, za veselé melódie, zvučný spev  a mnoho zaujímavých informácií.   

            Mgr. Jana Báchorová

            Fotoalbum

        • Olympijský odznak všestrannosti 2022
          • Olympijský odznak všestrannosti 2022

          • Olympijský odznak všestrannosti (OLOV) je dobrovoľný národný športový projekt Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) určený pre žiakov 2. stupňa na všetkých základných školách a osemročných gymnáziách na území Slovenskej republiky. Partnermi projektu sú Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ SR) a Školský šport. Projekt je zameraný na podporu všestranného pohybového rozvoja žiakov.

            Hlavným cieľom projektu je aktivácia detí k pravidelnému športovaniu a zároveň motivácia rozvíjať všetky pohybové schopnosti z pohľadu zdravotnej prevencie. Či už ide o deti, ktoré pravidelne športujú, alebo deti, ktoré nešportujú vo voľnom čase vôbec. Vďaka projektu bude možné utvoriť si komplexný obraz o pohybových schopnostiach mladej populácie, ako aj porovnať pohybové schopnosti mládeže na Slovensku so zahraničím.

            Namerané hodnoty z jednotlivých disciplín pedagógovia vkladajú do informačného systému Odznaku všestrannosti. Informačný systém je postavený na rovnakej platforme, ako systém testovania žiakov realizovaný MŠVVaŠ SR, čo uľahčí učiteľom zvládnuť zadávanie jednotlivých výsledkov a spoločne vytvoriť unikátnu databázu výkonov žiakov. Aktuálne žiaci a žiačky 6. – 9. ročníka dokončujú záverečné športové disciplíny na hodinách telesnej a športovej výchovy v interiéri aj exteriéri základnej školy.

            Mgr. Dávid Malík

        • Škola na Slovane
          • Škola na Slovane

          • Vo štvrtok 13. októbra 2022 sa na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave uskutočnil zápas skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy medzi ŠK Slovan Bratislava a švajčiarskym celkom FC Bazilej. Naša škola nesmela na podobnom stretnutí chýbať! Dovedna 41 žiakov  hnalo svojimi hlasivkami domácich hráčov na ceste k víťazstvu a zároveň prispelo k celkovej kulise, ktorá sa vyšplhala až k hranici 20 233 divákov! Duel napokon skončil divokou remízou 3:3 a zápas bohatý na góly si tak naši žiaci užili plnými dúškami. Ďakujeme pani učiteľke Bobákovej, Landlovej a Liščákovej za pedagogický dozor a tešíme sa spoločne na ďalší športový zážitok. MY SME SLOVAN A MY SME TU DOMA!

            Mgr. Dávid Malík

        • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry
          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • V stredu 12. októbra čakala na žiakov 8. a 9. ročníka olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry, ktorá pozostávala dovedna z 3 súťažných úloh.

            Svoje slohové zručnosti mali preukázať pri krásnych veršoch básne Strom od Miroslava Válka. Ich úlohou bolo transformovať verše do prozaického textu v podobe úvahy.

             

            Čierny dub chodí po lese

            Sám ako prst

            dupe do zeme

            trasie hlavou

            nemá

             

            pokoj Nájde najviac

            prejde do mesta

            šliape po

            trávniku vráža do stien

            rúca domy

            zakrýva si oči

            volá o pomoc

             

            Vlasy dupkom

            hovoríte:

            Čo sa zbláznil?

            Taký dobrý strom!

             

            Hovoríte! Hovoríte!

            Sú ešte iné veci

            dobráci!

             

            Čo spraví človek

            vytrhnutý z pôdy, v ktorej žil

            vyvrátený od koreňa

            sám ako prst

            zúfalý?

             

            Hľadá svoje miesto na zemi?

            Hľadá pokoj?

            Hľadá pekný konár čo sa nezlomí

            hľadá strom?

             

            Čierny dub chodí po lese

            Vyhýbajte sa mu!

             

            Svoje rétorické umenie preukázali v nasledujúcej úlohe. V rámci nej sa zmenili na riaditeľov základných škôl, ktorých úlohou bolo predniesť pri príležitosti výročia založenia školy slávnostný príhovor.

            Posledná, v poradí 3. súťažná, úloha preverila teoretické znalosti našich žiakov. Pre olympionikov bolo pripravených spolu 26 otázok, ktoré sa týkali vedomostí z oblasti gramatiky, sémantiky, lexiky a literatúry.

             

            Mgr. Lenka Liščáková

            Fotoalbum